Politika

Abazoviću i Krivokapiću nema mjesta u Crnoj Gori, važniji im zahtjev Crkve Srbije od mira i bezbjednosti građana Crne Gore

U toku je sjednica Skupštine Prijestonica Cetinje na kojoj će odbornici cetinjskog parlamenta razmatrati 12 tačaka dnevnog reda, među kojima i građansku Inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Pred poslanicima se našao i Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2022. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o setu mjera za podršku privrednicima i građanima Prijestonice.

Podnosilac inicijative Borislav Cimeša rekao je da je crnogorska crkva “vjekovima bila držalac, korisnik Cetinjskog manastira i pokretne i nepokretne imovine u njenom vlasništvu”.

“Iznad svake crkve nalazi se država. Faktički vlasnik kompletne crkvene imovine na čelu sa Cetinjskim manastirom bila je nezavisna država Crna Gora. Nije mogao niko ograditi bez nezavisna država Crna Gora i njen vladar”, istakao je Cimeša.

Dizdar informisala odbornike o odluci Vlade

Predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar je informisala odbornike o dopisu koji je uputila Uprava za katastar i imovinu, koji im je, kako kaže, stigao sinoć.

U odluci Vlade stoji da se Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonicu Cetinje kao nosioca prava svojine. Dopis je iz Vlade juče upućen Upravi za katastar i državnu imovinu.

<<<Nečuvena odluka Vlade: Cetinjski manastir oduzima Prijestonici<<<

Đurašković: Zapamti dobro Abazoviću nema tog suzavca koji može savladati lovćenskog orla koji gordo vjekovima čuva ovaj cetinjski krš

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković zahvalio se svima koji su bili na Cetinju i Belvederu kada se protestovalo 4. i 5. septembra protiv ustoličenja Joanikija.

“Vi ste heroji probuđene Crne Gore. Ponosan sam što sam bio, jesam i biću vazda sa vama đe se brani građanska, multinacionalna, multikulturna i evropska Crna Gora”, istako je Đurašković.

Odbornik SDP-a imao je oštru poruku i za one “koji su Cetinje, naše majke, sestre, žene, djecu zasuli suzavcem, gumenim mecima, stavljajući se na stranu crkve Srbije protiv svog naroda i svoje Prijestonice”.

“Suze i bol naših majki, žena i sestara, naše đece tog nedjeljnog jutra vam nikada nećemo zaboraviti. Zapamti to dobro Dritane Abazoviću, jer si najodgovorniji za sramnu okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Aleksandra Vučića. Upamti dobro, nema tog suzavca koji može savladati miris lipa i lovćenskog orla koji gordo vjekovima čuva cetinjski krš. Pokazao si zajedno sa Zdravkom Krivokapićem da vam je važniji zahtjev Crkve Srbije od mira, stabilnosti, bezbjednosti građana Cetinja i Crne Gore”, poručuje Đurašković.

“Abazoviću i Krivokapiću nema mjesta u Crnoj Gori”

Milovan Janković, odbornik DPS-a poručio je potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću da ga bude sram zbog dešavanja na Cetinju.

“Dritane Abazoviću sram te bilo. Otac se mrtvi stidi od tebe. Bio je moj drug u studentskim danima, mislim da se zbog tebe prevrće u grobu, jer je bio veliki Crnogorac. Gospodine takozvani predsjedniče Vlade, crkvenjaku, sram te bilo. Ti srbuješ koliko možeš, sram te bilo. I stidi se, za tebe nema mjesta u Crnoj Gori. Četvrti i peti septembar je egzodus na stanovnike Cetinja i Crne Gore. Njima nije mjesto u Crnoj Gori, zajedno sa Sekulovićem. Nije policija kriva”, poručio je Janković.

Odbornica DPS-a Aleksandra Brajović je kazala da uzurpatorska SPC dalje nastavlja okupatorski posao u Crnoj Gori.

“Dok je Crna Gora ratovala ovi što bi danas da nam otimaju državu i manastire su bili u ropstvu”, istakla je ona.

Nikola Borozan, odbornik SD-a, kazao je da se vraćanjem Cetinjskog manastira CPC Crna Gora vraća samoj sebi.

“Pravoslavni Crnogorski sa svojim sveštenstvom ne mogu ispoljiti svoja osjećanja u Cetinjskom manastiru i drugim vjerskim objektima i kako se sada jedino pravoslavnim Crnogorcima uskraćuje pravo na slobodu vjeroispovijesti. Gdje je tu logika i elementarno poštenje”, rekao odbornik SD-a.

“Cetinjska URA glasaće ZA”

Odbornik Slavko Janković iz URE je rekao da će Cetinjska URA, u svakom pogledu štititi nacionalne interese Crne Gore kao i da je to do sada to “nebrojeno puta pokazala”.

Poručio je da će odbornici cetinjske URE glasati ZA.

