Politika

Alison Kemp za CdM: Ujedinjeno Kraljevstvo ne podržava smjenu crnogorskog rukovodstva

Foto: Alison Kemp-Twitter

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva smatra da nije potrebna promjena državnog rukovodstva Crne Gore, poručila je u intervjuu portalu CdM, ambasadorka Velike Britanije u našoj zemlji, Alison Kemp. Naglašava da je Crna Gora saveznik, partner i prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva. Kemp kaže da u Crnoj Gori ima više britanskih investitora nego što se obično misli, te da im uvijek poručuje da je Crna Gora sjajna lokacija za biznis. Ohrabruje britranske turiste da dođu i vide prelijepu Crnu Goru. Ambasadorka posebno ističe da uživa u Podgorici, koja ju je preobratila u kulturu ispijanja “dojč” kafe!

CdM: Velika Britanija bi uskoro mogla da napusti EU. Da li će se i koliko promijeniti Vaša uloga u Crnoj Gori nakon definitivnog istupanja iz EU?  

Kemp: Britanska Vlada namjerava da napusti Evropsku uniju sa sporazumom u najkraćem mogućem roku kako bi ispoštovala rezultate referenduma iz 2016. godine. Ujedinjeno Kraljevstvo je dogovorilo produžetak pregovora sa Evropskom unijom o izlasku iz zajednice do 31. oktobra, ali se period produženih pregovora može okončati ranije, ukoliko britanski parlament prihvati sporazum.

Dok god je član zajednice, Ujedinjeno Kraljevstvo će konstruktivno, aktivno i angažovano doprinositi zajednici Evropske unije, i nastaviće da podržava Crnu Goru u procesu reformi. Nastavićemo sa pružanjem podrške i nakon napuštanja Evropske unije. Kao što je premijerka Mej rekla tokom Samita zemalja Zapadnog Balkana u Londonu, u julu 2018. godine: “Izlazimo iz EU, ali ostajemo potpuno posvećeni unapređenju prosperiteta i sigurnosti Zapadnog Balkana i Evrope, kako sada tako i u budućnosti”.

Tokom prethodne godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je uložilo preko 1,4 miliona eura u Crnu Goru, u vidu podrške čitavom nizu programskih aktivnosti. Ove godine povećavamo ulaganja, povrh doprinosa Ujedinjenog Kraljevstva Evropskoj uniji i programima pomoći koji se sprovode u Crnoj Gori.

CdM: Da li nedavni susret odbjeglog biznismena Duška Kneževića sa britanskim poslanikom iz vladajuće Konzervativne strane, Zakom Goldsmitom, sugeriše da Vlada UK podržava zahtjeve Kneževića “o hitnoj protrebi za promjenom rukovodstva” u Crnoj Gori? Da li to znači je stav Vlade UK da je potrebna promjena državnog rukovodstva Crne Gore?

Kemp: Ne. Crna Gora je saveznik, partner i prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva, a britanska Vlada ima snažne odnose sa svojim kolegama u Crnoj Gori. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ostaje posvećena pružanju podrške Crnoj Gori u sprovođenju reformi za jačanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava. Efikasni postupci za borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava su ključni znakovi napretka kojim se mjeri napredak Crne Gore ka članstvu u EU.

CdM: Prema Vašem mišljenju, koliko je Crna Gora daleko od članstva u EU? Može li ovim tempom integracija postati dio evropske porodice do 2025? 

Kemp: Evropska komisija će u maju objaviti novi izvještaj o napretku Crne Gore u procesu pristupanja. Ne bi bilo primjereno da prejudiciram sadržaj izvještaja. Uprkos činjenici da je predsjednik Evropske komisije, gospodin Junker, bio jasan u izjavi da neće biti daljeg proširivanja Evropske unije prije 2025. godine, to ne znači da Crna Gora ne može da nastavi sa procesom reformi koje će dovesti do zaključivanja poglavlja, što bi zemlju dovelo u najbolji mogući položaj da se pridruži zajednici kada se Evropska unija saglasi sa tim. Pitanje članstva Crne Gore je odluka koju će donijeti države članice kada Crna Gora zaključi sva pregovaračka poglavlja, odnosno kada se usaglasi sa vrijednostima i stavovima Evropske unije. Iz razgovora sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, poznato mi je da ostaje posvećen daljem radu na reformama na toj osnovi.

CdM: Kako gledate na prilike u regionu, koji izazovi stoje pred Crnom Gorom i okruženjem, te koliko je značajno to što smo članica NATO? 

