Psihologija Najnovija istraživanja

Provjeravanje društvenih mreža četiri puta dnevno duplira opasnost od mentalnih problema

Tinejdžeri su zbog društvenih mreža izloženi sajber-nasilju, a to je takođe i razlog zašto loše spavaju i ne vježbaju, upozoravaju naučnici. Oni ističu da je kod tinejdžerki koje provjeravaju Fejsbuk, Instagram i Snepčat nedjeljno, rizik od psihološkog stresa povećan za 20 odsto.

Provjeravanje društvenih mreža četiri puta dnevno može duplo da poveća opasnost od mentalnih problema, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo više od 10.000 djece.

Dječaci tinejdžerskog uzrasta koji ponekad provjeravaju društvene mreže imaju deset odsto veći rizik od mentalnih problema, dok je kod onih koji nekoliko puta dnevno ulaze na društvene mreže, taj rizik oko 15 odsto.

Naučnici kažu da je ovo prva velika studija koja je istraživala kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje djece uzrasta od 13 do 16 godina.

Oni ističu da roditelji ne treba bezbroj puta dnevno da govore da se “skinu” sa telefona i tableta, već treba da se pobrinu da oni spavaju osam sati dnevno i da insistiraju na fizičkim aktivnostima.

“Dok smo svi opsjednuti društvenim mrežama, koliko nas razmišlja o tome koliko ti mladi ljudi spavaju? Ne mnogo nas”, kaže autor studije profesor Rasel Vajner sa Univerziteta u Londonu.

Psihijatar dr Luis Teodosiu kaže da se polovina mentalnih bolesti javlja prije 14. godine života, zbog čega bi svi trebalo da se potrudimo više da zaštitimo djecu od uticaja društvenih mreža.

“Već postoji zabrinjavajući porast lošeg raspoloženja i depresije među mladim djevojkama i ženama u posljednjih nekoliko godina. Ovo istraživanje pomaže da razumijemo vezu između društvenih mreža i mentalnih problema”, zaključuje ona.

Stručnjaci upozoravaju da je sve više djece koja su na društvenim mrežama izložena sajber-nasilju, i koja zbog toga postaju depresivna, pa čak i suicidalna…

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
OktavijanAvgustawetinjaPrinc od KonikaZabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
OktavijanAvgust
Gost
OktavijanAvgust

Imam 21 godinu, za 4 dana puni 22, i nikafa u životu nijesam imala nijednu društvenu mrežu.Dječak od 8 godina ima instagram i žali se drugu kako mu simpatija nije vidjela priču, pa je morao 6 puta da je postavlja.Iskreno, jako sam se čudno osjećala dok sam to slušala:istovremeno mi je bilo i jadno i smiješno!Ali dobro.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Pa te “društvene” mreže i jesu za mentalno oboljele osobe. Niko normalan ne bi špijunima pokazivao sa kim se druži, đe hoda i šta jede.

awetinja
Gost
awetinja

Želiš da kažeš da su špijuni oboljele osobe?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Zato je Stara Podgorica potpuno puka!

Send this to a friend