Politika

Adžić: Kotorski scenario bio izraz demokratskog ponašanja odbornika

U centru političkih dešavanja u Crnoj Gori je Budva i tamošnje nastojanje odborničke većine da smijeni predsjednika opštine Marka Carevića i predsjednika SO Krsta Radovića. Nešto slično dešavalo se prošle godine u Kotoru. Za razliku od Budve, sa manje žuči i žestine, uvreda i kleveta, lupanja u bubnjeve i duvanja u trube, smijenjen je tadašnji predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić i predsjednica SO Kotor Dragica Perović.

Tadašnje rukovodstvo će ostati zapamćeno kao jedino u dosadašnjoj praksi višestranačja, koje je svojim odbornicima zabravilo vrata Skupštine lancima i katancima. Zbog toga je nova skupštinska većina morala silom da otvori vlata palate Bizanti, kako bi nesmetano nastavila da funkcioniše.

Smijenjena vlast je postupak nove odborničke većine, koju je nazvala Pajser brigadom, proglasila nezakonitim.

Odbornik iz redova kotorskog DPS-a Dejan Adžić je, gostujući u emisiji Skala radija „Skalin parapet“, kazao da je njihov postupak bio u skladu sa zakonom i da su sudski organi dali svoje mišljenje po tom pitanju.

Njemu ulazak u prostorije SO Kotor 28. juna prošle godine čini izuzetnu čast, jer u takvim trenucima, koje ne poznaje praksa, budući da se nijesu dešavali na prostoru Crne Gore, moralo se brzo razmišljati i reagovati.

“U prvom redu ne da bi srušili vlast, nego da bi se krenulo sa mrtve tačke u rješavanju mnogobrojnih problema u Kotoru. Poenta je da radimo, a ne da vladamo”, kazao je Adžić.

Dodaje da su dosta toga do sada pokazali, a da nije bilo zastoja u dnevnim obavezama za vrijeme korone bilo bi i brže i više.

“Ništa ne staje. U Kotoru se radi i nadamo se da ćemo u sljedećem periodu dobiti  četvorogodišnji mandat kako bi se investicije nastavile a Kotor pozicionirao tamo gdje mu je i mjesto”, ističe on.

Adžić je podsjetio da je komisija sastavljena od više odbornika sadašnje koalicione vlasti razvalila zapečaćena vrata palate Bizanti, odnosno zgrade Skupštine opštine Kotor od starne tadašnje vlasti.

Odbornicima je bio onemogućen pristup na svoja radna mjesta, jer su pečatirila vrata i zabranili da odbornici rade ono zašto ih je narod izabrao.

“Nije tu bilo pajsera. Mi smo otvorili vrata i ušli u prostor koji nam pripada. Ako bi se napravila paralela mi bi njih trebali da nazovemo tamničarska brigada, jer su oni postavili kazamate, lance i katance i time željeli da zabrane demokratiju”, kazao je Adžić.

Nakon toga je bivša vlast, Skupštinu odborničke većine nazvala vardarskom, kafanskom skupštinom, budući da su sjedicu u nemogućnosti rada u svom prostoru održali u konferencijskoj sali hotela “Vardar”, koji se nalazi u najbližem komšiluku skupštinske sale.

“Zakon je jasan da ova skupština bila potpuno legalna, jer Skupština nije mjesto, Skupština je institucija”, kazao je Adžić.

On je napravio digresiju sa Budvom, gdje je, kako je kazao, po tom principu održana šatorska Skupština koja je po načinu rada neviđena u svjetskoj parlamentarnoj demokratiji.

Nakon Skupštine u Kotoru, odbornici sada vladajuće koalicije su ispred hotela “Vardar” sjedali sa dijelom odbornika iz opozicije, istim onim čiji su predstavnici zviždali ispod prozora.

Na ovo podsjećanje, Adžić je odgovorio da ga politika teško može posvađati sa ljudima.

Saglasan da ne možemo svi isto misliti i ne treba da svi isto mislimo saglasan je da opozicija treba da bude puno jača u odnosu na ovu  koju imamo, jer bi, kako kaže, i pozicija bila bolja.

“Mi smo platili danak u Kotoru i nismo dobili povjerenje građana Kotora na posljednjim izborima zato što nismo bili dovoljno dobri. Iz toga smo izvukli neke pouke, moramo biti servis građana, da građanin bude u fokusu našeg zanimanja i naše sfere rada. Krenuli smo stoga na o ruk, jer mnogo toga nije urađeno u minulom periodu. Istina teško je naći hemiju i zajednički jezik među devet stranaka u koaliciji, a i u samoj partiji ne mislimo isto, što je potpuno demokratski. Kad se sučenje mišljenja onda izađe kvalitetnije rješenje“, rekao je Adžić.

Na pitanje Skala radija da li zapošljavaju svoj kadar kako bi na jesen na izborima imali glas više, Adžić je rekao da bi mogli više ljudi da zapošljavaju, jer im kadrovi trebaju ne gledajući da li su to partijski kadrovi.

“Neki su iz bivše vlasti  zadržani i svi koji su dobro radili svoj posao radiće ga u svakom sistemu, samo ako pokažu kvalitet. Prilikom smjene vlasti u Kotoru, ako se izuzmu pojedinci koji su upadali, urlali, vrijeđali odbornike u Skupštini  riječima lopovi, mafijo i zvižduka u stepenicama palate Bizanti, nije bilo većeg izgreda. Svako ima pravo da iskaže svoj politički stav i nezadovoljstvo, ali se nijesmo osjećali ugroženo. Gledajući budvanski parlament tamo su odbornici bili ugroženi”, ističe on.

Stoga je Adžić pohvalio opoziciju u Kotoru koja je ipak pokazala nivo, istina kaže on, imali su oni istu matricu i isti mozak.

“Gospodin Neven Gošović koji je pravni savjetnik opozicije je bio i u Kotoru i u Budvi. Zakon mora sve precizno definisati, jer se i u kotorskom slučaju pokazalo koliko zakon ima nedostataka. Kotor je uradio demoksratski scenario i na to smo ponosni”, kaže Adžić.

On smatra da će nadležni državni organi dati svoje mišljenej i na pravi način kvalifikovati sve ovo što se dešava u Budvi, da se ovo čudo u prijedstonici crnogorskog turizma više nikada ne ponovi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Cista korupcija,vlast se mjenja na demokratske izbore, a ne sa kupljenim odbornikom i sa pajserom

Jokso
Gost
Jokso

Cujes ovog kako laze, pa sram te bilo sud vam je oborio prvu smjenu. A onda mjesecima drze predmet u fioci da ne bi opet ponistio smjenu prije izbora, sramno ponasanje

GNK
Gost
GNK

To je korupcija

KPJ
Gost
KPJ

U kotor sve radi
Milina

Pjer
Gost
Pjer

Kotor cveta

Virus
Gost
Virus

Držite se Budvani !
Ti su četnici spremni na sve i svašta.
Samo mirno i sa obrazom.
Neka oni svoj bacaju pod noge.

Baja
Gost
Baja

Kotorani su gospoda u odnosu na cirkus odkazeći u Budvu.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Demokratski front demokrata,jeli to ova nova partija?

Haris
Gost
Haris

Nema ve ništa od Kotorskoga scenarija. Nikad više 2019.

Haris
Gost
Haris

😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Send this to a friend