Politika

Adžić: Inicijativa DF-a o himni i jeziku neustavna

novakadzic_1.jpg

Zahtjev Demokratskog fronta za promjenu Ustava, tj. skraćenje himne, uvođenje srpskog kao drugog službenog jezika, kao i trobojke iz 1905. kao narodne zastave, uslovljavanje je koje nema realno uporište, kaže za Dnevnik TVCG pravnik i istoričar Novak Adžić. Tvrdi da je inicijativa neustavna, jer bi promijenila pravno uređenje države. U DPS-u ocjenjuju da je procedura za mijenjanje Ustava krajnje komplikovana i podrazumijeva da je podrži dvije trećine poslanika, a onda i tri petine birača na referendumu, što je, kako tvrde, gotovo nemoguće. Za SDP ta inicijativa je neprihvatljiva, a u ostalim partijama će se izjasniti kada je zvanično i dobiju.

<<<DF traži skraćenje himne, srpski jezik, zastupljenost Srba i trobojku iz 1905.<<<

Prijedlog dopuna Ustava, koji bi poslanički klub Demokratskog fronta uskoro trebalo da preda Ustavnom odboru, a kojim traže da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede i trobojka iz 1905. godine, kao i da se skrati himna, za Adžića je političko propagandna poruka koja nema realnog uporišta.

“To je politički tendenciozna poruka kojom oni uslovljavaju promjene Ustava da bi se nastavio promovisati velikosrpski projekat iz Srbije koji ima uporište u samoj Crnoj Gori i da bi se time nihinizirala i devastirala Crna Gora”, kaže Adžić.

Ustavne promjene su složen i zahtjevan proces, koji, kako dodaje, podrazumijeva vrijeme, ali i podršku velikog broja poslanika. Iako iz DF-a tvrde da je u pitanju dopuna, a ne promjena Ustava, Adžić nema dilemu.

“Neophodno je prema slovu modernog Ustava 25 poslanika da predloži tu inicijativu da bi to ušlo u dnevni red, da bi se pristupilo promjenama Ustava potrebno je da za to glasa dvije trećine poslanika Skupštine, to je više od 66 odsto. To nije njihova odluka, to je podmetačina jer se radi o promjeni Ustava”, smatra on.

Uz to, sve i da poslanici usvoje izmjene, da bi odluka o mijenjanju Ustava bila validna, mora dobiti potvrdu i na referendumu.

“To znači da oko 360.000 ljudi, ako bi Skupština usvojila dvotrećinskom većinom tu odluku, treba da je, da bi postala pravno validna, glasa na referendumu, a to je daleko od ne samo naučne nego i političke fantastike”, ističe Adžić.

Na tom fonu su i u vladajućoj partiji. Član Ustavnog odbora Milorad Vuletić kaže da inicijativu nijesu dobili, ali i da je ona skretanje pažnje sa mnogo važnijeg puta.

“Zahtjev kao zahtjev je naravno legitiman, ali je njegova sudbina sporna. Iz više razloga. Građani su se na referendumu 2006. izjasnili kakvu državu žele. Mišljenja sam da je ova iniciativa pokušaj skretanja sa obaveza u radu odbora za izborno zakonodavstvo, od strane ovih inicijatora. Moj lični stav je, ali i politički, da realizacija ovog zahtjeva zahtijeva komlikovanu proceduru i da je unaprijed, po meni, osuđena na neuspjeh”, ocijenio je Vuletić.

Tako je i što se tiče SDP-a. Njihov stav o mijenjanju Ustava u dijelu identitetskih pitanja je, kažu, jasan.

“I nije se mijenjao. Kao što smo bili protiv promjena Ustava u tom dijelu, kada su se sa DPS-om dogovarali uvođenje narodne zastave i srpskog jezika kao službenog, tako smo protiv i danas. Smatram da Ustav pruža dobar institucionalni okvir i ove teme osim što nepotrebno troše vrijeme nepotrebno skreću pažnju sa životnih tema”, kaže Bojan Zeković iz SDP-a.

