Politika

Adžić o policajcu Miloviću: Da zavisi od mog potpisa, još prije mjesec bio bi udaljen sa posla

Mnistar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić je je danas u Skupštini odgovarajući na pitanja poslanika saopštio da zavisi od njegovog potpisa policijski službenik Ljubo Milović bi još prije mejsec dana bio udaljen s posla. On je naglasio da je u posljednjih godinu dana riješeno više težih krivičnih djela, kao i da su zaplijenjene rekordne količine cigareta i narkotika. Govoreći o ubistvu Milića Minje Šakovića u Budvi, Adžić je istakao da nadležni organi preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja.

Ne postoje saznanja koja bi ukazivala da je neko od zaposlenih u sektoru bezbjednosti pružao logističku kriminalnim grupama

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao je ministra Adžića da li su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije utvrdili na koji način su pojedini pripadnici kriminalnih klanova izbjegli hapšenje tokom velike policijske akcije.

“Promijenili ste načelnika CB Budva nakon ubistva u Starom gradu, a ko je smijenjen nakon njihovog bjekstva? Da li je utvrđena bilo čija odgovornost zbog tih bjekstava?
Smatrate li da im je pomogao neko od pripadnika policije ili bezbjednonosnog sektora uopšte”, pitao je Koprivica Adžića.

Momo Koprivica
Momo Koprivica

“U odnosu na aktivnosti koje su tokom prethodne godine preduzimali organi za sprovođenje zakona, a koje se odnose na procesuiranje većceg broja lica zbog počinjenih
krivičnih djela iz oblasti teškog i organizovanog kriminala, ukazujemo da se mjere i radnje u navedenom segmentu preduzimaju po nalozima i uputstvima nadležne tužilačke instance – Specijalnog državnog tužilaštva. Ono što možemo kontstatovati jeste da trenutno ne postoje saznanja koja bi ukazivala da je neko od zaposlenih u sektoru bezbjednosti pružao logističku ill bilo kakvu drugu podršku licima koja su izbjegla hapšenje. Naravno, ukoliko se kroz sprovođenje policijsko tužilačkih aktivnosti dođe do bilo kakvih saznanja o eventualnoj umiješanosti, podršci ili propustima zaposlenih u bezbjednosnom sektoru, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije, protiv istih će biti preduzete mjere i radnje u cilju utvrđivanja njihove odgovornosti”, rekao je Adžić.

U odnosu na Vašu konstataciju da je promijenjen načelnik Centra bezbjednosti Budva, naveo je ministar, nakon ubistva u Starom gradu Budva, ona nije tačna, a kao što je već  konstatovano, nije bilo razloga koji bi ukazivali na odgovornost policijskih službenika.

“Konstatovano je da ne postoje saznanja u odnosu na zloupotrebu službenog položaja, pa samim tim ni za odgovornost policijskih službenika. Takođe, moramo napomenuti da je lociranje vođa i visokopozicioniranih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, složena aktivnost, obzirom da isti u cilju izbjegavanja lišenja slobode od strane organa za sprovođenje zakona, ali i zbog svoje lične bezbjednosti, koriste lokacije koje se u najvećem broju slučajeva nalaze van Crne Gore”, nagalsio je Adžić.

On je naglasio da se u kontinuitetu preduzimaju intenzivne mjere i radnje, naročito u dijelu međunarodne operativne policijske saradnje, usmjerene na prikupljanje informacija neophodnih za precizno lociranje i njihovo hapšenje.

“Najboiji pokazatelj su i nedavno realizovane aktivnosti u jednoj od zemaija regiona, u okviru kojih je locirano i lišeno slobode lice koje se u evidencijama Uprave
policije tretira kao visokopozicionirani član jedne od visokorizicnih organizovanih kriminalnih grupa”, zaključio je Adžić.

Koprivica nije bio zadovoljan odgovorom i ocijenio ga je birokratskim.