Kemp: Protesti se trenutno organizuju širom regiona. Ovi pokreti imaju različite oblike, i različite katalizatore. Ujedinjeno Kraljevstvo podržava pravo na mirne proteste, i podržavam potvrdu takvog stava od strane crnogorske Vlade, iznesenog tokom razgovora o protestima u zemlji. Pitanja koja se odnose na korupciju, nedostatak transparentnosti i slobode medija čine suštinu protesta u regionu. Ova ključna pitanja se, u slučaju Crne Gore, nalaze u srži procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Ne smatram da je bojkot parlamenta najefikasiji način na koji opozicione partije mogu predstavljati interese svojih glasača. Smatram da je važno da se svi koji se zalažu za bolju budućnost i jačanje demokratije posvete podršci smislenih reformi i jačanju nezavisnih institucija.

Region na raspolaganju ima snažne mehanizme za uspostavljanje regionalne saradnje i razvoja, uključujući Savjet za regionalnu saradnju, CEFTA i Regionalnu kancelariju za  saradnju mladih. Crna Gora aktivno učestvuje u ovim mehanizmima. Međutim, u kontekstu regionalne stabilnosti, dosta toga zavisi od odnosa između Srbije i Kosova.

Crna Gora ove godine obilježava dvije godine od pridruživanja NATO savezu, kada Savez obilježava sedamdeset godina postojanja. Prije svega, članstvo u NATO savezu je važan pokazatelj stabilnosti i strateškog pravca koji je u skladu sa demokratijom i inkluzivnim razvojem. U tom smislu, cijenim trud koji je Crna Gora uložila u saradnju sa zemljama regiona koje su iskazale interesovanje za pridruživanje NATO savezu. Crna Gora ima jednako pravo glasa u procesu donošenja odluka u NATO savezu – odluka koje utiču na sigurnost i budućnost svih nas – kao u slučaju Samita lidera NATO saveza u decembru. Smatram da je pridruživanje NATO savezu za Crnu Goru faktor koji doprinosi porastu broja stranih investicija u zemlju. Ulaganja stranih investitora iz zemalja Alijanse su se udvostručila. Proces pristupanja NATO savezu 2017. godine je pokazao da Crna Gora može uspješno sprovesti kompleksan proces reformi, što je još jedan od razloga zbog kojih sam optimistična po pitanju procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

CdM: Dvije godine ste u Crnoj Gori. Da li biste danas, poznavajući prilike u Crnoj Gori, pozvali britanske investitore da ulažu novac ovdje i pokreću svoj biznis?

Kemp: U Crnoj Gori ima više britanskih investitora nego što se obično misli. Prema podacima Monstata, Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo peti najveći izvor stranih investicija prethodne godine (35 miliona eura). Prošle sedmice sam se sastala sa britanskom kompanijom Energean, koja je na FTSE 250 listi (250 najvećih kompanija na londonskoj berzi), i koja je jedna od dvije kompanije sa dozvolom za istraživanje ugljovodoničkog potencijala u Crnoj Gori.

Ujedinjeno Kraljevstvo je svjesno potencijala Crne Gore, zbog čega fond za izvoz Ujedinjenog Kraljevstva, koji finansira britanska vlada, nudi preko 500 miliona eura kreditne podrške za izvoz u cilju jačanja poslovnih odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore. Britanskim investitorima uvijek poručujem da je Crna Gora sjajna lokacija za biznis: poreske stope su među najnižim u Evropi, država ulaže u poboljšanje regionalnih transportnih veza, i engleski jezik je u upotrebi na tržištu. Vrlo je važno da potencijalni investitori sprovedu adekvatno istraživanje tržišta.

Pejzaži koji oduzimaju dah

Foto: Alison Kemp -Twitter

CdM: Koliko je Crna Gora turistički  atraktivna za Britance? Zašto biste im Vi preporučili da posjete našu zemlju?

Kemp: Crnu Goru je posjetilo preko 130.000 Britanaca tokom prošle godine, i nadamo se da će sezona biti jednako dobra ove godine. Mislim da citat Lorda Bajrona “najljepši susret kopna i mora” rezimira utiske britanskih turista o Crnoj Gori. Međutim, Crna Gora može da ponudi mnogo više; riječima jednog britanskog investitora “Crna Gora nudi obilje avantura i pejzaže koji oduzimaju dah, a od Ujedinjenog Kraljevstva je udaljena svega 2.5h letom”.