Demokrate ne žele da komentarišu inicijative DF-a, a o inicijativi tog političkog saveza Poseban klub poslanika izjasniće se, kako su saopštili za TVCG, kada je dobiju. Isto će uraditi i poslanici SNP-a, ali je u telefonskom razgovoru za tu televiziju lider partije Vladimir Joković kazao da misle da bi u Crnoj Gori svaka nacionalna manjina trebalo da ima ista prava i da to postojeći Ustav nije definisao na najbolji način.

Podsjetimo, Ustavne izmjene su uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme.

97

avatar
1000
35
62
0
 
64
CrnogorciSuSrbiCrnogorciSuSrbiCrnogorciSuSrbiAnagastumMontelider
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montelider
Gost
Montelider

Gospodine Adzicu, svaka Vam cast na otkrivanji istine i dizanju glasa protiv cudovista zvanog LAZ, BEZOBRAZLUK, DRSKOST, BEZOBZIRNOST!

Malo istorije
Gost
Malo istorije

1773. uspon Jovana Radonjića (1747 – 1803) kao guvernadura Crne Gore (nakon smrti Šćepana Malog). Postaje najuticajnija ličnost u Crnoj Gori i upravlja spoljnom politikom. Godine 1779. i 1781. vodi pregovore sa Austrijom, pokušavajući Crnu Goru odvojiti od uticaja Rusije. Od 1794. slabi njegov uticaj, koji je 1798. potpuno suzbijen od strane vladike Petra Prvog Petrovića Njegoša. Njegovo učešće u… Više »

Malo istorije
Gost
Malo istorije

1768. (sredina februara) Šćepan Mali je potpuni gospodar Crne Gore, a akcija njegovog razobličavanja od strane vladike Save je zakašnjela. Vladika Sava je privremeno pritvoren, kao i njegovi rodjaci, koji su prijetili novom gospodaru. 1768. krajem aprila, Šcepan Mali prvi put dolazi iz Maina u Crnu Goru, na Cetinje, gdje održava savjetovanje sa glavarima. On zapovijeda život u slozi i… Više »

Malo istorije
Gost
Malo istorije

Karta iz 1768 godine iz doba kad je Scepan Mali vladao Crnom Gorom prikazuje dio crnogorskog primorja, Paštroviće, Maine i Pobore u sastavu Crne Gore. To su opstine koje su pripadale Mletackoj republici ali su se odmetnule i usle u sastav crnogorske drzave. Spojile su se sa Crnom Gorom. Paštrovići, 1782. godine: “Ne možemo živjeti bez Crnogoraca”1767. (25. septembar) pred… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ti samo dokazujes da Pastrovici i Maine nijesu Crnogorci.

vuko
Gost
vuko

Ojadjela Crna Goro kadsu patriote oni te ti istoriju skrnave i tvoje vjekovno Srbstvo

Anagastum
Gost
Anagastum

Vuko, jadan ne bio, ne postoji ” srpstvo” u CG no hriscani, hriscanstvo sa nazibom srpstvo koje su Turci nametnuli. Nije bilo Srba u Crnoj Gori. Jadi vas ne vidjeli, sto se zamlacujete izmisljenim Srboma u CG!

Jež
Gost
Jež

Kako Radulovića nije stid da se izjašnjáva kao veliki Crnogorac, nakon podrške ovakvog zahtjeva DF-a.
Što se tiče Medojevića, on je samo okačio na zid dnevne sobe, na
neko vrijeme odložene postere V.Šešelja koje su “krasile” zidove sobe u Studentskom domu.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Jer veliki crnogorac znaci i veliki Srbin

Dorat
Gost
Dorat

Kako ovoga kvazi istoricara niceg nije stid ! Ko je ukinuo ime Adzicu slavne Zete Crnojevica i Balsica i zasto ? Pacemo ostalo razbistrit !

Morpheus
Gost
Morpheus

Pravnik a istoricar…a ni jedno ni drugo

CrnogoracCCCC
Gost
CrnogoracCCCC

Nema srece sa lazima. Dok se ne vrati trobojka i Srpski jezik nema srece u CG. Ali ne DF prevarantski da trazi no DPS i svi ostali.

