Politika

Aleksić: Položaj SPC urediti tako da nikada više ne zavisi ni od jedne buduće vlasti

Položaj SPC treba urediti tako da nikada više ne zavisi ni od jedne buduće vlasti, kazao je predsjednik političkog savjeta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić.

“U vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovesti stav NSD je u potpunosti definisao i javnosti predstavio naš politički savjet. Mi nemamo nikakve sumnje da je politika ranije parlamentarne većine dovela društvo u ovaj problem i da ga politika sadašnje parlamentarne većine mora razriješiti. Zato se stanje mora prvo dovesti na ono stanje od prije donošenja sramnog protivcrkvenog Zakona, što znači staviti isti van snage, brutalno suspendovati a potom sve tradicionalne vjerske zajednice dovesti u ravnopravan položaj”, kazao je Aleksić.

To, kako je rekao, znači da se sa SPC mora potpisati temeljni ugovor kao što je to ranije urađeno sa Rimokatoličkom crkvom.

“Tek nakon tog čina se treba pristupiti izradi novog Zakona o slobodi vjeroispovesti koji ne bi diskriminisao nijednu vjersku zajednicu. Zato posebno uvredljivo djeluje da nam predavanja o tome kako ovaj problem riješiti drže baš oni koji su posredno ili direktno uticali da naša Crkva bude dovedena do toga da zavisi od volje Mila Đukanovića i volje njegovog antisrpskog režima”, naglasio je Aleksić.

Kako je rekao, od situacije koju smo imali u ovoj godini moramo se zaštititi za sva vremena i nikada više ne dozvoliti da SPC dođe u sličnu poziciju da mora da brani sopstveni opstanak.

“Za tu situaciju je kriva politika prethodnog režima i politika nove vlasti mora da je razriješi.  Zato nije dovoljno izmjeniti samo neke članove Zakona već čitav zakon staviti van snage. Skoro je u posjeti našoj stranci bio Mladen Ivanić, bivši član predsjedništva BiH koji je u razgovoru sa Andrijom Mandićem objasnio da je on kao nekadašnji predstavnik vlasti osmislio i realizovao potpisivanje Temeljnog ugovora države BiH sa SPC kojim su zaštićene naše eparhije i u Republici Srpskoj i u entitetu BiH, dakle jednako na čitavoj teritoriji. On je taj metod predložio i našem Mitropolitu Amfilohiju koji se saglasio da je to bilo veoma dobro rješenje”, naglašava Aleksić.

Kako je rekao, mora da se preduzme odgovornost i riješi ovo pitanje na zadovoljstvo svih, ne diskriminišući nikoga i ne dovodeći zemlju nikada više u ovogodišnju situaciju da građani moraju da brane svoje osnovno pravo i osnovna prava svoje Crkve.

“Zato smatramo da je neophodno da kao političari istrajemo na onoj zaštiti SPC koja joj garantuje sigurno i stabilno funkcionisanje koje neće više zavisti od volje vlasti koja će se u budućnosti često smjenjivati”, zaključuje Aleksić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Svaka odluka vezana za Zakon morace da se verifikuje kod Venecijanske komisije, sada kada nema Milogoraca, nego Crnogoraca, ostali su svi fakti koji govore o autokefalnosti, pa ćemo vidjeti u novom Parlamentu, kako ćete mijenjati Zakon. Možete da optužujete Djukanovića za sve i svašta, ali će glavne strategijske odluke, protiv kojih ste bili, a koje su usvojene prvenstveno zahvaljujući njemu… Više »

freeMNE
Gost
freeMNE

Vrijeme je pokazalo da je SPC bilo najbolje i najizdašnije za vrijeme vladavine DPSa.Tu su i ojačali i dokazali da su jači od države i finansijski i politički.
Bili su država u državi isto kao i DPS

Dex
Gost
Dex

A zabranjuješ da se CPC brani za svoj sopstveni opstanak i građani da brane svoja osnovna prava svoje Crnogorske crkve…eeee…ko te ne zna..ali slažemo se stobom da za ovo moramo da preuzmemo odgovornost i riješimo na zadovoljstvo svih ne diskriminišući nikoga…zato…da vidimo to vaše poštovanje osnovnih ljudskih prava

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

narušio si sopstveno zdravlje zbog mržnje.
i ti si neki vjernik??

Mongro
Gost
Mongro

Rijedak primjerak izroda!

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

SPC šic, Crnogorska Pravoslavna Crkva je jedina crkva pravoslavnih Crnogoraca. Sotone van naših crkvi i manastira..

Istina_
Gost
Istina_

Mnogo ste osilili…mnogo!

vesko nk
Gost
vesko nk

Donijet nepromljenjiv zakon. Koja budala

Djukan
Gost
Djukan

Ludak

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Evropski sud će konačno presudit čije su svetinje, aleksiću,ljubitelju lika i djela paśe đurišića,samo polako,vazda je bilo oteto prokleto,te parole će mo se držat od sad!?

Snjeg
Gost
Snjeg

Ovo je samo prica za naivne.Moraju da prikriju svrhu litija.Litije veze nisu imale sa zakonom jer je zakon dobar.Litije su bile politicka setnja.Mnogi setaci nikad u crkvu nisu usli ali su lijepe pare dobijali da budu prisutni.