Stoga bih ohrabrila britanske turiste da isprobaju neobična iskustva – kanjoning u Starom Baru, uživanje na Velikoj plaži ili Adi Bojani, rafting Tarom, ili vožnju bicikla dolinom rijeke Lim. Kako Crna Gora radi na produžavanju turističke sezone, preporučila bih britanskim posjetiocima da posjete zemlju izvan popularnog perioda između jula i avgusta – sve više hotela i turističkih servisa nude usluge van ljetnje sezone, tako da posjetioci mogu uživati u dobrom vremenu i manjim gužvama.

Vize neće ukinuti

CdM: Da li i kada se može računati da Velika Britanija ukine vize za državljane Crne Gore?

Kemp: Trenutno ne postoje planovi za ukidanje viza za crnogorske građane. Nedavno smo poboljšali sistem za prijavljivanje za vize, čime smo omogućili da podnosioci zahtjeva još brže predaju neophodna dokumenta. Novi sistem za predaju dokumenata je još intuitivniji i brži i dostupan je na mobilnim uređajima, a dodatna dokumenta se prije odlaska u vizni aplikacioni centar skeniraju i šalju sa samim zahtjevom.

CdM: Kada ste sa tribina, na košarkaškoj utakmici navijali za Budućnost, pobrali ste brojne simpatije. Javnost je s oduševljenjem dočekala ovaj Vaš gest. Kažite mi, kako se Vi osjetćate u Crnoj Gori, kakva Vam je komunikacija sa građanima, imate li neko mjesto koje posebno volite u našem gradu?

Foto: Alison Kemp – Twitter

Kemp: Hvala vam. Kao ambasadorka, smatram da je Podgorica vrlo pogodna za život, iako ovaj grad raste tolikom brzinom da je infrastruktura pod velikim pritiskom. Drago mi je da Ujedinjeno Kraljevstvo, kroz doprinose Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Evropskoj investicionoj banci, Evropskoj Uniji i Investicionom fondu za Zapadni Balkan, podržava razvoj infrastrukture u Podgorici, uključujući kroz podršku inicijativi EBRD-a, Zeleni gradovi.

Ovdje sam skoro dvije godine, i najduže vremena mi je trebalo da se priviknem na kulturu kafića, u čemu sada najviše uživam. Podgorica me preobratila u kulturu ispijanja “dojč” kafe!

Drago mi je da vidim da su sport i kultura značajan dio života u Crnoj Gori: od dolaska u zemlju, imala sam priliku da prisustvujem vaterpolo, karate, košarkaškim i fudbalskim mečevima.

Najveći dio vremena provodim u razgovorima sa donosiocima odluka, ljudima koji oblikuju javno mnjenje i kreatorima javnih politika. Uživam u svakoj prilici koja mi se pruži da razgovaram sa Podgoričanima, bilo da se radi o izazovnim razgovorima o NATO savezu i korupciji sa vozačima taksija, ili o razgovorima sa aplikantima za stipendije britanske vlade o načinima na koje bi promijenili stanje u Crnoj Gori.

Moje omiljeno mjesto u Podgorici, ako malo proširimo granice opštine, je Nacionalni park Skadarsko jezero. Veliki sam obožavalac nacionalnih parkova u Crnoj Gori, za koje smatram da su ogroman izvor nacionalnog ponosa, ali i sjajna prilika za privlačenje turista. Činjenica da mi je Skadarsko jezero praktično na pragu od kuće je sjajna prilika za hajking, plivanje, posmatranje ptica, obilaženje vinskih staza, pa čak i skakanje sa mosta u Dodošima!

Dva puta sam se pridružila akciji čišćenja otpada u Virpazaru tokom prethodnih dvanaest mjeseci, a idućeg vikenda planiram da vozim kanu po jezeru.

Lično mi je veoma važno da se prema sredini ophodimo sa poštovanjem. Upravo zbog toga u Britanskoj ambasadi do kraja godine planiramo da u potpunosti ukinemo praksu upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Smanjujemo količinu plastike koju koristimo, a kada moramo da koristimo plastiku, koristimo recikliranu plastiku, pa i sami recikliramo kada god je to moguće. Ohrabrujemo naše pružaoce usluga da postupaju po tom uzoru.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boro
Gost
Boro

Ovo stoji od jutros ,nemicite ovo jedno nedelju dana da pokazete narodu da ste jedan objektivan portal na celu koga ne stoje partiske pristrasne licnosti niti iko povezan sa db-om.

uzivaj
Gost
uzivaj

kakva sarada.

uzivaj
Gost
uzivaj

Zbog te nase ruzne navike ne vidimo dalje od dojca.

