Politika

Abazović bi ekspertsku vladu ali se ne zna ko su eksperti

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović kaže da nakon izbora planiraju da sastave ekspertsku vladu. Iako je priča dobila na značaju tek nakon što je CdM pisao o postizbornom savezu Abazovića sa strukturama koje predvodi Demokratski front, do danas je ostala nepoznanica ko bi činio tu vladu, te ko su eksperti koji bi, prema njegovim riječima, trebalo da “Crnu Goru izbave iz krize”.

Iz pomenute koalicje, ali i sam Abazović, tvrde da imaju kadrove koji mogu da pokriju svaku poziciju, samo još građani ne znaju ko su stručnjaci koji trebaju da donesu boljitak, i to odmah.  Zašto je pred same izbore važno da koalicija Crno na bijelo potencira pitanje ekspertske vlade?

Možda jedan od odgovora leži i u mišljenju brojnih stručnjaka koji kažu da, kada različite strukture ne mogu da se dogovore, kada sumnjaju da će biračko tijelo podržati odgovarajuću koalicionu formulu i kada nemaju dogovor oko rasporeda mjesta, onda slamka spasa za priču o ujedinjenu dođe ekspertska vlada.

I ugledni Gardijan piše zašto je ekspertska vlada loše rješenje.

U novembru 2011. godine Grčka demokratija je suspendovana, a izabrana vlada zamijenjena je ekspertnim kabinetom sa zadatkom da stabilizuje urušenu grčku ekonomiju prije nego što budu održani novi izbori. Ovo je bio eksperiment u tehnokratiji, a ne epistokratiji. Inženjeri su u ovom slučaju bili ekonomisti. Čak i visokokvalifikovani ekonomisti često nemaju pojma šta je najbolje raditi. Ono što znaju je kako da upravljaju složenim sistemom koji su im pomogli u izgradnji – sve dok se ponaša onako kako je namijenjeno“, piše u autorskom tekstu Davida Runcimana za Gardijan.

On dalje piše da i reprezentativna demokratija i pragmatični autoritarizam imaju dovoljno prostora za tehnokratiju.

Svaki sistem sve više stavlja kapacitete za donošenje odluka u ruke posebno obučenih stručnjaka, posebno kada je riječ o ekonomskim pitanjima. Centralni bankarski sistem ima značajnu moć u širokom rasponu političkih sistema širom svijeta. Iz tog razloga tehnokratija nije alternativa demokratiji. Poput populizma, to je više dodatak. Ono što epistokratiju razlikuje je to što daje prednost “ispravnoj” odluci u odnosu na tehnički ispravnu odluku. Pokušava da utvrdi gdje treba da idemo. Tehnokrat nam može samo reći kako treba da stignemo tamo. Kako bi epistokratija funkcionisala u praksi? Očigledna poteškoća je znati ko bi trebalo da se računa kao poznavaoci. Ne postoji formalna kvalifikacija za “opšti stručnjak”. Mnogo je lakše identifikovati odgovarajućeg tehnokratu. Tehnokratija više liči na vodovod nego na filozofiju. Kada je Grčka tražila ekonomske stručnjake da razriješe svoj finansijski nered, uputila se ka Goldman Sachsu i drugim velikim bankama, jer su tamo okupljeni tehničari. Kada mašina pođe po zlu, ljudi koji su odgovorni za popravljanje često svuda imaju već ostavljene otiske prstiju”, piše u tom tekstu Runcimana za Gardijan.

Na prostoru regiona poznati su pokušaji eksperstkih vlada, ali su po pravilu bili promašaji, jer su namjere većine eksperata ostajale pusto slovo na papiru, što zbog menadžerskih sposobnosti ali više zbog toga što je karakter reformi ugrožavao parcijalne interese stranaka koje su u tom trenutku formirale vlast.

Mišljenje mnogih analitičara koji se bave ovom temom je da se pokazalo da su ekspertske fotelje vruće i da su pogodne za jednokratnu upotrebu, a da se iz njih ne stvara boljitak, naprotiv.

Uvođenje eksperata u vladu, moglo bi se reći, suprotno je logici klasičnog parlamentarizma, konceptu odgovornosti vlade, ulozi partija.

Postavlja se i jedno važano pitanje: Da li ovakav scenario ukazuje na osiromašenje intelektualnog potencijala stranaka?

Sa koje god strane da se zagrebe, ekspertska vlada se čini kao bijeg od realnog. U ovom slučaju, to je pokušaj da se zamagli suština da neprirodne koalicije kakva je potencijalno Crno na bijelo sa Demokratskim frontom, ne mogu opstati suštinski, pa bi ekspertska vlada trebalo da bude “rješenje za publiku dok se u kući vodi žestoka bitka za realnu podjelu fotelja”.

I da se vratimo na početak.

Crno na bijelo kaže kako režimski mediji, izmišljeni i jeftini napadi neće zaustaviti koaliciju Crno na bijelo u misiji da se pokrene demokratski točak i da Crna Gora dobije ekspertsku vladu nakon izbora. Možda bi, umjesto pucnja u prazno, bolje bilo da iz ove koalicije kažu građanima ko su eksperti, ko će ih birati, kako će se tri kolone opozicione o tome dogovoriti? Da li su konsultovali Front i Demokrate o tome? I ko građanima u nedjelju garantuje da su sposobni da se svi dogovore, ako već do sada nebrojeno puta nijesu.

