Politika

Ambasada SAD za CdM: Državljani Crne Gore mogu slobodno da koriste važeće vize

Državljani Crne Gore koji imaju važeće američke vize i dalje potpuno slobodno mogu da ih koriste, a, procedura konkurisanja za neuseljeničku vizu u Ambasadi SAD u Podgorici nije se promijenila.

To je za CdM saopšteno iz američke ambasade u Podgorici.

“Da” – tako nam je ambasada odgovorila na pitanje da li naše vize i dalje mogu potpuno slobodno da se koriste, uz objašnjenje da se uredba Donalda Trampa kojom se privremeno suspenduje ulazak u Sjedinjene Američke Države odnosi jedino na državljane sedam zemalja – Iraka, Sirije, Sudana, Irana, Somalije, Libije i Jemena.

Ali:

Ambasada nastavlja da dobija uputstva o primjeni te uredbe”, navodi se u odgovoru ambasade. 

Iz ambasade, međutim, nijesu mogli da komentarišu pojedine navode o tome da američki univerziteti savjetuju studentima iz inostranstva (među kojima su državljani Crne Gore) treba da “preuzmu rizik da se pravila mijenjaju dok putuju”?

“Ne možemo da komentarišemo to šta su eventualno američki univerziteti saopštili svojim studentima. Kao što smo rekli, uredba se odnosi jedino na državljane sedam država – Iraka, Sirije, Sudana, Irana, Somalije, Libije i Jemena. Uredba se ne odnosi na građane Crne Gore”, istakli su iz ambasade.

Na pitanje da li treba očekivati produžavanje roka za izdavanje viza i da li će procedura biti rigoroznija, iz ambasade kažu:

“Procedura konkurisanja za neuseljeničku vizu u Ambasadi SAD u Podgorici nije se promijenila”.

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku svijeta.

Američki predsjednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbjeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

 

Send this to a friend