Dešavanja na Cetinju: Predmet je u radu nadležnog tužilaštva

“Šta je MUP preduzeo protiv nasilnika učesnika anticrkvenih protesta 4. i 5. septembra prošle godine, koji su ansilnim putem pokušali da spriječe ustočičenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija i izvedu državni udar”, pistao je Adžića poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić.

Budimir Aleksić
Budimir Aleksić

“Povodom dešavanja 4. i 5.  septembra 2021. godine vezanih za događaj ,,ustoličenja” mitropolita Mitropolije crnogorsko – primorske Joanikija, na Cetinju, slulžbenici
Uprave poiicije su u saradnji sa Osnovnim državnim tužilastvom preduzeli sljedeće mjere i aktivnosti: podnijeli devet krivicnih prijava protiv devez osoba i to osam krivičnih prijava zbog krivičnog djela napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti i jedna krivična prijava zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, rekao je Adžić.

Dodao je da su uhapšene četiri osobe, a 18 predmeta je dostavijeno na ocjenu i odlučivanje nadležnom državnom tužiocu.

“Osim krivičnih prijava podnijeto je i 68 i to: 50 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepostupanja po naredbi policijskog službenika. 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog ometanjeali omalovažavanja policijskog službenika”, rekao je Adžić između ostalog.

Dodao je da je u saradnji sa Osnovnim drzavnim tužilaštvom na Cetinju, primjenom mjera tajnog nadzora i drugih istražnih radnji, prikupljeni su dokazi u odnosu na 28
odsto zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Predmet je u radu nadležnog tužilaštva”, zaključio je Adžić.

Zatekao pet direktora direktorata

“Nakon što ste izabrani na funkciju koju danas obavljate u svom kabinetu ste zatekli pet direktora direktorata. Koji od njih su i danas na tim funkcijama, koji su rasporedeni na druga mjesta u Ministarstvu i koji od njih više nisu angažovani u Ministarstvu i uz koje obrazloženje”, pitao je ministra poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Danilo Šaranović
Danilo Šaranović

“Stupanjem na funkciju ministra unutrašnjih poslova zatekao sam vršioce dužnosti generalnih direktora pet direktorata. Nakon isteka vremena vršenja dužnosti generalnih direktora, Vlada Crne Gore je imenovala tri vršioca dužnosti generalnih direktora, na predlog ministra unutrašnjih poslova. Jedan od direktora kome je isteklo vrijeme vršenja dužnosti je u skladu sa Zakonom, po isteku vremena vršenja dužnosti, vraćen na isto radno mjesto koje je obavljao ranije”, rekao je Adžić.

Dodao je da je jednom od vršioca dužnosti generalnog direktora je nakon isteka vremena vršenja dužnosti prestao radni odnos u Ministarstvu unutrasnmjih poslova jer ranije nije bio zaposlen u ovom organu.

“Napomijenjemo da ministar unutrašnjih postova nije u obavezi da zadrži tim svog prethodnika, već može da formira svoj tim za koji smatra da će najbolje odgovoriti svim
potrebama i isporučiti najbolje rezuttate”, naglasio je Adžić.

Škrelja: Adžić priznaje da je bilo malverzacija, ali da ništa nije urađeno

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja pitao je ministra Adžića što je urađeno u cilju rasvjetlajvanja afere kupovine glasova u Ulcinju u kome je, navodno, učestvovala i URA.

“Policija je nakon objave snimka preduzela radnje po uputu tužioca nakon čega je pretresen stan D.A i privremeno oduzeti mobilnih telefonskih aparata u cilju vještačenja i postupak je u toku. Nakon prijave policije, 6. aprila o kupovini glasova u jednom ugostiteljskom objektu, policajci su izuzeli video snimke i izvršili pretres. I taj postupak je u toku”, rekao je Adžić.

Ljoro Nrekić
Ljoro Nrekić

Prema riječima Adžića osobe sa snimka su identifikovane, a tokom prikupljanja obavještenja jedna od njih je dala obavještenje čiji sadržaj je ukazivao na sumnju na postojanje krivičnog djela.