Na kraju. Odnos Demokratskog fronta prema Abazoviću je poznat, kao i odnos prema Demokratama i obratno. Valjda je jasno da tu nema zajedništva, kako ga nije bilo ni do sada.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miro
Gost
Miro

On bi ekspertsku vladu a najveći ekspert za Vladu u CG je Milo.

676869
Gost
676869

Дасадашње експерте (молере) смо видели. Хвала лепо.

Safet Kandić
Gost
Safet Kandić

Lako je! Samo eliminiši lopove iz vlade, i eto poštene vlade?

GiF
Gost
GiF

Podrska za brata Dritana!

Boca Senior
Gost
Boca Senior

Zna se . Prvi je Risto.

Delboj
Gost
Delboj

Ako glasas za Dritana racunajuci da ce se on pitati nesto pored Amfilohija je isto ka da glasas za Ivana Brajovica racunajuci da ce se on pitat nesto pored Mila.

bari1991
Gost
bari1991

Kako vas boli….

Jaso
Gost
Jaso

Dritana su lokne totalno pomutile pamet

2121
Gost
2121

Veceras na Tv Vijesti na suceljavanju kod Komnenica…smije se podrugljivo drugim kandidatima dok izlazu svoje programe…zalud skola kad nema vaspitanja…

Grdoje
Gost
Grdoje

Amflohije j njegov ekspert.

Maki
Gost
Maki

Ova partija obecava,ja cu za njih glasati,na mladjima svijet ostaje…..

Besa za CG
Gost
Besa za CG

Svi Malisori da daju besu, da nijedan Dritanu glas ne donesu.

Velimir
Gost
Velimir

Ekspert nerada,lazi,podmetanja!
Koliko ekspert Dritan I’ma radnoga staza I za sto je ekspert?

Train
Gost
Train

Kako im smeta ura, vidjecemo koliko glasova su uzeli dps-u

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

recite narodu kakva je uloga vijesti i monitora odnosno porodice perovic koja ima milione u guranju ove ure

rokenrola
Gost
rokenrola

Zna se, procitajte potpisnike lijepo

Ana
Gost
Ana

Marina Jočić-ministarstvo za ljuska i manjinska prava, a Pipun je iskusan oko nanogica eto mu MUP ne gine, Vojvoda sa znanjem oko iskopavanja oružja vojni, i naravno da se uvede ministarstvo VJERA SA POČASNIM MINISTROM RISTOM

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Sastavice mu je dr weber

Nemanja
Gost
Nemanja

nema tog experta cim ce sa DFom i demokratama

PrevareniKonj
Gost
PrevareniKonj

Sve stručnjak, do stručnjaka, ma sve eksperat do eksperta. Zar mu nije nosilac liste bio ministar zdravlja pune četiri godine? To se vrijeme inače vezuje za najveći sunovrat crnogorskog zdravstva od 90-tih god. Čovjek jednostavno da ne povjeruje!

Dvije strane
Gost
Dvije strane

Legendoooooo
Uvukao si im strah u kosti
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Mrki
Gost
Mrki

O jadu vas sve Dritan zabavi…ovo je cudo i nevjerovatno

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ekspertska vlada?!😂😂😂 Pa ove tri Ristove kolone se ne mogu složiti ni oko toga ko je ekspert a ko nije, kamoli da se dogovore oko izbora konkretnih “eksperata” u tu nazovivladu. Dritane, presmiješan si!😂😂😂 Od sjutra se zoveš Rastko, poručio ti je Risto. Tvoje mu ime ne zvuči srpski, veli.

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Ne znamo ko ce biti eksperti ako bude izabrana ekspertska vlada, ali zato odlicno znamo ko ce biti lopovi ako bude izabrana lopovska vlada

2121
Gost
2121

Konkurise li ovaj za tuzioca….ili ucestvuje na parlamentarnim izborima….

Njegoš
Gost
Njegoš

Experti paraziti 😂😂😂😂😂😂😂😂 Nikad više 1918.!!!

Robert
Gost
Robert

Dritan Abazovic će ostati upamćen u istoriji Crne Gore kao covjek i vodja čestite gradjanske partije koji je prevagnuo i srušio DPS režim posle 31 godinu tiranije.

Deni
Gost
Deni

Ekspertska vlada sastavljena od DF-ovaca! Spasavaj se ko moze.

Crni
Gost
Crni

Dritan je kraljjjj

Srbo
Gost
Srbo

Zna Dritan koga god da dovedu biće bolji od ovih ,pa pogledajte samo premijera pobogu ljudi.
Dritane samo gazi

Oće to, oće
Gost
Oće to, oće

Ada, naće nekoga eksperta 😂😂😂

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Niko mu za bratstvo nije cuo ko je taj abaz cus abaz. Cirkus

Cuca
Gost
Cuca

Svaka cast plemenice, u cuce nikad turska noga nije krocila

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Nije i nece nikad

šako
Gost
šako

dritane kraljuu

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Evo ja se javljam,hahaha!

Njegoš
Gost
Njegoš

Experti su paraziti 😂😂😂😂😂😂😂

De niro
Gost
De niro

Kakva crna expertska vlada…

Send this to a friend