Psihologija Italijanska ležernost

Sprecatura, vještina koju rijetki imaju kod nas, ali i u svijetu

Jeste li ikada čuli za sprezzaturu (sprecaturu)? Ta italijanska riječ potiče iz vremena renesanse, a prvi put se pominje 1528. godine u knjizi “Dvoranin” Baldassarea Castiglionea.

Autor je definisao sprezzaturu kao izvjesnu nonšalantnost, odnosno umjetnost obavljanja različitih radnji bez pokazivanja ikakvog napora ili čak razmišljanja.

Da ste u ono doba, primjera radi, bili pozvani na neki od italijanskih dvorova, domaćin bi vam poslužio vino u neobičnoj čaši uskog i dugog stalka i široke i plitke glave. I napunio bi vam vino do vrha očekujući od vas da ćete čašu podići, prinijeti usnama i popiti gutljaj, a da ništa ne prolijete.

Povrh svega, od vas bi se očekivalo da izgledate kao da vino pijete s lakoćom iz savršene čaše, a ne iz posude koja nalikuje na stalak za kolače i torte.

Sprezzatura je povezana i s pojmom renesansnog čovjeka (ital. uomo universale) koji se percipira kao osoba neograničenih kapaciteta za razvoj u bilo kakvom fizičkom, društvenom ili umjetničkom smislu. On neprestano radi na sebi, uči nove vještine, otkriva nove svjetove, ima smisao za lijepo, interesuju ga prirodne i društvene nauke, odličan je govornik i nema toga što on ne zna ili ne može.

Povrh svega, ne hvali se svojim postignućima.

I dok jedni smatraju takvu osobu savršenom, drugi je opisuju kao lažnjaka. Sprezzatura se, naime, nekada opisivala i kao obrambena ironija, odnosno sposobnost prikrivanja svojih pravih želja i emocija iza maske prividne kontrole i nehajnosti.

Iako je renesansni čovjek i dalje prisutan u modernom dobu, rijetki su pojedinci koji utjelovljuju sprezzaturu. Uostalom, možete li da zamislite svoju okolinu u kojoj se baš nitko ne hvali ili ne kuka?

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
NikolasMimaMAKANJASo & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mima
Gost
Mima

Kad nas je ovo svaki drugi!!!

MAKANJA
Gost
MAKANJA

Ako već imamo naš jezik zašto koristimo hrvatski?

Nikolas
Gost
Nikolas

Da bi tebe nervirali

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

kroz posao sam upoznao ovakve osobe.
sve to oni polako, natenane, bez stresa a obave posao maksimalno dobro.

Send this to a friend