“Tužilac je kvalifikovao krivično djelo kao povredu slobode opredjeijenja pri glasanju nakon čega je A.B. uhapšen”, podsjetio je Adžić.

Na to je Škrelja rekao da se iz odgovora da zaključiti da Adžić priznaje da je bilo malverzacija, ali da ništa nije urađeno.

“Stiče se utisak da više ta ruka pravde koja je željno čekana i prijetila svakome, ne samo što je utrnula, nego u ovom slučaju, ona je potpuno paralizovana. Jer mi dolazimo voljom naroda, građani će znati to da cijene, jer sem ruke ima i nešto drugo. Jer, ako ruka pravde ne stiže svuda, narod će nam dati nogu pravde”, dodao je Škrelja.

O Elezoviću

Škrelja je pitao mnistra unutrašnjih poslova dokle se stiglo sa istragom oko nerasvijetijenog nestanka i stradanja visokog policijskog funkcionera iz Ulcinja Rudolfa Elezovića.

Adžić je ponovio riječi iz saopštenja Višeg državnog tužilaštva VDT od prije nekoliko dana u kome se navodi da je utvrđeno da u slučaju smrti Elezovića nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koga.

“Meni je žao što se ovo pitanje i na ovaj način dovodi u fokus javnosti. Bio sam u Ulcinju i znam da je to jedna od najvažnijih tema, ali ono što su nadležni utvrdili je, vjerujem, kompletna istina”, kazao je Adžić.

Adžić o ubistvu Šakovića u Budvi: Trenutno nema saznanja da je neko od zaposlenih u sektoru bezbjednosti pružao logističku podršku

Poslanik Demokrata Dragan Krapović pitao je Adžića da li smatra da su “kriminalne grupe ohrabrene pojedinim promjenama u bezbjednosnom sektoru”.

“Takođe, da li sumnjate da su lica iz bezbjednosnog sektora pružala logistiku naredbodavcu ili izvršiocu ubistva koje se desilo u Budvi 17. juna”, pitao je Krapović.

Adžić je, odgovarajući Krapoviću, rekao da riješeno više težih krivičnih djela u posljednjih godinu dana.

“Zaplijenjene su rekordne količine cigareta i narkotika. Ostvareni rezultati najbolji su pokazatelj da promjene u bezbjednosnom sektoru nijesu ohrabrile kriminalne grupe”, poručio je ministar.

Govoreći o ubistvu u Budvi, Adžić je istakao da nadležni organi preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje. Podsjećamo, ispred zidina starog grada u Budvi nešto prije ponoći 17. juna ubijen je Milić Minja Šaković koji je prethodnih godina bio povezivan sa “škaljarskim” kriminalnim klanom.

“Sa ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela i identifikaciji i pronalaska njegovog izvršioca, kao i svih drugih lica koji su učestvovali u ovom događaju”, istakao je Adžić.

Dodao je da se ne isključuje mogućnost  da je ubistvo u Budvi “posljedica sukoba između organizovanih kriminalnih grupa”.

“Trenutno ne postoje saznanja da je neko od zaposlenih u sektoru bezbjednosti pružio logističku ili drugu podršku licima koja su učestvovala u izvršenju ovog krivičnog djela”, naglasio je Adžić dodajući da ukoliko se dođe do saznanja o propustima ili umiješanosti u MUP-u ili UP protiv istih će biti preduzete mjere i radnje u cilju utvrivanja odgovornosti.

Adžić: MUP nije donijo nijedno rješenje o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom

Ministar Filip Adžić odgovarajući poslanici DPS-a Pejović, kazao je da zagovara “strožiji pristup kada je dobijanje crnogorskog državljanstva u pitanju”.

“Treba bolje preispitivati ko su ljudi koji su dobijali državljanstva. U proteklom periodu su nam se potkradala lica koja su izuzetno problematična”, rekao je on.