“Ne ZA da bi se svađala Crna Gora, ne zna da bi izbio građanski rat. Pomirenje je jedina riječ koju građani i Cetinja i Crne Gore moraju da koriste. Ako ne budemo željeli pomirenje onda mi nijesmo ljudi. Naše ZA je da se pokrene proces istinske potrebe vjernika CPC”, rekao je on.

Odbornik Radivoje Vujović (DPS) rekao je da je danas ovdje zbog toga što je “DPS malo po malo postala partija koja se brinula za Crnu Goru, koja je donijela nezavisnost Crnoj Gori i što je Milo Đukanović izrastao u političara evropskog formata”.

“Odgovoaraće kad tad trovači Cetinja odnosno nalogodavci. Pa je li Dritan ili Zdravko, odgovaraće”, poručuje on.

Posted by RTV Cetinje on Tuesday, September 14, 2021

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubiteljbudala
Gost
Ljubiteljbudala

E ovi koji žele da izbije rat u Crnoj Gori, sve treba pohapsiti i dati im po palicu zatvoriti u samicu i podučavati ih bez kaciga da vježbaju Kiri-kaeshi. Možda im posle toga pane nešto bolje na pamet. Koliko vas je moji ljubimci, kad bi osnovali partiju bili bi daleko najača partija i ne bi vam trebao niko za koaliciju… Više »

Bokeška brigada
Gost
Bokeška brigada

Nezavisna Boka! Sa ovim fašistima se više ne može!

Gost
Gost
Gost

Plan fašista sa Cetinja je oduzimanje imovine SPC i dodijeli nepriznatoj CPC koja je registrovana kao NVO, protjarivanje svih koji nisu Crnogorci to znači Srba, muslimana i Albanaca, čule su se poruke prijetnje upućene Dritanu Abazoviću, pod hitno da arbitrira EU i SAD jer Crna Gora sve dublje tone u gradjanski rat zbog odluke skupštine Cetinje koja je protiv ustavna… Više »

Stručnjak
Gost
Stručnjak

E zamisli tog građanina, i antifašistu, koji bi da odlučuje za koga ima i nema mjesta u CG. Nemojte nam vi braniti interese države molim vas, jer ste je satrli i sve uništili. Za vrijeme vaše vladavine je SPC u Crnoj Gori postala ovo što je postala.

Iskra
Gost
Iskra

Glasajte svi u decembru za Dps ..svi…blago vama s pamecu takvom daleko ste stigli vidite li imate li ociju???

Makarije
Gost
Makarije

Psi laju…

Hajduk
Gost
Hajduk

Bla Bla Bla Bla…

Mongro
Gost
Mongro

…’Dok je Crna Gora ratovala ovi što bi danas da nam otimaju državu i manastire su bili u ropstvu”….Ovim je sve rečeno!

Miso
Gost
Miso

Evo je opet Manastir u vlasnistvu nezavisne drzave Crne Gore. Sta je problem sad?

Cgmoj
Gost
Cgmoj

Ukratko do rata ce doci a ko ce nas do rata dovesti je vlada crne gore..zdravko krivokapic..dritan abazovicc

PG-MNE
Gost
PG-MNE

Crna Gora ne može sebi da priušti rat jer bi to dovelo do nestanka CG.

Pravnik
Gost
Pravnik

Vjecna je druze!

Tatini Meleoni
Gost
Tatini Meleoni

Oce rat u CG da izbije…
Zivi bili pa vidjeli

Hajduk
Gost
Hajduk

Hahahahaha

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Sramotna URA da nekom govori o poštenju ili jadne Demokrate koji su vazda pobjegli da ne bi iznijeli svoje mišljenje. Ispisali ste sramotu za sebe i svoje zanavijek.

Deni d boy
Gost
Deni d boy

Trebalo je odmah 6. ovo

Mrki
Gost
Mrki

Zašto to nije Dps uradio prije deceniju,dvije…imao je zaisto kad ,nego kalkučlacije cijelo vrijeme

Nadmašeni
Gost
Nadmašeni

Ok kad zavrsis s istorijskim perspektivama unazad 20 godina ne bi lose bilo malo na sadasnjost i buducnost da se osvrnes

Iskra
Gost
Iskra

Dugo su kalkulisali i opet slabo im ide matematika…osim kad sklapaju!!!

Barka
Gost
Barka

Samo vi izglasajte, ono sto mislite da treba ucinjeti a Vlada, ako uradi to sto planira, bice tuzena. I izgubice spor, jer zakon je zakon….

Vasojevići
Gost
Vasojevići

Svi zajedno za crnogorske svetinje. 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

aco
Gost
aco

Oce rat ocigledno ova vlada.

Moje ime
Gost
Moje ime

Kao Crnogorac, najzad sam siguran da je nas manastir u vlasnistvu nase drzave. Vama sa CT nista se ne treba vejrovati.

Aco
Gost
Aco

Zar niste zbog toga litijali?

Bandik
Gost
Bandik

Izbacite Urase

Send this to a friend