Politika

Ako vlast nije za kompromis, bojkot neminovan

Šef posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović kazao je u razgovoru za Dan da je ovo jedna od težih godina koju Crna Gora pamti.

Kako je istakao, izborna je godina a ne postoje ni elementarni uslovi za fer i demokratski izborni proces, raspisani su pa neustavno i nezakonito odloženi lokalni izbori u Tivtu, institucije zadužene za izborni proces su većinom u v.d. stanju, a pregovori sa Evropskom u nijom su na stend baju.

“Tu je i takozvani Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je stvorio podjele u narodu, a da situacija bude još komplikovanija zahvatila nas je i pandemija korona virusa, koja će ostaviti posledice na mnogim poljima, posebno ekonomskom”, kazao je Damjanović.

On je naglasio da je sada pravo vrijeme da se pokaže odgovornost i da se naporima cjelokupnog društva suzbije pandemija opasne zaraze i da se, paralelno s tim, kroz dijalog stvaraju uslovi za prve fer i slobodne izbore.

“Pandemija korona virusa i krupne društvene, ekonomske i socijalne posledice koje ona uzrokuje, i tek će uzrokovati, u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori, samo dodatno usložnjavaju postojeći institucionalni haos i odsustvo ozbiljnog dijaloga, čime se Crna Gora uvod i u najtežu situaciju još od Drugog svjetskog rata. Zato je možda i poslednji trenutak da se pokaže i odgovornost, kada se već poziva na jedinstvo i solidarnost, i da se, paralelno sa naporima cijelog društva da se suzbije pandemijau Crnoj Gori, zaštite životi i zdravlje građana, a ekonomske štete svedu na najmanju moguću mjeru, istovremeno radi i na stvaranju demokratskog ambijenta za slobodno iskazivanje političke volje crnogorskih građana”, rekao je Damjanović.

Kako je dodao, ako vlast ne pokaže odgovornost i spremnost za dogovor i kompromis, realno je očekivati da dođe do bojkota parlamentarnih izbora.

“Time bi crnogorsko društvo bilo potpuno destabilizovano a postojeće podjele još više produbljene. Zato želim da vjerujem u razum i odgovornost, a naročito jer nas postojeća situacija izazvana pandemijom korona virusa opominje koliko smo ranjivi, ograničeni resursima i stoga oslonjeni jedni na druge u želji da prebrodimo i ovu zdravstvenu, a izvjesno je i ekonomsku krizu”, rekao je Damjanović.

Kako smatra, nakon raspisivanja, a potom i neustavnog i nezakonitog odlaganja izborne farse u Tivtu, sve je moguće očekivati, “pa i insistiranje Demokratske partije socijalista (DPS) i satelita da se najkasnije do 18. oktobra kao krajnjeg roka i održe faktički neregularni i nelegitimni parlamentarni izbori”.

“S obzirom da nije usvojen izborni zakon koji bi bio usaglašen sa evropskim standardima, da su izglasani prateći izborni zakoni za koje se prostim čitanjem uviđa da su obična farsa, da nema tehničke vlade koja bi sprovela izborni proces, jasno je u kakvom se ambijentu približava krajnji rok za izbore. Činjenica da u Crnoj Gori imamo suštinski vanredno stanje, iako ono nije formalno uvedeno, ukazuje na zaključak da je jedan od razloga upravo i izborna matematika. U svakom slučaju, odluku o nastupu na parlamentarnim izborima donijećemo nakon ozbiljnih unutaropozicionih razgovora i još ozbiljnijih istraživanja javnog mnjenja o optimalnim modalitetima opozicionog nastupa u cilju promjene vlasti”, kazao je Damjanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubicica
Gost
Ljubicica

Koliko si donirao za pomoc od ovog virusa?Nemojmo pametovati previsem

Adrijan
Gost
Adrijan

Damjanovicu, nije sad vrijeme za razmisljanje o izborima.

Bojan
Gost
Bojan

Pusti se ti price o tome, ima ko da vodi racuna i da razmislja kad dodje vrijeme, nego mi reci koliko si ti donirao povodom ove situaciji i pomogao gradjanima!

Radenko
Gost
Radenko

Ako nas corona ne ubije oce ovi dusebriznici koji su sad nasli da misle na izbore i pregovore sa vlasti!

Tarik
Gost
Tarik

Kad je trebalo da dodjes da radis oko izmjena zakona o slobodnim i fer izborima neckao si se pa su ti Demokrate uzele mjesto, sad ne pametuj odje u ovoj situaciji!

Kosta
Gost
Kosta

Ja ne znam sto se ti śekiras oko izbora kad svakako niti imas partiju, nego si se ubacio u neki politicki savez ili kako vec, i sad koristis ovaj momenat za licnu promociju i bas sad ti brines o fer i demokratskim izborima! Smijesno!