KN
Gost
KN

Taj srpski jezik je ekavica koja se u Crnoj Gori nikad nije koristila osim onih sto dodju iz Srbije.Nijesu mogli ni Karadjordjevici pod prisilom sprovesti da njihov jezik zazivi u Crnoj Gori.Danas bi ste vi da ga bez ikakvog nagona prigrabite .Je li ljepsi od ovog naseg ,naravno da nije.Puste pare

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

KN, Njegoš 1836.god. na Cetinju štampa knjigu ,, Srpski jezik za crnogorsku mladež”.

Malo istorije
Gost
Malo istorije

Petar I Petrović Njegoš negodovao je zato sto je rusko ministarstvo upotrjebilo naziv slaveno-srpski narod i izjavio je da se njegov narod ne zove tako nego crnogorski narod. Rusko ministarstvo finansija slalo je neku vrstu penzije mitropolitu Petru I i crnogorskome narodu. Novac je slat na adresu slaveno-srpskog naroda. Petar I Petrović Njegoš morao je da salje priznanice u Dubrovnik… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Malo istorije, pročitaj Poslanicu Svetog Petra Cetinjskog Crnogorcima i Brđanima iz 1820.god. Možeš li objasniti zašto je Sveti Petar Cetinjski išao u Sremske Karlovce da ga rukopoloži srpski Mitropolit Mojsije Putnik i tom prilikpm od njega uzeo krunu Stefana Decanskog, kojom je krunisan Kralj Nikola?

Malo istorije
Gost
Malo istorije

Petar II Petrovic Njegoš je slijedio stope svoga velikoga predhodnika Petra I Petrovica Njegosa i odbijao da crnogorski narod naziva slaveno srpski. Kao sto se vidi Petar II se povodi za svojim velikim stricem mitropolitom Petrom I, ne pise u svojim priznanicama slaveno-srpski narod nego crnogorski narod. On je slijedio stope svoga velikoga predhodnika i sto se tice politike

Malo istorije
Gost
Malo istorije

Petar II Petrović Njegoš upotrebljava priznanici naziv Crnogorsko-brdski narod koju salje Gagiću u Dubrovniku. U priznanici od 21. februara 1832. godine stoji ‘Dijel narodu Cernogoskomu za prosli god 1831.’

Malo istorije
Gost
Malo istorije

U priznanici od 26. decembra 1832. godine stoji: ‘Černogorskoga naroda’. U priznanici od 8. februara 1851. godine od hiljadu dukatar pititajušči se Černogorskome narodu’. U priznanici od 18. novembra 1869. stoji ‘Eže godno vidači Černogorskomu narodu’. Previse istine je i nepobitnih cinjenica da bi posrbljavanje upalilo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Oprem. Kad je Njegošev Gorski vijenac išao u Srbiju, pratio ga je rečnik sa 5 hiljada nepoznatih riječi. Pročitaj pope što pišu Vuk i Ljuba Nenadović koji 1856 piše “U svim školama jezik je crnogorski. Veoma različan od našeg…” No te plaća Amfilohije, pa moraš da srbuješ.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, kažu da su u Srbiji posebno bili nerazumljivi stihovi ,, Mićunović i zbori i tvori, Srpkinja ga još rađala nije, od Kosova, a ni prije njega”.
Zanimljivo da Njegoš 1838.štampa ,,Srpski bukvar za crnogorsku mladež”. Da li treba da navedem šta piše Ljuba Nenadović, koji narod živi u Crnoj Gori ili to znaš?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Po običaju, kad nemaš kud, mijenjaš temu. Svi tada jezik u Crnoj Gori zovu crnogorski. Srbin tada označava je pravoslavca. To pišu S. Matavulj, Pavle Rovinski… To piše i u Letopisu matice srpske iz 1825-e. Njegoš kaže: “Zna Dušana rodit srpka”, a majka mu je Bugarka. Sve ti to znaš na radiš za pare.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, naravno da pričaà neistinu, da je jezik ,,crnogorski” valjda bi Njegoš štampao Crnogorski, a ne Srpski bukvar. Sve ti to znaš, ali NATO naredio pa moraš, vjerovatno si nekada mnogo srbovao.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Glup si Oprem kad pominješ NATO. A te tvoje provokacije o srbovanju ostavi, pa kad se vratiš u majku Srbiju. Nema ni jedan pisani trag da se jezik zvao srpski a stotine da je bio crnogorski. U Njegoševo vrijeme srpstvo je bilo samo pravoslavlje. No vi Srbi tad nijeste imali državu, zastavu i pismo. Morali ste čekat Vuka.

