Politika

Ambasada Rusije i Opština Herceg Novi obilježile 100 godina od ruskog egzodusa

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov i rukovodstvo Opštine Herceg Novi položili su danas vijence u pomen žrtvama progona koji se desio nakon Oktobarske revolucije 1917. godine, kao i za sve ruske migrante koji su tom prilikom došli u Herceg Novi i Boku kotorsku.

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, polaganju vijenaca na ruskom groblju na Savinskoj dubravi prethodio je sastanak u kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, gdje je razgovarano na više tema, među kojima su prioritetne obnova turističkih veza Herceg Novog i gradova Rusije i nastavak saradnje na polju kulture i obrazovanja.

Prema riječima Maslenikova, na sastanku je razmatrana saradnja na nivou opština, odnosno gradova pobratima, kao i mogućnosti njenog proširenja.

Iz Opštine podsjećaju da su Herceg Novi i Sankt Peterburg tokom februara ove godine razmijenili pisma namjera o bratimljenju dva grada, dok je sa gradom Ribinskom uspostavljena saradnja još tokom 2018. godine.

“Razgovarali smo i o obnovi turističkih veza. Herceg Novi predstavlja značajan turistički centar za građane Ruske Federacije, a uz vakcinaciju koja se već sprovodi u Rusiji, očekujemo bolje rezultate u pogledu broja ruskih turista koji će doći u Herceg Novi iduće godine”, kazao je ambasador.

On je informisao da je Rusija ove godine stipendirala 37 crnogorskih državljana, a taj vid podrške nastaviće se i ubuduće.

Prema riječima Katića, današnji sastanak je bio prilika da se otvore brojna pitanja o saradnji Herceg Novog i ruskih gradova, ali i da se ambasador upozna sa svim problemima sa kojima se taj grad suočavao tokom prethodnih godina, prije svega u pogledu nedostatka podrške od strane državnih vlasti.

“Izrazio sam zadovoljstvo zbog promjena koje su se desile u Crnoj Gori. Očekujemo da ćemo biti jedan od prioritetnih gradova za Vladu Crne Gore, a to se već vidi prema nekim najavama. Vrijeme je da se država posveti Herceg Novom, u pravom smislu riječi”, naglasio je Katić.

Prvi čovjek hercegnovske opštine podsjetio je na zatvaranje granica prema regionu i Rusiji za vrijeme ljetnje turističke sezone, što je za uzrok imalo ostvarenost prometa i prihoda od 15 odsto u odnosu na 2019. godinu, što je, kako je rekao, “apsolutno poražavajuće”, posebno ako se uzme u obzir kako su druge države regiona regulisale to pitanje.

“Zajednički smo iskazali optimizam da će 2021. godina biti daleko uspješnija, uzimajući u obzir da je počela vakcinacija protiv koronavirusa, kako u Rusiji tako i u ostalim državama Evrope i svijeta. Takođe, razgovarali smo i o što hitnijem otvaranju avio-linije, redovnog uspostavljanja leta između Rusije i Crne Gore, kako bi nam svi mogli doći jednostavnije nego do sada (preko Istanbula i Beograda)”, istakao je Katić.

U razgovorima su učestvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsjednik Opštine Miloš Konjević, te savjetnici predsjednika Jovan Subotić i Nenad Vitomirović.

Send this to a friend