Nenad
Gost
Nenad

I ja ne podrzavam smjenu engl rukovodstva narednih 50 god
Hahah ovo je sou bez majke

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ambasadorka je tacno rekla sta ce da bude,Milo ce da vlada i tacka. E sada vidite kada ce te ga skinuti sa vlasti i ko vlada Balkanskim drzavicama. Englezi ovdje vladaju posljednjih 150g minimalno a rusofili neka se ljute koliko hoce(jer Rusija nije imala uticaj ovdje ni u vrijeme kada su komunisti ovdje vladali, Totovo Staljinu NE kao i goli… Više »

Garfild
Gost
Garfild

Ali ja se divim ovim poznavaocima istorije koji samo nesto kazu onako bez slova fokaza ili logike. Po cemu to ovdje Englezi vladaju od kraja 19tog vijeka molim te (to ti je 150god)?? Kako dodje do tog otkrica? Znaci Engleska je postavljala Petrovice i jos jace Englezi su odrzavali komunisticku vlast u Cg?? Ali pazi kas 0 o istoriji znas

Milos
Gost
Milos

Ako razumijem, trebalo bi ukinuti izbore pa da nam Englezi biraju vlast.
Crno nam se pise.

mara
Gost
mara

Brate. čini li se i tebi da se ovi Englezi prave Englezi. a?

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Sve lupezi sa prikrivenim ciljem.

Strijelac
Gost
Strijelac

Ako neko važan iz svijeta, pohvali napredak Crne Gore, to je kao da vas strelica probode…..čuvajte se, toga je sve više i više, biće svakim danom sve teže za vas i vašu rezervnu domovinu.

Nenad
Gost
Nenad

Nije u tome problem..to je isto kao da ti prodajes robu..mi te svi isfalimo kako ti je dora roba al nikad nista ne kupimo od tebe..i od cega ces da zivis..od fale?

Jagos
Gost
Jagos

Nece doci do znacajnijih reformi dok je god gradjana koji cvrsto stoje iza ove vlastu, besmisleni su svi pokusaji opozicij3.

sekretarica
Gost
sekretarica

Crnogorsko rukovodstvo je formirano na osnovu volje gradjana, koji su se izjasnili na regularnim izborima, a to sto nesposobnoj opoziciji ne odgovara je sama kriva.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

A koverta

sekretarica
Gost
sekretarica

Ima i kovertovanih glasova, tradicija…

Vojislav ..
Gost
Vojislav ..

Opoziciji bi bilo bolje za promjenu da se mane protesta i da vide sta im je ciniti, jer kako su krenuli prije ce oni nestati sa politicke scene i biti zamijenjeni novom, sposobnijom opozicijom!

Garfild
Gost
Garfild

Kamo srece da ce vise doci ta sposobna opzicija ali je nema ni na vidiku

Tiramisu
Gost
Tiramisu

Pa naravno da ne podrzava! Ne moze se vlast koja je priznata mijenjati protiv volje gradjana na ulicama!

Garfild
Gost
Garfild

1989 su ovi sadasnji tako dosli na vlast

cvrkutić Stefo
Gost
cvrkutić Stefo

To se ne broji! I neće dozvoliti da se ponovi!

Sajo
Gost
Sajo

Sto prije izruciti Knezevica i pokazati da Rusi ne mogu zloupotrebljavati London za svoje politicke ciljeve.

Rodni
Gost
Rodni

Pokušavam da zamislim u Ujedinjenom kraljevstvu (kolokvijalno: Engleska) situaciju gdje Tereza Mej šalje gradonačelnika Londona da uzme koverat sa 100 000 funti od Kraljice Elizabete kako bi za izbore pokupovala glasove u Pekamu, ali mi ne ide nikako. Zato valjda i kažu “Pravi se Englez”.

Sajo
Gost
Sajo

Sve kampanje kostaju, a narocito ona 2016 kada je ogroman novac usao da podrzi saucesnike organizatora drzavnog udara. Milo je to jasno i otvoreno rekao. Spekulacije da su tim novcem “kupovani glasovi” su neozbiljne. Upravo je to radjeno sa suprotne strane i zato nikad gori rezultati vladjuce koalicije na parlamentarnim izborima – prosli kroz iglene usi.