MilenaS
Gost
MilenaS

A jes, Opreme, ka sto on veli da je “Dusana rodila Srpka” , a svi znate da ga je rodila Bugarka. znaci, hriscanka. Ali, nece to vama u glavu jer vam ne odgovara. Toliko ste agresivni u svojim lazima da je to za Ginisa.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Milena nije rekao da je licno cara Dusana rodila srpkinja, nego da Srpkinje (u crnoj gori, sumadiji i ostalim srpskim zemljama) jos radjaju junake poput Cara Dusana. A njegova majka nije bila bugarka vec polu grkinja polu bugarka.

Sveti tajo
Gost
Sveti tajo

Ako znam kako iko može biti normalan ko poznaje ili je poznavao ovog čovjeka,posebno mi je Draginje zao jer izgleda donekle normalno ,ali biti i drug sa ovim mora ostaviti posljedice

Miko
Gost
Miko

Nisam pristalica df-a ,ali zahtjev je na mjestu ,jedini način da se pomiri pravoslavni korpus Crne Gore ,pa da vidite kako cvijeta sve.
Zamislite još 200,000 navijača tokom utakmica Crne gore ….aaaaaaaa

MilenaS
Gost
MilenaS

Miko, dosta smo se srbili i unistili crnogorsko ime. Nema nikakvog nacina da pteko DFovih nerealnih i nepostenih zahtjeva ” didje do pomirenja pravoslavaca”. Batalite tu pricu. Nemamo mi sto da se mirimo NA SVOJU STETU. DOSTA JE BILO!

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Pravnik koji se nije bavio pravom, nego istorijom. Niti zna jedno niti drugo.

Neko ovamo
Gost
Neko ovamo

Neko tamo, pitam se koliko vas je koji nemate dodirne tacke ni sa pravom ni sa istorijom a diskutujete kao da ste sva znanja popili. Inije vas sramota pred ovim covjekom!

Zoran
Gost
Zoran

Nole, boli ih istorijakoja sad izlali na vidjelo, a do sad je bila zabranjena tema, sto vise tex neka nasa djeca citaju i znaju sto se sve desavalo od 1918 pa narednih 20 god…

Komsija
Gost
Komsija

Kada je rekao Markovic da ce kaznjavat ko se ne digne na himnu,obuhvata li ta kazna i Kipar dje zivim???
U Beograd se nijesam ustajao pa necu ni na Kipar,pa ne znam hoce li Dule poslati depesu vladi Kipra da platim 2000 €???☺

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Komšija, dovoljno si ti kažnjen.

Neko ovamo
Gost
Neko ovamo

E, dobro je da SE u Beograd nijesi ustajao…Eto, i ti se dokopa Beograda, blago tebi! U pamet.

Komsija
Gost
Komsija

Ja velegrada a ti se drzi petnjice,cetinja i rozaja

MilenaS
Gost
MilenaS

Komsija, a prosli smo mi.mnogi kroz taj Beograd, studirali tamo, radili sirom Juge, ali NIJESMO ZABORAVILI DJE NAM JE SRCE I GLAVA.
Ti si se sad pelcovao Beogradom upravo zato sto si tamo ponio opanke i probao one s kljunovima…
Mi koji smo otmjenije boravili tamo sacuvali smo se jer smo ponijeli i vratili obraz.

Misi
Gost
Misi

Bog ti svaku sreću dao Novače.

Send this to a friend