Politika

Ambasador Srbije u CG: Nije korisno vidjeti neprijatelje tamo gdje ih nema

Bingulac

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac reagovao je juče na pisanje Srpskog telegrafa, navodeći da je u proteklom periodu ostvarena primjerena saradnje dvije države Srbije i Crne Gore, koja je od mjerodavnih najviših predstavnika obje zemlje ocijenjena kao najbolja u posljednjih dvadeset godina.

“Naravno da u tom procesu značajnu ulogu imaju političke partije. Princip što gore to bolje odnosno nelogična teza da se neriješena pitanja mogu lakše rešavati u konfliktnim situacijama pripada prošlosti. Nije korisno bezrazložno vidjeti neprijatelje tamo gdje ih nema, jer možete na kraju sami sebi postati neprijatelj”, navodi Bingulac u reagovanju dostavljenom medijima.

Bingulac dodaje da su u istom periodu ostvareni brojni zvanični susreti na najvišem nivou, što je kaže rijedak primjer u savremenim međunarodnim odnosima.

“Svakako da će mudra odluka predsjednika Aleksandra Vučića o finansiranju srpskog kulturnog i informacionog centra od strane vlade Srbije, čije se otvaranje očekuje u septembru ove godine, doprinijeti uspješnijem radu svih srpskih kulturnih institucija u Crnoj Gori”, kaže Bingulac.

On je, dodaje, ponosan na to što se Ambasada vodi isključivo principima klasične diplomatije, bez miješanja u unutrašnje stvari suverene države.

“U tom kontekstu ambasador nije ničiji pion, nego figura na diplomatskoj tabli u rukama najviših institucija – predsjednika vlade i Republike Srbije, koje predstavljaju državu i preko ministarstva spoljnih poslova vode spoljnu politiku”, rekao je Bingulac.

Ambasada ne sarađuje sa političkim strankama

Napominje i da ga je u četvorogodišnjem periodu, pored prisustva sadržajnim zvaničnim sastancima najviših predstavnika dvije zemlje, bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović primio uz prisustvo medija samo dva puta.

“Ambasada Republike Srbije u svom radu ne sarađuje sa političkim strankama, već to direktno čine srodne stranke dvije države. Tako je potpuno nelogična izjava jednog od značajnih opozicionih lidera o nezadovoljstvu ostvarenom saradnjom sa Ambasadom, jer nešto mora postojati da bi bilo dobro ili loše”, navodi Bingulac.

Dodaje i da je u svom djelovanju Ambasada orijentisana ka neposrednoj saradnji sa javnim institucijama, udruženjima diplomatama i uglednim pojedincima koji razumiju političke i kulturne tendencije u Crnoj Gori.

Bingulac se, u svom reagovanju osvrnuo i na, kako je naveo, “netačne informacije u Crnoj Gori u vezi sa uhapšenima u aferi “državni udar”.

“Moramo se nadati da će se u započetom procesu uz uvažavanje principa prava otkriti prava istina u ovoj aferi. U tom smislu Ambasada će u okviru svojih ovlašćenja nastaviti da vodi računa o svim državljanima Srbije kojima je potrebna konzularna zaštita i pratiti ovaj proces uz pravovremeno dostavljanje materijala i informacija nadležnim organima u Srbiji posebno onih upućenih od strane odbrane i optuženih u ovom procesu”, saopštio je Bingulac.

U ovom kontekstu potrebno je, dodaje on, istaći primjerenu zainteresovanost nadležnih institucija u Srbiji, a Ambasada će, kako kaže, momentalno sporovoditi sudske naloge i preporuke nadležnih institucija iz Srbije.

Na odmoru sam bio u Srbiji

Komentarišući navode o dvomjesečnom ljetovanju na Svetom Stefanu o trošku bivšeg premijera Mila Đukanovića, Bingulac kaže da na Sveti Stefan nije “kročio četvrtinu vijeka”.

“Niko nije nijednim dinarom ili eurom finansirao moj godišnji odmor koji sam uz odobrenje u dva dijela u ukupnom trajanju od 19 dana proveo u Srbiji”, naveo je Bingulac.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
franc
Gost
franc

duso prodana

z. d.
Gost
z. d.

Dobro je da je Srbija otvorila “Srpsku kuću” u PG jer je time i sama priznala da su Srbi u CG nacionalna manjina.

Send this to a friend