Politika

Adžić pisao Markoviću: Ne brani se Crna Gora šurovanjem sa Amfilohijem

Novak Adžić

Istoričar Novak Adžić uputio je Otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, u kome između ostalog osuđuje susret predsjednika Vlade sa mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem, i naglašava da se, kako kaže, ne btani Crna Gora tako “što isljučivo sa sprskim uzurpatorsko-okupatorskim mitropolitom dr Amfilohijem Radovićem dogovarate kakva će zakonska regulativa biti u pogledu statusa crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori i njihove imovine”.

Pismo Adžića Markoviću prenosimo u cjelosti:

Uvaženi Premijeru Vlade Crne Gore,

Dakako, iz kurtoazije Vam i zakonske i etičke obaveze i obzora tome imanentnih, a prioritetno zbog moje odanosti Crnoj Gori i ustavnoj fukciji koju vršite, saopštavam uvaženi, jer to što ste Vi, u bjesomučnom progonu mene i moje porodice uradili, tu intitulaciju nijeste zaslužili, ali neka Vam služi, stanovišta javne etike, to na čast i obraz, kako ste se, s pozicije vlasti i moći, obračunali sa mnom i mojom porodicom.

No, to je u ovom istoriografsko-političkom narativu nebitno, drugorazredno, ali je relevantno reći činjenicu da Vi nemilosrdno proganjate izvorne crnogorske suvereniste, u koje, pored ostalih i moja malenost spada, a Vi i Vaš partijski šef, nota bene, tom emancipatorskom krugu, kad je bilo najteže, ne samo da nijeste pripadali, već ste bili na talasima agresivnog, ratnog velikospskog ekspanionizma i asimilatorskog svetosavlja prema Crnoj Gori i crnogorskom narodu, početkom i tokom potonje decenije XX vijeka. Tada ste, sjetite se, kao revnosni partijski vojnik, pokrivali trećerazredne funkcije u onda vladajućoj DPS partiji i Republici Crnoj Gori. I dugo vremena Vam padalo na pamet nije da se založite za nezavisnu Crnu Goru, već ste revnosno, po partijskoj direktivi služili, manje od nivoa paževa Slobodanu Miloševiću, njegovoj ratnoj velikosrpskoj politici i ideologiji.

Nikada Vam zaboraviti neću, kako se, cinično i groteksno smijete, u Skupštini Crne Gore, početkom 1992; tada Vi, kao poslanik DPS, onda kada lider LSCG Slavko Perović, najavljuje antiratni miting suverništičke crnogorske opozicije u Titogradu 23. februara 1992, a tada Perović za skupštinom govornicom saopštava magistarne i simboličke pravce crnogorskog državno i nacionalnog subjektiviteta i identiteta, odnosno borbe za njih, a vaša tada monolitna i vladajuča DPS partija, čiji ste tada bili poslanik, bila je potpuno divergentna, na krilima velikosrpstva, tome zalaganju crnogorskih liberala i suverenista. Svemu građanskom, aniratnom, demokratskom i evropejskom, Vi ste, uz mnoge druge, kao ondašnji službenik vladajuće partije, bili antipodni, kao i Vaši tadašnji šefovi Momir Bulatović, Milo Đukanović i Svetozar Marović.

Vi i Vaši samišljenici sjetili ste se Crne Gore, zakašnjelo, naknadno, a izgleda primarno ili samo zarad očuvanja vlasti, privilegija i interesa. Vas Crna Gora ne zanima sem da budete vlasnici nje, ratni i post-ratni profiteri, da imate apolutnu vlast, a da je međunarodnog prava, zakona i pravde bilo i Vi bi ste, kao dio agresorskog DPS-a, sa cijelim rukovodstvom zajedno, bili predmetom lustracije i naše ovdašnje nikad sprovedene denacifikacije. Ali, bilo kako bilo, nema te veš-mašine koja može oprati prljavo rublje DPS-a, pogotovo od 1991. do 1997. Vi ste toga bili strukturi dio. Ne ključni, ali ste bio dio tog sistema opsurne ondašnje vlasti.

