Politika BIVŠI ITALIJANSKI PREMIJER MATEO RENCI ZA DAN 0 PRIJEMU CRNE GORE U UNIJU

Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška

Mateo Renci

Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška, kazao j e u razgovoru za Dan bivši predsjednik Vlade Italije Mateo Renci. On je na marginama konferencije “Energetska transformacija i izazovi” koju je u Atini organizovao “Ekonomist”, uz podršku “Helenik petroleuma”, istakao da Italija i Crna Gora imaju odlične odnose.

“Mislim da su odnosi Italije i Crne Gore odlični posljednjih godina, pa i decenija. Tu mislim na kulturne odnose i međuljudske odnose, kao i na odnose koji imaju utemeljenje u istoriji. Sada mislim da je vrijeme da to iskoristimo na pravi način. Moj stav je da nije važno samo pitanje italijansko-crnogorskih odnosa, nego otvaranje evropske perspektive za integraciju cijelog regiona Balkana”, rekao je Renci.

Po njegovom sudu, u tom smislu je posebno važna odgovarajuća strategija.

“Ta strategija treba da uključuje borbu protiv svih nezakonitosti i korupcije. Ali, u isto vrijeme, evropske države treba da uvide važnost prihvatanja balkanskih zemalja. Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška, i tradicionalna je greška otvarati krize na balkanskom prostoru. Vjerujem da se stoga otvara nova stranica odnosa između Crne Gore i EU”, kazao jRenci.

Mateo Renci je bio 56. predsjednik Savjeta ministara Republike Italije. Tu funkciju je obavljao od 22. februara 2014. godine do 12. decembra 2016. godine. Od 15. decembra 2013. godine je sekretar Demokratske partije u Italiji. Prije toga je bio predsjednik okruga Firenca od 2004. do 2009.godine i gradonačelnik Firence od 2009. do 2014.godine.

Jedna je od najmlađih italijanskih političara koji su izabrani za predsjednika tamošnje vlade još od ujedinjenja zemlje 1861. godine.

Renci je 2016.godine podnio ostavku na mjesto premijera nakon neuspjelog ustavnog referenduma, a naslijedio ga je ministar spoljnih poslova Paolo Đentilo.

Slobodno tržište je budućnost

Na konferenciji “Energetska transformacija i izazovi” koja je održana u Atini 16. i 17. jula ocijenjeno je da je energetska sigurnost jedno od ključnih pitanja u Evropi i da zahtijeva jedinstven odgovor. Konstatovano je da je 2018. godine zabilježen odličan rezultat po pitanju sigurnosti i energetske efikasnosti.

Govoreći na konferenciji, Mateo Renci je istakao da vidi cijeli Balkan kao dio jedinstvenog evropskog tržišta. On je pozdravio sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije o nazivu države, uz ocjenu da je to model kako treba rješavati otvorena pitanja.

“Vjerujem da je budućnost Evrope u slobodnom tržiištu i trajnom miru”, poručio je Renci.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Najbolje rješenje je da nas ponovo bombarduju pa neka nas onda prime..

Magarac
Gost
Magarac

Isto tako ako ne zatvori.

Send this to a friend