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Imaš li dokaz, Sajo? Ovi imaju snimak koverte, Migo je priznao da je pola dao aktivistima Zete za izbore, pola ne zna dje je. Aktivisti su priznali da su primili novac za rad na terenu…

Sajo
Gost
Sajo

O cemu ti pricas. To sto su aktivisti preuzeli novac nij dokaz da su kupovali glasove. Kupovina glasova je vasa dogradjena masta, jer vas zulja totalna nespoobnost da pobijedite i na jednim ozbiljnim izborima, pa cqak i kad vam spolja posalju 15 miliona prljavih eura za jednu jedinu kampanju..

Bld
Gost
Bld

Bravo za komentar. Samo bih dodala, nek gdja Kemp pokusa da zivi sa dva eura dnevno pa neka onda komentarise sta treba i sta ne treba mijenjati u CG.

dali
Gost
dali

pa ova nema ni d od diplomatskog jezika jer da ona izgovori da oni ne podrzavaju smjenu aktuelnog rukovodstva na celu sa predsjednikom to jos nisam cuo ali to je govor zapada .Normalni diplomatski ton je reci sta narod odluci mi cemo podrzati ili ne podrzavamo nasilje ili slicne izjave .Brzo ce ovu vratiti u Kraljevstvo ,jedino sto se malo… Više »

Garfild
Gost
Garfild

Ali ona to nuie ni rekla, procitaj intervju, to je samo u naslovu

Strijelac
Gost
Strijelac

Ujedinjeno Kraljevstvo je uz SAD i Italiju, Poljsku, Slovačku i naročito Česku, uvijek kroz istoriju bilo, iskreni prijatelj Crne Gore, čak i onda kada je Crna Gora, izgubila i ime i Državu u njihovom se parlamentu vodila žestoka polemika oko te istorijske nepravde kako se ne bi dozvolia istorijska nepravda, aneksije od strane Srbije, koju su na sve načine podržavali… Više »

Garfild
Gost
Garfild

Ti kao da nikada knjigu istorije ni na polici nisi vidio! To sto si sada napisao ali bas nikakvog uporista nema. Jedini pisani dokaz za to je tvoj post :). E da, inace ne znam jesi li cuo, posto se kao bavis istorijom-Ceska i Slovacka su bili 1 drzava….

Strijelac
Gost
Strijelac

Riječ je o 1918. godini, znalče Garfilde!

Garfild
Gost
Garfild

I istoricar koji su ti to dokazi molim te?

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Pa niko ne bi podrzao smjenu rukovodstva drzave od strane opozicije koja pod maskom gradjanskih protesta zeli da rusi vlast.

Marelica
Gost
Marelica

Ne moze se izborna volja gradjana mijenjati preko ulice! Opozicija treba da bude odgovorna prema ljudima koji su im ukazali povjerenje i da pokusaju u okviru parlamenta da povedu dijalog o trenutnoj situaciji. Neka barem jednom opoziciji budu na prvom mjestu interesi gradjana.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Svi su se izjasnili da je opoziciji mjesto u parlamentu i da to treba da bude prva adresa resavanja svih problema!

Garfild
Gost
Garfild

Ajde samo nadjite u dje je to ona rekla da ne podrzava promjenu rukovodstva!?? Sem u naslovu i uvodu koji je pisao novinar to nidje nije izgovoreno

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Željko nemaš ti para kao ja nemoj trošiti više 50 000 eura ti kako oćeš. Ja sam dao jednoj milion dolara. 😂

Geograf
Gost
Geograf

Sad potecite pred britanski ambasadu i demonstrirajte na srpskom da vas ceo svet razume.

Slavko
Gost
Slavko

Znaci izrucice Knezevica? Ahahahahaha vecina njih ne zna ni da postoji Crna Gora…

Joveta
Gost
Joveta

@Slavko..zna duso moja..znaju svi,,to ti garantujem ja koji sam proveo pola zivota u Londonu,,i nece Knezevica spasiti ni Britanski pasos,ako Britanci odluce da ga vrate..Sto se izrucenja tice..Britanske vlasti te ne stite u slucaju da te potrazuje tvoja domocilna drzava..

