Psihologija

Trik pitanja da procijenite nečiju inteligenciju

Logično je da na osnovu pitanja možete da naslutite kakva je neko ličnost, odnosno sa kim imate posla. Interesantno je da vam ovih nekoliko prostih zamki mogu reći koliko je neko zaista inteligentan. Ako postavite sljedećih pet pitanja ljudima koje vidite prvi put u životu, a zatim ih pažljivo saslušate i osmotrite njihovo ponašanje, možete biti sigurni koliko su zapravo inteligentni.

Kako se inače družiš?

Ovo pitanje će vam otkriti navike sagovornika, njegov karakter, materijalni status, broj prijatelja ili kako održava prijateljstva, hobije i navike koji mnogo govore o ličnosti.

Kad bi imao/la milijardu dolara, kako bi ih potrošio/la?

Ovo vam otkriva koji sistem vrijednosti ima vaš sagovornik, koji su mu prioriteti, koje nedostatke ima, koliko je sebičan, ambiciozan, kakvi su mu moralni principi i koliko je suštinski inteligentan.

Kakvi su ti politički stavovi i kako se odnosiš prema vegetarijancima i feministkinjama?

Ovo je samo primjer trećeg pitanja. Ono što je bitno je da “ubodete u žicu”, odnosno da postavite provokativno pitanje. Na taj način vidjećete sagovornikov pogled na svijet. Koliko je intelektualno jak, da li je sklon agresiji, da li govori besmislice u krug ili čvrsto stoji iza svojih stavova, kakva im je tolerancija, kako argumentuju činjenice, da li se njima može manipulisati i da li uopšte imaju mišljenje.

Kada bi mogao/la da budeš nevidljiv/a, da li bi se i dalje pridržavao/la moralnih normi?

Četvrto pitanje bi po pravilu trebalo da bude rješenje nekih moralnih dilema, pa “pucajte” na to. Ovdje je važno da budete pažljiv slušalac i vidjećete kako vaš sagovornik rezonuje situacije i da li se njegovi principi poklapaju sa vašim.

Šta bi promijenio/la u svijetu?

Obratite pažnju na sagovornikove odgovore na ovo pitanje, jer vam ono pokazuje da li on “boravi” u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Takođe, odgovori vam mogu otkriti koliko je sebičan ili koliko globalno razmišlja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mimo
Gost
mimo

Na ovakva pitanja su nekad bili spremni odgovori – da upoznam Nelsona Mendelu i da pomazem siromasnima…

Prijatelj
Gost
Prijatelj

U suštini to su nestvarna pitanja.Ovo: Kada bi mogao/la da budeš nevidljiv/a, da li bi se i dalje pridržavao/la moralnih normi? Niko ne može da bude nevidljiv. I ne može niko da ima milijardu dolara. Nema ih ni Tramp nego Šeici po Bliskom istoku od nafte. Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati 🏦💰💵💸😎🤓

Otvorene oci
Gost
Otvorene oci

Kakva glupost od teksta. Bolje dajte nekom IQ test-smijesno.

NHM
Gost
NHM

Da čujem ovakvo pitanje od nekoga, procjena bi se završila istog trena.

Send this to a friend