Amateri
Gost
Amateri

Vazda li se ovi najnebitniji politicari zabrinu oko fotelja

Milorad
Gost
Milorad

Posebni klub poslanika ? Po cemu ste vi to posebni sem po tome sto imate poslanicke plate a niko za vas licno nije glasao

Labud
Gost
Labud

Gubite vi izbore pa odlagali ili ne odlagali glasanje

Komita
Gost
Komita

E ovoga kad vidim zivot mi se ogadi,nema manje bitnog politicara da se vise oglasava od njega i od milacica

mrgud
Gost
mrgud

Čisti politikant i muvator koji nema ni partije niti se ima zašto ufarit, ali se stalno gura da da neku izjavu kako ga nebi zaboravila srpska zajednica ova iz litija posebno.

Fotelja
Gost
Fotelja

A ne boj se ,nece vam zbog korone ukidat plate paraziti jedni

Aooo
Gost
Aooo

Damjanovicu,ti fotelju dobit neces pa bilo ili nebilo bojkota

Kermit
Gost
Kermit

kao da je trenutno to bitno…o bože !!! opoziciju uozbiljite se za dobro svih nas!!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

U ovoj situaciji Vojvodina i ovi izrodi probaju da pokupe nekakve politicke pojene,gradjani su vas vidjeli I ubrzo cete vidjeti njihovo misljenje

Nema veza
Gost
Nema veza

Auu pŕeživimo prvo pa sve odredon, pa i kako će se djeliti.

niro
Gost
niro

Sram te bilo dok se vlast se bori za prevazilaženje ove situacije ti o bojkotu,3,14.Pa ne mogu da vjerujem da ima ovakih ljudi.

Mila
Gost
Mila

Kako ovaj prišipetlja hoće poene a minoran kp ga čujem a i ovaj cdm mu daje više prostora ne trebju nam njegova misljenja iššs

Djuro
Gost
Djuro

Vidi ovoga mozga,o cemu sada prica kada se vodi borba da preživimo,,briga nekoga o vama koji ne priznajete drzavu za vasa primitivna misljenja

Madlena
Gost
Madlena

O cemu ovaj prica?gdje on zivi?koja je ovo…..

Chivas
Gost
Chivas

Neustavno odlozeni? Ne mogu da vjerujem da neko moze ovo da izjavi, a borimo se za svaki zivot, da se zaustavi ovo zlo. Gospodine po vama je u ovoj situacije trebalo odrzati Izbore u TV? Sva cast I podrska vladi I svim gradjanima Koji se pridrzavaju I postuju donese e mjere

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

E moj Damjanoviću šta ćeš ti na ovom portalu, idi kod onog bolesnog tipa Željka Ivanovića. Pročitajte jutrošnju koluminu(bljuvotinu), a pridružila mu se dr. Samardžić. Sramota za svo troje u ovo vrijeme.

srblje roblje
Gost
srblje roblje

On olako pretrcavase preko zlodjela genocida i ostalih hladnjaca a daje analize samo njemu bitne

Maks
Gost
Maks

Ko je ovaj,….

dobronamjerni
Gost
dobronamjerni

Tražiš li to da u situaciji kad se vodi borba za spašavanje života vlast pregovara sa vama džabolebarošima?

Adolf
Gost
Adolf

Na čemu su ovi ljudi? Ma koga briga za izbore i za tebe? Ma nikoga!

z d
Gost
z d

Ima Crna Gora Izborni zakon koji je u potpunosti usaglašen sa evropskim standardima. To što opozicija u Crnoj Gori kao takva nikad neće doči na vlast to je već problem koji sama opozicija treba da riješi i da prestane da bude OPOZICIJA CRNOJ GORI.

Stussy
Gost
Stussy

Ne budali Damjanoviću, ko sad o tome misli..

Milena
Gost
Milena

A da ,posto si ovako zabrinut i opterecen urgiras kod ovih tvojih da ne sire zarazu onom kasikom po crkvama,drustvo nije podijeljeno,nego jedna manjina sa tobom pokusava da ga uvede u haos,kasikom ili mrznjom,svejedno.

Svjefol
Gost
Svjefol

E Aco Aco…i ti si se ukljucio u laganje ovog naroda. Prvo, Evropa vam je jasno stavila do znanja da postoje svi zakonski uslovi za odrzavanje izbora, a da je problem opozicije sto je ucjenjivala, pa izbjegavala pokusaje vladti da se dodje do novog izbornog zakona. Ista je prica i oko zakona kojim ce se vasa SPC postaviti na pravo… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bojkojtujte slobodno i onako nema držva nikakve koristi od opozicije.

Ovako je
Gost
Ovako je

O ovome je prerano govoriti. Ako ovo čudo mine do juna, nema razloga za odlaganne. Ako ne mine, bogami nam je svejedno ko će upravljati ničim.

Svijtla majska
Gost
Svijtla majska

Ima nas dosta koji cemo izaci na izbore, pa vi bojkotujte koliko god hocete

Send this to a friend