Slavko
Gost
Slavko

Vidimo ahahahahaha

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Ne podrzava niko smjenu cg rukovodstva osim ovih 5000 opozicionara na trg sto se skupe

Joveta
Gost
Joveta

Ajde ti sreco moja..pu Kosova polakoooo

Leart
Gost
Leart

Ozbiljno ? Ne podrzava odupiranje biciklom i propale politicare koji ne mogu ni cenzus da predju? Sokantno

Komita
Gost
Komita

Dje to ima u 21om vijeku da se vlast smjenjuje na protestima

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Pa normalno da nece podrzavati ovu nesposobnu opoziciju

Stefo12
Gost
Stefo12

Spavas li mirno becicu?

Ljuma
Gost
Ljuma

Gospodo kemp,koliko tezi vasa koverta,dali vi lobijete za ovu vlast.

Miladin
Gost
Miladin

Pa naravno, neće valja podržavati primitivne gedže. Svi nazad u bg pašaluk.

važi
Gost
važi

KOVAERAT AMBASADOR

Lipka
Gost
Lipka

Jedna od mnogih!

Garant
Gost
Garant

Sad napravite intrevju sa ruskim ambasadorom sa istim ovim pitanjima, i mozete kopirati ove odgovore. Ni ruski diplomata nece reci da je za smjenu rezima.
I Slobo Milosevic je do pred Hag bio garant mira i stabilnosti na Balkanu.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Svi su svjesni cinjenice da kad bi opozicija dosla na vlast da bi sa svim infetegracionim protestima bilo kraj kao sto bi, i zato nikad opozicija nece dobiti zeleno svijetlo od Evrope.

ines23
Gost
ines23

Svjesni su svi drzavnici i diplomate ko je opozicija u CG i za cije se oni imterese bore, i da njihov nacin nije dobar za CG i njenu buducnost.

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Ja ne smijem od ranke doći u crnu goru.

Vitinka
Gost
Vitinka

Britanskih investitora ima u CG, i to dovodi do jacanja odnosa izmedju Crne Gore i UK.

oliver14
Gost
oliver14

Pohvale na racun Alisom Kemp koja tako lijepo obavlja svoju duznost ambasadora u CG, upoznala se sa nasim prirodnim ljepotama, podrzava i narod i drzavu, bodri nase sportiste sa tribina. Zaista svaka cast.

Kosta
Gost
Kosta

Moze se sastajati DiKej sa kim god oce u Britaniji, ali znaju i Britanci zasto je on u Londonu a ne u CG! Znaju da je prebjegao jer je ovdje pocinio ogroman privredji kriminal.

goran1978
Gost
goran1978

Pa naravno, UK je uz Crnu Goru i sami vide i postuju koliki je doprinos razvoju CG doprinijelo ovo rukovodstvo!

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Opoziciju boli uspjeh Cg, a jos vise nemogucnost da dodju na vlast na izborima!

Diplomatski
Gost
Diplomatski

Diplomatski odgovori. Ovako bi odgovorio i ambasador Rusije.
Pitati diplomatu da li podrzava smjenu vlasti, je suludo. Svi odgovaraju da podrzavaju vlast zemlje u kojoj su, ali isto tako podrzavaju proteste protiv te vlasti.
Preznojavanje ONOG koji ima malo vise podataka od obicnih smrtnika, govori da nije sve tako medeno kao sto se ovdje prenosi

CG volim🔥
Gost
CG volim🔥

Britansko licemjerje Alison Tereze…uhhh!!!

Pekmez-aga
Gost
Pekmez-aga

Teško je pojedincima da shvate poentu teksta ukoliko u njemu nema pojmova kao što su “Vatikan,Kominterna,masoni,Soroš,novi svjetski poredak” ,”majčica Rusija” ,”Kosovo-najskuplja srpska reč” “Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica”,ako nema po koji stih “barda” M.Bećkovića ili kletva moračkog šamana.Sve mimo toga gubi smisao i podložno je kritici.

srki
Gost
srki

Brzo cemo mi uci u EU zato opozicija i pokusavas da destabilizuje drzavu da bi usporila Crnu Goru na putu ka EU.

crni sin
Gost
crni sin

Svi koji zele da premijere uspjeh Crne Gore mogu ga prmijetiti, svi oni koji ga ne primjecuju zaslijepljeni su nekom nacionalistickom mrznjom i okupirani pitanjima iz proslosti.

Mačak
Gost
Mačak

Naravno da Ujedinjeno Kraljevstvo ne podrzava smjenu vlasti i da ovo sluti da ce Knezevic brzih dana biti izrucen Crnoj Gori.

Ekrem
Gost
Ekrem

Pisete sto vam volja.UK izlazi iz EU.Polako

Javise
Gost
Javise

Ode D od demokratije. Dobismo C od cdm.

