Politika

Abazović sa Gulijevim: Vlada, u saradnji sa Skupštinom, posvećena političkom dijalogu

Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore će, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, biti posvećena političkom dijalogu, smanjenu političkih razlika, većoj socijalnoj inkluziji i jačanju kohezivnog faktora u društvu“, istakao je premijer Dritan Abazović na sastanku sa Azajem Gulijevim, specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

U pratnji Gulijeva, kako su saopštili iz Kabineta premijera, bili su i Dominik Vag, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kao i Šerif Abdili i Roberto Ferari, iz Parlamentarne skupštine OEBS-a.

“Azaj Gulijev je istakao da je njegova uloga, kao potpredsjednika Parlamentarne Skupstine OEBS-a, promocija parlamentarnog dijaloga. S tim u vezi, Gulijev se interesovao za mogućnost organizovanja Parlamentarnog foruma u Crnoj Gori”, naveli su iz Kabineta.

Abazović je pozdravio ovu ideju, ukazavši da je ovo prvenstveno pod pokriviteljstvom Skupštine, ali da bi “Vlada svakako pružila podršku u ostvarivanju ove inicijative”.

Premijer je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih odnosa i ukupne saradnje zmeđu Crne Gore i OEBS-a i njegovih struktura, koji se potvrđuju kroz redovan dijalog i posjete na visokom nivou.

„Crna Gora je zahvalna na podršći OEBS-a u oblastima demokratizacije, ljudskih prava, vladavine prava i medija, što uključuje posmatranje izbora i pomoć u reformi izbornog zakonodavstva, koji doprinose jačanju crnogorskih institucija i napretku na putu ka članstvu u EU”, istakao je Abazović.

Iskazao je zadovoljstvo  zbog učešća Crne Gore u regionalnom projektu OEBS-a.

„S obzirom na to da smo posebno fokusirani na napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zadovoljstvo nam je što učestvujemo u regionalnom projektu OEBS-a o praćenju suđenja koji podržava efikasnije sprovođenje pravde u slučajevima korupcije i predmetima organizovanog kriminala pred sudovima Crne Gore“, istakao je predsjednik Abazović.

Abazović je naveo da je regionalna saradnja jedan od stubova  spoljne politike te da “Crna Gora ostaje posvećena održavanju konstruktivnih odnosa sa svim zemljama regiona, zasnovanim na međusobnom poštovanju i razumijevanju”.

„Aktivno učestvujemo u organizacijama i inicijativama regionalne saradnje, u cilju učvršćivanja stabilnosti i obezbjeđivanja ekonomskog i drugih vidova razvoja“, zaključio je Abazović.

Send this to a friend