Politika

Agramunt: Bitno je da Crna Gora ostane stabilna

Pedro Agramunt.

Crna Gora je ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i bitno je da ostane stabilna kako bi pomogla susjedima koji prolaze kroz period nestabilnosti, ocijenio je predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Pedro Agramunt.

On je ocijenio da je veoma važno učešće Crne Gore u svim procesima.

“Eksperti Savjeta Evrope mogu pomoći Crnoj Gori u ostvarivanju njenih strateških prioriteta, posebno u evropskim integracijama”, kazao je Agramunt na sastanku sa članovima Odbora za ljudska prava i slobode i članovima Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE.

On je ponudio pomoć PSSE i Odbora za pravna pitanja i ljudska prava u razvijanju mehanizama za postupanje po konvencijama i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjednik PSSE je upoznao učesnike sastanka sa ključnim prioritetima njegovog ovogodišnjeg predsjedavanja Parlamentarnom skupštinom i naveo da će fokus aktivnosti biti borba protiv populizma i terorizma, rješavanju aktivnih i zamrznutih konflikata i migrantske i izbjegličke krize.

“Uspješno suočavanje sa izazovima moguće je jedino zajedničkim naporima svih zemalja”, kazao je Agramunt, ističući značajnu ulogu koju parlamenti imaju u promovisanju poštovanja temeljnih evropskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavine prava.

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Predrag Sekulić je iskazao spremnost za podršku, ocjenjujući da “pojedinačno kao države ne možemo ništa, ali kao građani Evrope možemo sve”.

“Kad je u pitanju terorizam, populizam i migrantska kriza, možemo da pomognemo”, kazao je Sekulić, saopšteno je danas uz parlamenta.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković je kazao da su sve države u određenom stepenu pogođene terorizmom, ekonomskom, izbjegličkom i bezbjednosnom krizom.

“Uvjeren sam da Crna Gora ima snage i volje da prebrodi izazove sa kojima se suočava kako bi postala članica NATO-a i Evropske unije”, rekao je on.

Duković je ukazao na ostvareni napredak u zaštiti prava ranjivih grupa u Crnoj Gori, čemu je Odbor svojim aktivnostima značajno doprinio.

“Od posjete Odbora Kampu Konik I i II u junu 2011. do danas ostvaren je vidljiv napredak u inkluziji romske populacije, a posebno dobri rezultati zabilježeni su u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, sve je veći broj romske djece koja su uključena u sistem obrazovanja, uključujući i visoko, što je u nedavnoj prošlosti bilo nezamislivo. “Pripadnici RE populacije imaju pristup zdravstvenoj zaštiti kao i svi drugi građani Crne Gore”.

Send this to a friend