Psihologija Stručnjaci upozoravaju

Video pozivi su iscrpljujući, ali to možete izbjeći uz par trikova

Razgovori preko video-poziva u vreme socijalne distance zbog virusa korona za mnoge su veliko olakšanje. Ali stručnjaci upozoravaju da ovakav vid komunikacije iscrpljuje ljude, oduzima im više energije nego kada se sa nekim sretnu licem u lice i čini da se osjećaju usamljeno.

Kada se sa nekim povežemo preko ekrana, mnogo toga se gubi. Ograničeni smo na audio-vizuelne podatke, a stalna prisutnost naše slike na ekranu ometa razgovor i preusmjerava nam pažnju. Kako možemo to da izbjegnemo? Za početak, ukoliko imate utisak da ste emotivno iscrpljeni, možda je najbolje da prekinete internet komunikaciju.

Stručnjaci kažu da postoji određeni nivo hipertenzivne samosvijesti koja se javlja kada posmatramo sopstvenu sliku. Ukoliko se to događa tokom video-razgovora, mi se na trenutak “isključujemo”, a dio našeg mozga postaje aktivan, procjenjujući kako sebe predstavljamo. Jedan od načina da se to izbjegne je da pokrijete svoju sliku na ekranu, odnosno zalijepite nešto preko nje.

Razmislite i o običnom telefonskom pozivu koji može da poboljša vašu koncentraciju i kvalitet razgovora. Skuvajte kafu ili čaj, pronađite najudobnije mjesto u svom domu i fokusirajte se na razgovor. Dakle, sami procijenite da li se bolje osjećate tokom običnog telefonskog razgovora ili tokom video-poziva.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
So & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

sa nekim osobama je iscrpljujuće komunicirati u svim mogućim oblicima.

Send this to a friend