Filip Adžić
Filip Adžić

Od stupanja na snagu 19. februara 2022. godine odluke za sticanja crnogorskog državljanstva prijemom do 27. juna, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kazao je Adžić, nije donijelo nijedno rješenje o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom.

“Što ne znači da nije bilo onih koji su aplicirali, više od 1.400 ljudi je apliciralo za dobijanje državljanstva po ovom kriterijumu. Rok za odlučivanja je godinu dana. Za sada ne postoji nijedno lice koje je dobilo državljanstvo”, pojasnio je Adžić.

Pejović: U roku od 14 i po mjesci dodijeljeno je čak 317 ekonomskih državljanstava

Poslanica DPS-a, Daliborka Pejović pitala je ministra unutrašnjih poslova o odluci o sticanju crnogorskog državljanstva koju je donijela prethodna Vlada Zdravka Krivokapića.

“Da li je po tom osnovu u međuvremenu neko stekao crnogorsko državljanstvo, jer se radi o liberalnom pristupu koji može dovesti u pitanju legitimitet izbornih procesa”, navela je Pejović.

Daliborka Pejović
Daliborka Pejović

Poslanica DPS-a osvrnula se i na pitanje o ekonomskom državljanstvu.

“Ako su moje informacije tačne u roku od 14 i po mjesci dodijeljeno je čak 317 ekonomskih državljanstava. Od tih 317 za deset se uopte ne zna ko je dao predlog da im se dodijeli i da li je ispoštovana zakonska procedura”, rekala je Pejović.

Adžić o policajcu Miloviću: Da zavisi od mog potpisa, još prije mjesec dana bio bi udaljen sa posla

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović pitao je Adžića da li je Urpava policije vršila provjeru imovnog stanja službenika UP Ljuba Milovića i da li se isti nalazi na teritoriji Crne Gore.

“Da li ste upoznati da je u transkriptima razgovora preko Skaj aplikacije 30. novembra 2020. Milović pitao Petra Lazovića da li ima neko ko ima pristup luci jer može da pošalje pošiljku iz Ekvadora u bilo koju luku”, pitao je Martinović.

Ministar unutrašnjih poslova kazao je da “Martinovića boli što ostvaruju odlične rezultate kada je bezbjednosni sektor u pitanju”.

“Gospodine Martinoviću možda će doći to vrijeme da ćete shvatiti da je interes građana na prvom mjestu”, dodao je on.

Vladimir Martinović
Vladimir Martinović

Adžić je rekao da je, u vezi preduzimanja mjera u odnosu na Milovića,Uprava policije pokrenula postupak koji je u toku i koji će “u zavisnosti od ishoda imati posljedice u odnosu na radno-pravni status policijskog službenika”.

“Da se radi samo o mom potpisu, da zavisi udaljenje sa posla Ljuba Milovića od mog potpisa, vjerujte mi da bi još prije mjesec dana bio udaljen sa posla. Ja, kao ministar, dužan sam da se pridržavam pravila i zakona”, istakao je Adžić.

Ministar unutrašnjih poslova poručio je da se “ne može na osnovu političkih stavova i medijskih natpisa ljude osuđivati ili zatvarati”.

“Što bude zavisilo od mene i MUP-a biće u najbioljem interesu građana, a bezbjednost u Crnoj Gori će biti na još većem nivou nego danas”, poručio je Adžić.

Martinović je pitao Adžića “kako će da štiti državu od kriminalaca” kada, kako kaže, “ne zna ili ne smije da da odgovor da li je Milović na teritoriji naše države”.

Adžić o skidanju crnogorske zastave sa zgrade u Nikšiću: Apsolutno nepotrebno

Ministar Adžić je rekao da je da je “zagovornik da se zastava Crne Gore ističe u skladu sa zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti”.

“Ono što su moje emocije, volio bih da je vidim na svakom prikladnom mjestu u Crnoj Gori”, dodao je on.

