Psihologija Izborite se noćnom napetošću

Pet savjeta da pobijedite večernju nervozu

Za one koji rade dok je još dan, noć predstavalja slobodu. To je vrijeme kada mogu da se odmore, posvete hobijima i izađu. Postoje i oni, međutim, koji tokom večeri osjećaju nervozu i teško im je da zaborave na probleme, opuste se, a ponekad i da zaspu.

Kako je onda najbolje izboriti se sa noćnom napetošću? Nudimo vam pet savjeta.

Otkrijte koji vas problem stvarno muči i fokusirajte se na njegovo rješavanje

Ponekad se bez razloga nerviramo zbog svake sitnice, što uopšte nije dobro, kako za našu produktivnost, tako i za naše mentalno zdravlje. Najčešće postoji jedan veliki problem koji zahtijeva našu pažnju, međutim, u moru drugih manje značajnih stvari koje nas nerviraju, mi zaboravljamo da se uhvatimo u koštac s njim. Potrebno je samo malo samokontrole da bismo bili u stanju da se fokusiramo na prioritete, umjesto što dozvoljavamo sebi da traćimo vrijeme na nebitne stvari.

Budite produktivni u toku dana

Ako ste odradili sve svoje obaveze do uveče ili ste bar to pokušali, biće vam znatno lakše da se smirite pred odlazak u krevet i pripremite se da utonete u san. Uostalom i fizički nećete imati snage za bilo šta drugo.

Napravite večernju rutinu

Valjalo bi da odlasku u krevet prethodi serija nekih aktivnosti koji spadaju u vašu večernju rutinu. Nju mogu, na primjer, da čine vežbanje, večeranje i pranje sudova svakog dana u isto vrijeme. Tek kada sve to obavite, možete da odete na spavanje. Ljudi su ipak bića navike.

Hranite se zdravo

Konzumiranje obroka punih trans masti nije dobar recept za dubok san. Biće vam teško da svarite ovakvu hranu, a ako i pored toga unesete i gazirana pića, posebno ona sa kofeinom, ništa vas neće spasti od neispavne noći pune stresa.

Potrudite se da vaša soba bude uredna i krevet spreman za spavanje

Ako kada vam se prispava, morate da trošite svoje vrijeme na sklanjanje stvari i čišćenje nereda, to će vas još više razdražiti i onemogućiti vam da utonete u san. Iz tog razloga bolje je da vam krevet bude spreman za spavanje prije nego što vam se stvarno prispava, a sve stvari koje vas podsjećaju na dnevne obaveze da se nađu što dalje od vašeg vidokruga, po mogućstvu u fioci.

Send this to a friend