Nikola
Gost
Nikola

Prošetajte malo ljudi, puštite telefone. Na Goricu je prelijepo. Uživamo.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Tesko stivo. Uffffff

Serdar
Gost
Serdar

E baš su englezi poznati kako drže do riječi .Pa oni i najrođenijeg bi prevarili.

Matrax
Gost
Matrax

Prevaranti nisu ni potrebni u EU. Jedino ako ih mi ne zamijenimo.

Serdar
Gost
Serdar

Kad mi dođemo ima da urnišemo EU .

Franko
Gost
Franko

Ko je ova žena????? Koju državu ona predstavlja????

Dojč kultura
Gost
Dojč kultura

“Odvratno i neprihvatljivo”, reči su kojima je britanska premijerka Tereza Mej okarakterisala ono što se događalo u ponedeljak uveče na stadionu od Goricom, tokom utakmice Crna Gora – Engleska (1:5) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Mina
Gost
Mina

Valjda cemo se mi pitati o tome ,a ne Britanija.Ako im se svidjA ova koruptivna vlast,neka je tamo vodi,jer je nama dosadila.

moje ime
Gost
moje ime

Grijesis, moja draga Mina.
Mi se apsolutno nista ne pitamo ni oko cega

Hogar
Gost
Hogar

“Infrastruktura u Podgorici pod velikim pritiskom”. Diplomatskim rječnikom, urbanistički haos.

Bojan
Gost
Bojan

Gospođa Kemp kaže da ju je Podgorica preobratila u kulturu ispijanja dojč kafe kao da imala u neku drugu kulturu da je preobrati, hahaha

Cudo nevidjeno
Gost
Cudo nevidjeno

Bojane, a, sto, je li trebalo da prihvati uvezenu kulturu srbovanja? Tada bi bio zadovoljan.

Ahdifuss
Gost
Ahdifuss

Kako je jadno da čovjek ne može biti ni samomritican a da te odmah ne prozivaju da si protiv države.

Nenad
Gost
Nenad

Bojan je jedan od onih kojima je glavni uspjeh u životu kad promijeni mobilni telefon, da može da brže piše nebuloze po portalima. Treba ga razumjeti, u svakom društvu postoje takve individue, razočarane svojim neuspjehom u životu mrze sve oko sebe.

Sova
Gost
Sova

U 12. vijeku su usvojili Magna kartu. Velika povelja slobode je ograničila vlast kralja. Imali su parlament i stranke dok su naši ljudi sanjali ljudske glave nabijene na kolac. Nemoguće je uporediti nas i njih. Neko je lokomotiva, a neko teretni vagon. Mi ne možemo biti lokomotiva ni po jednom kriterijumu.

Luka
Gost
Luka

A u 21 vijeku feudalizam 1% Britanaca uglavnom kraljevska porodica i bankari posjeduju pola VB.Kao i CG.

Da sanjamo
Gost
Da sanjamo

Mislim ipak da je ovo pitanje za gradjane Crne Gore, da se ne mijesaju ni Srbija ni Rusija ali ni SAD ni niko iz Nato….

marius
Gost
marius

Na ovoj ljepoti koju posjeduje Crna Gora mnogi bi nam pozavidjeli, zato ajmo se manut politike i jednom za svagda okrenut ovoj nasoj Crnoj Gori, i uredit je , pa da svi u njoj uzivamo i budemo srecni.

Dragutin
Gost
Dragutin

Ja iskreno ne kapiram ljude koji se zalažu za vječito vladanje jednog čojeka.
Jednostavno ne kapiram.
Jel realno da pistoji toliki strah?
Zašto smo toliko drugačiji nego što sam mislio i nego što sam vaspitavan dok sam odrastao?
Đe su ti crnogorci koje sam zamišljao tada?
🙁

Ico
Gost
Ico

Ja ću ti objasniti. Alternativa im je povratak u nacionalizam, ratove, primitivizam. Ljudi samo racionalno I bez emocija biraju najbolje za sebe i svoje potomstvo.

Haris
Gost
Haris

Nećeš valjda ti određivat nekome za koga će glasat??!!

