Psihologija

Psihološki trik koji možete da praktikujete koristeći pomorandžu

Ljudski mozak je kompleksan organ koji je sposoban za ogromne podvige, ali takođe može biti i prevaren. Konkretno, mozak ne razlikuje stvarnost od onoga što se  da zamisliti. Tehnika koja će biti objašnjena naišla je na razne kritike, a zasniva se na ideji o “vizuelizaciji”. Za taj pojam ste sigurno već čuli, ali ne i da pomorandža ima neke veze sa tim pojmom.

Zatvorite oči i zamislite da držite veliku sočnu, zrelu pomorandžu. Sada zamislite kako ljuštite koru. Zamislite tanak mlaz sokova iz kore. Zamislite oštar miris svježe voćke kako ispunjava vazduh. Sada zamislite ljepljiv sok od pomoradnže na vašim prstima, kao i sladak ukus na vašem jeziku prilikom prvog zalogaja. Reakcija vašeg mozga nije ništa drugo već želja da se izljušti pomorandža i pošalje signal do vaših pljuvačnih žlijezda u isčekivanju nečeg ukusnog.

Na koji način ovaj primjer može imati veze sa vašim poslom, kako možete koristiti ovaj fenomen kako biste bili srećni? Poenta je u sljedećem:

Izaberite posebnu vještinu ili oblast koju želite da poboljšate, ili jednostavno izaberite jedan od vaših ciljeva. Provedite barem pet minuta svakodnevno opuštajući se na mirnom mjestu, vizuelizacijom, sebi popunite svoj zadatak ili cilj. To je sve što je potrebno, ali morate to da radite redovno. Jedan od razloga zašto je ova tehnika toliko uspješna je u tome što ćete uvijek zamisliti sebe kako ste uspješni u onome o čemu mislite.

Zašto biste željeli da zamislile sebe kako vam nešto ne ide ili ne radite dobro? Kada dođete do toga da izvršite odabrani zadatak u stvarnosti, od vaše podsvijesti se očekuje da ga obavlja savršeno, kao što ste i vi mnogo puta ranije u vašoj mašti. Na taj način izgradićete jak pozitivan mentalni stav.

Ako mislite da idete u propast sve vrijeme, onda će zasigurno to tako i biti. Možda sada mislite da ova ideja zvuči potpuno ludo, ali ne odbacujte je prerano. Uz malo kreativnog mišljenja ova tehnika može vam pomoći za poboljšanje efikasnosti mnogih poslovnih vještina i postizanja svojih ciljeva.

Vizuelizacija i ne može potpuno da zamijeni tradicionalnu praksu i iskustvo. Međutim, kada se koristi zajedno sa njima, može brzo dovesti do uspjeha.

Send this to a friend