Vi, gospodine Predsjedniče Vlade, Duško Markoviću, ponašate se u javnom političkom životu kao da je Crna Gora vaša privatna svojina, i vlasništvo vladajuće koalicije. I činite sve da samo da se zadržite na vlasti. Ništa novo, već odavno poznati obrazac. Crna Gora može otići u ambis, bitno je samo da ste Vi na vlasti. Mislim da je vlast, u principu, potpuno ireleantna, u odnosu na državu. Vlade dolaze i odlaze, država ostaje. Tako bi makar trebalo biti. U zapadnim demokratijama to je princip, kod nas to je irelevantno. Kod nas je vladajući režim poistovjetio sebe sa državom i država postoji samo zato da bi bila sredstvo u funkciji vladajućeg totalitarizma i interesa moćnika i profitera. Ja, tom svijetu, kao jedan od prvoboraca crnogorskog suverenizma ne pripadam. I oponentan sam tome, kako vršite vlast u Crnoj Gori.

Ne brani se, predsjedniče Vlade, gospodine Duško Markoviću, Crna Gora tako što je ona postala privatna svojina režima, a još manje se ne brani tako što isljučivo sa sprskim uzurpatorsko-okupatorskim mitropolitom dr Amfilohijem Radovićem dogovarate kakva će zakonska regulativa biti u pogledu statusa crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori i njihove imovine. No, zapalo Vas je, imate vlast i moć, te radite što ste naumili, ali se maker sjetite ponekad one biblijske misli, koju je isticao i Sveti Petar Cetinski: “Vi činite što znate, no ne znate što činite”.

Lično Vama i familiji Vašoj svako dobro želim. Vi meni i mojima nijeste pokazali da to želite, te iako sam potpuno oprečen Vašoj politici i posebno antipodan Vašoj trgovini sa crnogorskim nacionalnim identitetom i šurovanjem sa srpskim mitropolitom Amfilohijem Radovićem, mislim da ipak treba da se zamislite i preispitate Vaše, objektivno kontadiktorno djelovanje kao predsjednika Vlade Crne Gore. Doktrinarno i praktično.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Kratko li pamcenje imamo. Niko se ne sjeca 90tih i sto su ivi na vlasti tada bili, ako se neko sjeti kako oni mogu da brane CG kad su vodili ratove i nisu priznavali crnogorce

Danko
Gost
Danko

Eh fino ali , na zalost, ako Milo ne podrzi NISTA!!!

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

nijesi daleko od istine!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ovoga je Draginja Vuksanovica ostavila

DAAKA SU-57
Gost
DAAKA SU-57

“””ISTORICAR NOVAK ADZIC UPUTIO PISMO “”” A I VI IZ CDM SVASTA OBJAVLJUJETE ! AKO NEMATE MATERIJALA ; OSTAVITE PRAZNU STRANICU ;
BOLJE JE NEGO OVE BUDALASTINE

Zvin
Gost
Zvin

Haha, nebitan, ali kompleksi rade.

Ljubo Hn
Gost
Ljubo Hn

Crnogorski pokret,is,is iz Boke,sikter bagro iz kulturne Boke.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Ko je ovaj covjek?

Marko
Gost
Marko

A niko i ništa

Krsto
Gost
Krsto

Ne, no se brani šurovanjem sa Mandićem i Kneževićem na lokalnom nivou a i na državnom bi, da vi može bit

Kijoslav
Gost
Kijoslav

Potpuno tacno. Kasno se sjetio. Dugo je Adzic bio sa DPS-om.

Pokaži diplomu
Gost
Pokaži diplomu

Da li je Adžić diplomirani istoričar ili je “istoričar”?

Podgorica
Gost
Podgorica

Ove nedelje mislim da je opet pravnik

Primarijus
Gost
Primarijus

U Montenegru, pravnici se bave istorijom, medicinom… dok se referent za ONO I DSZ bavi medjunarodnim pravom!

Burin
Gost
Burin

“Istoričar”. Dobijem ponekad urisak da je vlasnik cdm- a, koliko mu se pažnje pridaje.