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

@Ico A ko kaze da je to alternativa, taj jedan covek? To sve govori o jednom narodu. Neka ambasador CG proba da kaze jednom Englezu ej mi ne podrzavamo skidanje sa vlasti Tereze Mej … smejali bi mu se redom. Oni imaju demokratiju u svojoj zemlji, a u drugim im je svejedno sta je samo da se radi u njihovim… Više »

Nikola
Gost
Nikola

Druže ako je kod vas tako u Srbiji, stvarno mi je žao. Tako ste odabrali da budete igračka Rusije. Eto vi se pitajte i uživajte u tom blagostanju. Ostavite nas na miru da se mi mučimo, znacemo mi kako.

Milan
Gost
Milan

Rekla je više o Crnoj Gori nego što bi prosječan gradjanin to umio da kaže. Svaka čast G.djo Kemp.

oscar
Gost
oscar

Skakala sa mosta u Dodoše?!!! Sorry, I saw that something is wrong regarding Your “interview”. Best regards!

Pravi pogled
Gost
Pravi pogled

Svaka cast za intervju.Ovoliko afirmativnih stavova o Crnoj Gori, o respektu prema njenim potencijalima i ljepotama garantovano dobar dio “Crnogoraca” nebi nikada saopstio. Od ambasadorke treba uciti kako sa odmjerenoscu treba govoriti i postovati ono sto imamo jer stranci to izgleda daleko bolje znaju nego mi. Nekome je bitnije kako izgleda Beograd nego cime raspolaze sopstveni grad i drzava.

POJK
Gost
POJK

Najviše te nagrdi onaj koji ti hvali ono što ti je on nametnuo jer on ne hvali tebe nego sebe.A i najopasnije su iznesene poluistine odnosno ono što ti odgovara reči a prećuti sve ono što ti ne ide u prilog. Toliko o pravim pogledima.Pogledaj dom svoj andjele,skini paučinu sa očiju, pogledaj priče potresne…….

Pedja
Gost
Pedja

Mogu zamisliti kako je mučan život ljudima poput tebe POJK. Kako teško i sumorno razmišljanje. Idi neđe na vazduh na ovu ljepotu.

POJK
Gost
POJK

E moj Pedja ja dišem vazduh punim plućima i uživam u životu, ali slijepcima kao što si ti ne palim svetlo ovo pisem zbog ljudi koji još uvijek ne žele da se predaju avetima coravih.

vesko
Gost
vesko

Crna Gora je prelijepa drzava to ne spori niko ,posebno za britansku ambasadorku u PG koja ima platu jedno 20 puta vecu od prosjecne plate u CG.Gledano iz perspektive prosjecnog gradjanina CG koje sastavlja kraj sa krajem sa 300 evra mjesecno koje zaradjuje u Voliju ili kao taksista nema se vremena da se razmislja o ljepotama- treba nakako prezivjeti. Inace… Više »

Miki
Gost
Miki

Zato Vesko ne budi prosječan.

vesko
Gost
vesko

Nije Vesku zbog Veska ,meni nista ne fali uz Bozju pomoc i moje znanje i rad, nego zbog takvih kao sto si ti ispod prosjecnih koji drze govore po portalima.Da svi u CG imaju koliko ja imam bili bi ispred Njemacke!Nego treba biti covjek i saosjecati sa komsijom,prijateljem,rodjakom,kumom ili poznanikom koji lose zivi zato sto ga neko krade 30 godina… Više »

POJK
Gost
POJK

Bravo Vesko dokazuješ da u Crnoj Gori pored ovoliko egoista postoji još poneki covjek koji daje nadu i koji pored svojeg dobra vidi nezadovoljstva drugih koji su sami krivi,a još više saoseća sa onima koji su dovedeni u takvu situaciju ponajmanje svojom greškom.

Palamar
Gost
Palamar

Gebels bi vam zavidio…

POJK
Gost
POJK

E ovi se ne miješaju u unutrašnje stvari jedne zemlje. Oni samo diriguju kako dalje.

milan
Gost
milan

Kakav ste vi jedan bilten DPS-a. Vi ste, ustvari, Informer i Alo crnogorski. “Pobjeda” za đecu. Pi

Gagi
Gost
Gagi

Sto ti bi milane,kao da te OBADI bodu,ajde izvaljaj nedje,bit ce ti lakse “kriticaru”.

Dragutin
Gost
Dragutin

Bravo Milane.
Gagi, pokrij se kovertom.

Daka
Gost
Daka

Nemoj tekovine srpskog novinarstva(Kurir,Blic…)da pripisuješ CDM-u.Jedini predstavnik tabloidnog novinarstva u C.G.su bile i ostale Vesti i sa tog trona ih niko nikada ukloniti neće.

Send this to a friend