Uklanjanje zastave sa Opštine Nikšić, Adžić kaže da smatra apsolutno nepotrebnim.

“Smatram jednim vidom političke igre, kao skretanje sa svakodnevnih životnih problema”, rekao je Adžić.

Filip Adžić
Filip Adžić

Adžić je pojasnio da kriptovanu komunikaciju “možete obavljati i u drugim država Evrope”.

“Možete nabaviti te uređaje bez bilo kakve smetnje. To nije nezakonito”, kazao je on.

Papović: Cilj anticrnogorske vlasti u Nikšiću je da taj grad pretvori u šovinističku kasabu

Poslanik DPS-a Dragutin Papović pitao je Adžića kakav je njegov stav “o uklanjanju državne zastave sa zgrade Opštine Nikšić 2. juna 2022. godine”.

“Antidržavna vlast u Nikšiću skinula je sa zgrade opštine i oskrnavila državnu zastavu. Ono što najgori okupatori nisu uradili, uradila je Opština Nikšić”, kazao je Papović.

Prema njegovim riječima, cilj “anticrnogorske vlasti u Nikšiću”, je da taj grad “pretvori u šovinističku kasabu”.

Dragutin Papović
Dragutin Papović

O postpupanju policajca Lazovića na utakmici Budućnost – Crvena zvezda: MUP preduzeo sve radnje iz nadležnosti ovog organa

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić pitao je ministra zašto policajac Marko Lazović nije priveden “zbog udarca koji je zadao nemoćnom momku kojem su ruke bile vezane jer su ga privodili policajci na košarkaškoj utakmici Budućnost – Crvena zvezda”.

Ministar Adžić je kazao da je unutrašnja kontrola utvrdila da je postojala sumnja da se postupanje policajca bilo suprotno kodeksu policijske etike na utakmici između Budućnosti i Crvene zvedze koja se odigrala 17. apila 2019. godine.

“U postpuku unutrašnje kontrole je utvrđeno postojanja osnovane sumnje da se radilo o ponašanju i postupanju policijskog služenika koje je bilo suprotno kodeksu policijske etike, a ispoljavano je van službene dužnosti, usljed čega je izvještaj o kontroli dostavljen etičkom odboru na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika”, rekao je Adžić.

Disciplinski postupak protiv Marka Lazovića, kako je naveo, vođen je kod disciplinske komisije u Vadi Crne Gore i okončan je 5. odktobra 2021. godine.

“Imenovani je oglašen odgovornim za težu povredu službene dužnosti. Lazović je potom podnio zahtjev Vrhovnom sudu Crne Gore protiv presude Upravnog suda, podnio zahtjev za ispitivanje sudijske odluke. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je nakon toga obavijestilo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije da nema osnova za peduzimanje krivičnog gonjenja… MUP je preduzeo sve zakonske i radnje iz nadležnosti ovog organa za utvrđivanje odgovornosti policajca u predmetnom događaju”, dodao je Adžić.

Ana Šofranac

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Georgiasamms
Gost
Georgiasamms

Bravooi

PitaU me
Gost
PitaU me

A ko se pita ako ne ministar policije Adžiću ?

Veso
Gost
Veso

Koje se igre odje sve igraju,pare,korupcija,mafija,klanovi,ministri,odje je gore no u Meksiko

Kastro
Gost
Kastro

Ne treba Tvoj potpis nego Moj hahahaha

Komandos
Gost
Komandos

Sta je reka nije nista reka 😂😂😂

King Henry
Gost
King Henry

Prije si trebao reci-Nedopustivo !!

Tanja
Gost
Tanja

Misle li Filip i Dritan da smo Cetinje zaboravili???

Tanja
Gost
Tanja

Smrkne mi se kad vidim Filipa i Dritana!!! 🙄🙄🙄

Lombardija
Gost
Lombardija

Ao što je ovo.😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Send this to a friend