Bos
Gost
Bos

A kolko se nallokase one rakije, toliko da 100 posto nisu znali da su bili izdajnici

eto
Gost
eto

Novače valjda te je novija istorija naučila da su skoro svi pripadnici te partije pre paid Crnogorci.Ako uliješ milion na sve strane se razbacuju rodoljubljem.Kad ih uganjaš za te šklapljene milione promijene i državu i državljanstvo za čas.

Bos
Gost
Bos

Krsto Zrnov Popovic:))) arivederci:)

Svjefol
Gost
Svjefol

Markovic se, ince, vise bavi populizmom nego ozbiljnom politikom.

Zoran
Gost
Zoran

Novace, samo nastavi sa tex da ova nasa djeca imaju sto naucit , posto je nama istorija bila zabranjena zadnje 100 godina, bice ovih koji negoduju, koji ne znaju cisu i odakle su im korieni, dovoljan je podatak sinocneg dogadjaja u Bd. tu se vidi dje nam drzava ide nizbrdo, drzacemo ove 4 nahije ka sto smo ih drzali kad… Više »

Burin
Gost
Burin

Tebi je izgleda i gramatika bila zabranjena. Inače je nahija prava starocrnogorska riječ 🙂

Dule
Gost
Dule

Isto kao i sto je gramatika crnogorska rijec

Mark
Gost
Mark

Bravo Novace !!!

BJELADIN
Gost
BJELADIN

Samo što nije zaplakao….evo optuži premijera sto on priziva djavola svojoj porodici….pa što Draginja pobježe od tebe….?
Kad spominjes Slavka Perovica ti nisi bio ni medju trecerazrednim clanovima..u ostalom Slavko se borio za očuvanje stare YU …a ne za nezavisnu crnu goru…

DUKLJA
Gost
DUKLJA

APSULUTNA NEISTINA,U NARODU POZNATA KAO LAŽ.

LJUTA
Gost
LJUTA

Što je neistina…procitaj sta pise o LSCG….obicni federalsti kao oni zelenasi..

Micko
Gost
Micko

I ovaj je poceo u dzempere,zive duse nije u njega bilo-pa dodje do pozicije da pljuje po braci i odmah mu se ,,standard,, a i kilaza popravila-sto bi prost narod rekao-ubicio.

Tomos
Gost
Tomos

Ovaj pomuptavnik što se prestavlja kao istoričar zamjera nešto Premijeru, i to što djeci sa Crnogorskim Mitropolitom, koga podržava 98% Pravoslavaca…

Tomos
Gost
Tomos

“polupravnik” jer ga niko ne citira ni kao pravnika, a tek kao istoričara…

Rajan
Gost
Rajan

2-3% ima pravoslavaca.
A ti Bibliju prvo u ruke

Alfa
Gost
Alfa

…ajde da se mi vratimo godinu po godinu unazad, sve do 1000 godine, pa onda na ovamo i da sve greske ispravimo….

LJUTA
Gost
LJUTA

Mislis do 1054g dok je hrišćanstvo bilo ujedinjeno? A sto se tice CG evo ponesto; PREDANJE SVJEDOČI DA JE PODLOVĆENSKI DOLAC PRI KRAJU PRVE POLOVINE HV VIJEKA NASELIO VOJVODA IVAN BOROJEV IZ STAROG VLAHA Zlatiborci prvi stanovnici CetinjaJedan od potomaka najstarijih stanovnika Cetinja i ktitora najstarijeg hrama Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznate kao Vlaška crkva, Jovan Jošo Ivanišević, sekretar… Više »

Talog
Gost
Talog

Hercegovacki..Crnogorac..nastavlja sa blebetanjem.Nije poslusao savjet od prije par dana.dobijenog od prijatelja iz Bara.

rođak
Gost
rođak

Prestavljati se lažno ,je moralna konstanta .

Fileopg
Gost
Fileopg

Poštovani Adžiću ne brani se ni tako što ulazite u koaliciju sa DF i Demokratama osvjedočenim velikosrpskim propagatorima od kojih prvi javno a drugi prikriveno….

