Psihologija

Svjetski dan spavanja: Koliko navike savremenog života narušavaju san?

Ilustracija

Danas se obilježava Svjetski dan spavanja.

Obilježavanje je počelo 2008. godine, sa ciljem podizanja svijesti o tome da san savremenog čovjeka često narušavaju navike savremenog života. Svjetsko društvo za spavanje (WSS – World Sleep Society) idejni je začetnik obilježavanja ovog dana.

Problemi spavanja dio su globalne epidemije koja utiče na narušeno zdravlje i kvalitet života do 45 odsto svjetske populacije.

Svjetski dan spavanja obilježava se i u Vroclavu u Poljskoj. Posjetioci kafića „Da Vinci Power Nap“ imaju priliku da pored kofeinskog užitka probaju i spavanje u čaršafima na tavanu.

Cilj je da se ljudi opuste i odspavaju u ovom kafiću, pa su im pripremili i posebnu muziku i miris u ovim sobama.

Prvi kafić ove vrste napravila je dizajnerka i naučnica Magdalena Felcek 2018. godine. Ime je dobio po svjetski poznatom umjetniku Leonardu Da Vinčiju, koji je bio poznat po tome što je spavao nekoliko sati noću i praktikovao 20 minuta drijemanja svaka četiri sata tokom dana.

Svjetski dan spavanja služi kao podsjetnik na važnost zdravih navika spavanja i ima za cilj podizanje svijesti o negativnim uticajima poremećaja spavanja na medicinske, obrazovne i društvene aspekte života.

Send this to a friend