Politika

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala čelnike SPC da stanu u odbranu naroda Ukrajine

Joanikije, Foto: Mitropolija/screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih država (SAD) u Crnoj Gori poziva sve društvene lidere, uključujući čelnike Srpske pravoslavne crkve (SPC), da stanu u odbranu hrabrog naroda Ukrajine koji je žrtva nemilosrdnog ubijanja čiji je jedini cilj da predsjednik Putin ostvari svoje geostrateške ciljeve.

To je iz Ambasade saopšteno na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) povodom izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija “da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina”.

U odgovoru Ambasade se navodi i da predsjednik Rusije Vladimir Putin snosi potpunu odgovornost za nemoralan, neopravdan i ničim izazvan napad na narod Ukrajine.

“Znajući za šta je predsjednik Putin sposoban, vrijeme je da Crna Gora udvostruči napore u cilju pridruživanja Evropskoj uniji (EU), kako bi osigurala svoju budućnost – prosperitetne, demokratske evropske države”, poručuju iz Ambasade SAD.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije je 13. marta izjavio da su “događaji u Ukrajini posledice bezbožništva”, i da je “Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina”.

“Mi moramo da saosjećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, prije svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne djeluje nepoznato: i kod nas je mnogo podjela i zavada. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina”, istakao je Joanikije.

Dio partija i javnosti je izjavu ocijenio kao opasnu.

Joanikije je u svojoj izjavi pozvao na molitvu “za pravoslavni narod Ukrajine”, ali nije osudio vojnu agresiju Rusije na tu zemlju, koja traje od 24. februara.

Podsjetimo, Evropski parlament (EP) je 9. marta osudio Rusiju zbog korišćenja etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu za rasplamsavanje sukoba i podjela.

U Rezoluciji EP se navode i “pokušaji Pravoslavne crkve da u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i Crkve”.

SPC je odbacila je te navode kao “potpuno suprotne činjenicama”.

Srbija je osudila ugrožavanje integriteta Ukrajini, ali nije uvela sankcije Rusiji. Ostale zemlje Zapadnog Balkana su podržale sankcije EU prema Rusiji, uvedene zbog vojne agresije te zemlje na Ukrajinu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sasa
Gost
Sasa

Zar ovi ljudi ne kapiraju da je ovo sekta,kajva je to crkva koja konstantno pruziva i velica zlocince.

Kikka
Gost
Kikka

Ti zivis u oblacima mala…

Perica
Gost
Perica

Nije ih SPC uvela u rat.

marius
Gost
marius

U ovu nasu CG vasi svijet spijuna ima, pa mi nesto cudno, kako se niko ne nadje da ovu Rajku ospija kod Bajdena, e podrzavase ove popove sve do skoro, kano da su joj iz doma.

Kaja
Gost
Kaja

Good luck with that!

Radovan
Gost
Radovan

Ambasada sad poziva na mir , tuzno da nije tragicno. Zakuvaste sve mirotvorci, zaigrace mecka i na vasa vrata .
Texas republjik !!!

Hogar
Gost
Hogar

Tužno je kome upućuje poziv..#crkva Srbije praiskonsko zlo.

Aco bojovic
Gost
Aco bojovic

Pozvao bi ga ja na jedno jednostavno hapšenje i onda beskonačna mir i ljubav i sloga svih naroda u cg vjerujte mi

lovcen
Gost
lovcen

Vi ste ih Gospodjo Ambasadokro podrzali ,podrzali i Abazovica i Becica,i napravili od Crne Gore Pro Rusku drzavu.Sad kad vidite da ste obmanuti dajete saopstenja.Nije mi jasno da u jednoj svjetskoj demokratiji kao sto je Amerika vi jos uvijek sjedite na stolicu Ambasadorke.Sve sto valja i sto se gradilo od nezavisnosti ,a to je ravnopravnost svih gradjana i multietnicki sklad… Više »

Sasa
Gost
Sasa

Ziva istina.

nedostojan
Gost
nedostojan

Pozovite ih na informativni razgovor, ovo sto ovi … ogrnuti u crkvene veste rade ovdje i sto prizeljkuju nije dobro.Skrenite im paznju dok smo na vrijeme.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A oni trenutno Ukrajince mrze isto koliko i Amerikance !! Za njih je cio zapad zlo antisrbsko i antirusko, i time zaglupljuju ionako zatucane litijase !!

Marko
Gost
Marko

Rajka, ajde doma. Do juči si ovu bulumentu podržavala iz petnih žila. Pušti sad priču.

9bojna
Gost
9bojna

To je virus koji se siri

Njegoš
Gost
Njegoš

aaaaaaaaaaahahahahahahahhahaha A to je vaša voljena srpska sekta i voljeni vođa vučić. Đe ono zapališe ambasadu USA? Teheran i beograd!

Nomad
Gost
Nomad

Ambasadorko zar vas nije sramota miješati se u nešto što nije vaš posao ?

Pop Vukovci
Gost
Pop Vukovci

Ostacemo vjerni Rusiji i cuvati pravoslavlje od Nato agresora

radojka
Gost
radojka

Tako je.

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Konacno zapad progovori o pravom problemu u CG….

Kriki
Gost
Kriki

Fala bivsem austrijskom kancelaru!!!

knnnn
Gost
knnnn

HahHhaha evo trce

Mongro
Gost
Mongro

Oni će vam izdat saopštenje koje tražite od njih. To im je najmanji problem!

Svakompozasluzi
Gost
Svakompozasluzi

Najbolje bi bilo da se ti, drugarice ambasadorko, pokupis i vratis kuci. Ovo sto se desava u Crnoj Gori je i tvoje maslo. Sada mozes pisati i izjavljivati ato god hoces, i koliko god hoces, nemjerljiva steta je vec napravljena…

Cuca
Gost
Cuca

E dje ste bili do sada Ambasadorko?

Vidite li da svetosavska sekta ne dozvoljava ovome mirnom narodu da živi i normalno se tazvija od 1918.

Ovome zlu se mora stati na kraj !

Edison
Gost
Edison

Biološko oružje.

Send this to a friend