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Oli što ostavit crkvi?

Otac Miško
Gost
Otac Miško

Ovoga žena lesi od batina

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Da nemaš i neku glazbenu želju, Budo Mali? Ne tražite nevolju, molimo vas! Nijesam vjernik, ali ću braniti crkvu seosku koju je i moj čukunđed gradio, još u doba knjaza Nikole. Sigurno je nije gradio za Irineja, Vučića ili tebe, Budice. Pa ćete našu crkvu Irineju iz Beograda da upišete u vlasnički list, je li? E, nećete pa da ćemo… Više »

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Tačno tako generale, tačno tako! Ovo već prelazi svaku mjeru, više nije ni bezočnost i bezobrazluk već je postalo otvorena i drska agresija. Moj čukun đed je pod komandom velikog vojvode Mirka branio Ostrog i nagrađen za iskazanu hrabrost pa će mi Srbi i posrbice uzimati nasljeđe predaka. A neće dok ima uva crnogorskog, pa nek krenu junaci! Neka krenu!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Tako je, vi cete nas braniti. Nasu muskarci ❤️🇲🇪👆

Njegoš
Gost
Njegoš

spc na traktore i za srbistan! Crna Gora ima svoju Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu – CPC.

Radosav
Gost
Radosav

Niko vam ne brani CPC …
Idite u nju i molite se…
Imate ih dvije tri ja mislim…
Neka vam prva familija i kumovi daju ovo sto su polopinjali i mozete izgraditi jos 50 crkava…
A ovo za traktore necu ni komentarisati jer kako kazu: Sto ne zelis sebi ne pozeli drugom…

Snjeg
Gost
Snjeg

Ljeposava te zove pusti se glupih komentara .

Istina_
Gost
Istina_

Nemoj Raso misliti jer kad misliš onda si čak i najglupljii!

teskikamioni
Gost
teskikamioni

sve crkve u crnu goru su crnogorske svaka.

SINDON58
Gost
SINDON58

Radosav ti si bolestan idjite u malu Veliku Srbiju.

Cgcg
Gost
Cgcg

A Crnogorce nedje da iselite. Može li tako ?

Marina
Gost
Marina

Cg
Crnogorce NE.
Uostalom vi ste verzirani i imate dosta iskistva u iseljavanju.
Sto bi “Čola”rekao:
“Ne bih ja to dir’o”.

Cgcg
Gost
Cgcg

Marina ovo je bila ironija. ” ne može nam niko ništa , … “

Rješenje
Gost
Rješenje

Riješiti tako da se crkva u Crnoj Gori odvoji od BG Patrijaršije kako je bilo ranije kad je Crna Gora bila nezavisna država i kako je pravo po pravoslavnim kanonima. Kad može Kipar što ne bi mogla i Crna Gora.

Djukan
Gost
Djukan

Bile su dzabe 100 godina u prisilnizakup , bez kirije, sad su nase.i Hong Kong se oslpbodio Engleza.

C G
Gost
C G

A da plate porez? A što ćete sa Crnogorcima? Ostavljate nam da biramo: volovi, ili Srbi? Ako nam je to izbor, ovo prvo je časnije…

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Časnije u svakom pogledu!

Ljubo
Gost
Ljubo

ALEKSICU NE MLATI spc NIJE MJESTO U CRNOJ GORI

Lango
Gost
Lango

Pisao ili ne pisao Zakon, kad tad će se svetinje vratiti onome čije su.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Tako je, druze. Bog nam ih je dao. Bog ce nam ih i vratiti.

Montenegro
Gost
Montenegro

Vratite otete manastire i crkve pa se onda uredjujte kako vam je volja!!!

Baraka
Gost
Baraka

Cemu ugovori, cemu zakoni. Okupatorska SPC se ionalo ponasa kamo joj padne na pamet i svaki ugovor, pa taman ga i sama pisala moze, u
Nekom periodu, predstavljati ogranicavajuci faktor. Ko zna sta im koze pasti na pamet, vremenom. Nista pametno, sigurno ali ipak..

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Kako da ne ,a mi Crnogorci cemo se ispod smokve krstit.Želja ce vas biti.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Ne samo to dje ce se srnogorci krstiti vec i sto je CRNOGORSKA IMOVINA –
ZAPAMTITE–C R N O G O R S K A

Naroz
Gost
Naroz

A ne, kad prodate Buljaricu i ko još zna šta, kad zabičite mnogo više nego sada, onda će definitivno svaka buduća vlast zavisiti od vas.

Muzil
Gost
Muzil

Veljesrbi veruju da laz ne postane istina

Vrhovni
Gost
Vrhovni

Idi Akeksicu Srbiju, pa tamo uredjuj po popovskim pravilina. Kako te nije sramota, da to pricas. Neznalice..

marius
Gost
marius

Vase je samo ono Aleksicu sto ste sazidali od1920 -te na ovamo. Sve ostalo je CRNOGORSKO, mad i onaj hram u Momisice je velikim djelom napravljen od para gradjana CRNE GORE.

slanik
Gost
slanik

a piiiiih

Send this to a friend