Psihologija

Zanimljive razlike između ženskog i muškog mozga

Mnogo puta smo čuli izjavu kako su muškarci sa Marsa a žene sa Venere. Hajde da vidimo koje su to činjenice o načinu razmišljanja muškaraca i žena dokazane.

Muškarci uglavnom govore da su žene pričljivije, da mnogo komplikuju i reaguju impulsivno.

Žene imaju mišljenje da muškarci ne slušaju i da većinu stvari banalizuju.

Koliko ustvari muški i ženski možak različito funkcionišu?

Da, razlike su prisutne i prilično su velike ali, ne ide sve u prilog muškom mozgu kako muškarci vole da misle.

Muškarci imaju dokazano veći mozak od žena što nema nikakve veze sa tjelesnom masom niti sa njegovom razvijenošću. Dio mozga koji je zadužen za rješavanje problema razvijeniji je kod žena.

Limbički dio mozga u kome se nalaze centri za emocije isto tako.

Kod muškaraca je više razvijen dio zadužen za prostornu orijentaciju i amigdala koja je odgovorna za socijalno i seksualno ponašanje.

Žene imaju 10 puta više bijele moždane mase, a muškarci 6 puta više sive. Što će reći da muškarci razmišljaju sivom masom, a žene bijelom.

Znači muškarci razmišljaju neuronima, a žene neuronskim vezama. Baš zbog ove činjenice ustvari je i tačno da je funkcionisanje ženskog mozga komplikovanije.

Ženski mozak samim tim brže radi od muškog, a za to je zaduženo gušće pakovanje neurona. Jednostavnije rečeno, neuroni su bliži jedan drugom i to značajno ubrzava komunikaciju, baš zbog toga žene su sposobnije za verbalizaciju i komunikaciju.

Zanimljiva stvar je da muškarci za rješavanje problema koriste mali dio lijeve strane mozga, a žene koriste obje strane.

Dakle nikako nije ispravno reći da su muškarci inteligentniji od žena ili obrnuto, žene i muškarci jednostavno imaju apsolutno dvije različite vrste inteligencije.

Čak su i mentalni poremećaju različiti, kod ženskog pola, češće se javlja depresija i stanja napetosti iz razloga što stvaraju samo polovinu hormona sreće u odnosu na muškarce.

Muškarci češće pate od šizofrenije, autizma, poremećaja vještine čitanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leo
Gost
Leo

Ovo za velicinu mozga je glupost. Mozak kod muskarca je veci isto kao sto su mu i ostali organi veci nego.kod zene (srce, jetra, bubrezi itd). Drugo, velicina mozga njje nikakav pokazatelj inteligencije jer bi onda bilo da su kitovi, slonovi i delfini pametniji od covjeka jer imaju vece mozgove

Send this to a friend