DUKLJA
Gost
DUKLJA

SVAKA ČAST NA KOMENTARU,SVE TI CVJETALO,STO POSTO SI U PRAVU U TOM DIJELU.

Treći krajnik
Gost
Treći krajnik

Sta je ovo jutros?
Ima li normalnog teksta,od normalne osobe na ovom portalu?

Bokelj
Gost
Bokelj

Moj Adzicu zapitaj se malo ko su ti bili preci i u koju su crkvu kršteni

DUKLJA
Gost
DUKLJA

ONI DO 1918GODINE U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI ,A ONI NAKON 1918 GODINE U OKUPATORSKOJ SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Za neku nesrpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori nema dokaza. a duklja je bila samo do kotora i danilovgrada.

LJUTA
Gost
LJUTA

Okle znas da su kršteni?

Aurora borealis
Gost
Aurora borealis

Adzic je potpuno u pravu. Vidjeli ste sinoc u ” Zivoj istini” onoga Lekovica, doktora nauka koga placa ova nasa zemlja, koji su ” argumenti” za postojanje Srpske crkve u CG. Nije iznio NI JEDAN JEDINI VALJANI ARGUMENT. Pa, kako da nas ne boli ovo CRNO SRBOVANJE PO CRNOJ GORI? Kako i dokle?

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Nismo gledali istu emisiju

Parking
Gost
Parking

Zivjela Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva! Nemamo drugu zemlju ni drugu crkvu!

Tomos
Gost
Tomos

Zemlju nemamo to je tačno, ali Nvo i a na stotine..

BJELADIN
Gost
BJELADIN

Ne uporedjuj CG članicu UN i NATO sa nekom NVO CPC registrovanu kod ulame u stanici policije u titovom cetinju…

Vidoje
Gost
Vidoje

Kompleksi su čudo, moj Novače!

Djuro
Gost
Djuro

Druze, ti nisi dobro! Sto bi branio Crnu Goru od Amfilohija koji najvise brine o njoj. Turista kada dodje nema sto drugo lijepo vidjet osim manastira I celebs koje je Amfilohije obnovio. No ti vidi malo, priberi se.

A eee
Gost
A eee

Djuro, ne blesavi, sve nam zapisava ova Ristova sekta sa izbjeglicama. A dje smo mi? Dje je Drzava da zastiti autohtoni narod i jedinu domovinu koju Crnogorci imaju? Adzic je, kao iskteni patriota s pravom ljut.

Djuro
Gost
Djuro

Pojma ti nemas. No bi dobro bilo da se okrenes malo u Crkvu, malo komsiji, rodjaku, sugradjaninu. Pogledaj malo divne manastire I Crkve, sve je to name cast i ljepotu I korist svih u Cg. A tome je Amfilohije Mitropolit najvise zasluzan I cestiti gradjani Crne Gore koji postuju Pravoslavlje, kulturu I tradiciju. Nauci istoriju spostvene zemlje.

Joxim
Gost
Joxim

Ovo je pravi Crnogorac. Svaku treću mu razumiješ. S brda s dola,kao Radosav. Piši vako!!!

CiNick
Gost
CiNick

Teško da je ovo izvorni tekst, previše je trivijalnijeh grešaka. I pored toga jasno je što je poruka autora: DPS vlada po “formuli” Luja XIV “Apres moi le deluge!” ili crnogorski “Poslije nas sve ako će đavo odnijet!” S istijem đavolom danas tikve sade, a znamo kako to završava. Nema Crne Gore bez Crnogoraca, a DPS se uortačio s najvećijem… Više »

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

CiNick, apsolutno! Apsolutno nema Crne Gore bez Crnogoraca, i sav ovaj posao sto se radi , mislim na ovo orgijanje CPC, ne vodi nicemu dobrom za ovu zemlju. Koga cemo sjutra kriviti za ovo? Sebe ne mozemo jer nas je Vlast zaboravila!

BJELADIN
Gost
BJELADIN

Našu prošlost vi pokusavate ukrasti ali vam ne ide… materijalno i duhovno ne ide zajedno…gdje ste bili za vrijeme tita? Onda vam MCP nije smetala….

Send this to a friend