Politika BRIFING: Ministar vanjskih poslova objašnjavao ambasadorima najmoćnijih država poteze nove vlasti

Ambasadore Kvinte interesovala ekspresna izmjena zakona

Đorđe Radulović

Ambasadori pet najmoćnijih država – SAD, Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije – uz učešće šefice Delegacije Evropske komisije, razgovarali su sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i posebno se interesovali za najavljene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje je nova parlamentarna većina usvojila na sjednici Skupštine 29. decembra, a predsjednik države Milo Đukanović odbio da potpiše, piše Pobjeda.

Sastanak je održan u utorak u sali Direktorata za NATO u Ulici Stanka Dragojevića, a sastanku je osim ambasadora Kvinte i EU prisustvovao i šef kabineta MVP-a Đorđe Janković.

Susreti ovakvog tipa uobičajeni su u državama regiona, ali je posljednji susret sa uticajnim ambasadorima bio od posebnog značaja jer je ministar vanjskih poslova morao da obrazloži najnovije zakonodavne inicijative.

Prema informacijama Pobjede, ambasadore najuticajnijih država posebno su interesovale ekspresne izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je predložen bez neophodne javne rasprave i bez prethodnog mišljenja Venecijanske komisije, najznačajnijeg stručnog tijela Savjeta Evrope.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je usvojio stari saziv parlamenta decembra 2019. godine nakon višegodišnje javne rasprave i nakon zelenog svjetla Venecijanske komisije.

Za razliku od tog postupka, izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti ekspresno je predložio ministar pravde Leposavić početkom decembra ove godine.

Ambasadori zemalja Kvinte su se interesovali i za validnost izjave episkopa SPC Joanikija koji je otvoreno rekao da su izmjene pisali pravnici Srpske pravoslavne crkve.

Osim izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ambasadore najmoćnijih država je posebno interesovao sadržaj predloženih izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, njihova usklađenost sa evropskim standardima, ali i motiv ekspresnog donošenja.

Crnogorska opozicija je, kritikujući predložene izmjene, ocijenila da se one donose kako bi se omogućilo partijsko zapošljavanje ,,po dubini državne uprave“ kadra iz tri koalicije koje čine novu parlamentarnu većinu.

Podsjetimo, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u izjavi za Pobjedu pozvala je vlast u Crnoj Gori da sva imenovanja u državnoj upravi sprovede kroz postupak zapošljavanja koji je u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, naglašavajući da je EK ,,spremna da obezbijedi dalje smjernice za poboljšanje trenutnog Nacrta izmjena i dopuna zakona“.

Pisonero je kazala da su ,,depolitizovane i stručne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu, transparentnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti“.

Nakon te ,,sugestije“ brzopotezno je iz Prijedloga zakona o državnim službenicima i namještenicima izbrisana odredba kojom je bilo predviđeno da i lice protiv kojeg je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti može zasnovati radni odnos, kao i da na rukovodećoj funkciji može biti imenovano lice bez radnog iskustva na najvišim funkcijama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pomorac nk
Gost
Pomorac nk

Možda bi bilo bolje da su pozvali pipuna, vojvodu, meda i da kažu da su dobili zelena svijetla od popa Gojka

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Gojko Perovicu kako su te tvoji cuci ispratili odozgo prifiret ne smijes .

Petrovic
Gost
Petrovic

Svi se slikaju sa Crnogorskom zastavom à svi protiv Crne Gore

Mile
Gost
Mile

Mislim da Zakon o vjeroispovjesti ne moze biti usvojen. Apsolutno nemoguce. Kako moze Milo da potpise da crnogorski vjerski objekti pripadaju organizaciji cije je sjediste u drugoj drzavi. Ako potpise on potpisuje odudjenje crnogorske zemlje sto je protivustavno.

marius
Gost
marius

Ovizi novi “oslobodioci” će se sami od sebe utulit, ka šterika.

Anderba
Gost
Anderba

Ko mu je najjače zavrtao uši ? Ja sam čuo da onaj Njemac ima baš tešku ruku.

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Italija jedna od 5 najmoćnijih? Jeli ovo vic!

delboj
Gost
delboj

Pocetak Bajdenovog uticaja…

Cgcg
Gost
Cgcg

Iskreno se nadamo

StringerBell
Gost
StringerBell

E’o trčim

Baraka
Gost
Baraka

Znaju oni sve, nego hoce da vide kolikoce da ih laze

Antique
Gost
Antique

Janković je prvi preletio.
To će mu i u biografiji pisati, ma đe god ga ovaj sadašnji ministar poslao na mandat!

Strijelac
Gost
Strijelac

Ubrzanim tempom vraćamo se stotinu godina unazad, ako se ovoj vlasti ne stane na kraj.
Sadašnja vlada je pod upravom SPC i Vučića.

Sivi soko
Gost
Sivi soko

Jedno upoređenje ….
Sve do kraja 1943 g zapadnim saveznicima nije bilo jasno ko u Jugoslaviji vodi rat protiv okupatora .
I danas ili su ,,neupućeni” ili taktiziraju da sagledaju pravo stanje kako bi se uključili u stanje koje je pogodilo Crnu Goru.

expert123
Gost
expert123

Jaki igraci iz medjunarodne zajednice predstavnici jakih drzava treba vise da su upuceni i da amortizuju i ogranicavaju udar na gradjanski karakter ove drzave i veliki renansizam u praksi. Novi apostoli su slatkorjecivi i daju lazna obecanja pred strancima da ce biti za evropske integracije , demokratiju itd . Treba im suditi po djelima a ne po rijecima.

Peco
Gost
Peco

Sastancite vi koliko ocete Oni I dalje rade sta oce nego konkretno recite do kada ce ovo ponizavanje crnogoraca ovako dajte nesto konkretno ljudi su diskriminisani u svojoj drzavi I danas su najavljene smjene po partiskoj liniji

Boro
Gost
Boro

Peglanje, a?

tivcanka
Gost
tivcanka

NADAM SE DA CE KONACNO EU SHVATITI KO JE KO U CRNOJ GORI.

Fjffi
Gost
Fjffi

A sta ocekujes od eu zivota ti . Eu je izgubljena u prostoru i vremenu. Jedino se od amerike moze ocekivati nesto.

Velimir
Gost
Velimir

Sto ste misli ,mozete kako ocete I kako Vam SPC diktira,NECE MOCI?!

CEKLINJANIN
Gost
CEKLINJANIN

Da li je ipak moguce da Kvinta nece dozvoliti ovakvo rasulo, nepotizam i izdaju crnogorskih interesa i stati na stranu pravde, multietnickog sklada…

stevan
Gost
stevan

Okupacija

Ozezi
Gost
Ozezi

Blamiranje svetosavaca

Marko
Gost
Marko

Počinje.

Dragi
Gost
Dragi

E koja li je muka na ovog Radunovica da mora sjedjeti pod Crnogorskom zastavom,posebno pod zastavom NATO,jer ga drzi nostalgija za vekiosrpskim projektom.greote.

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Revolucionarna vlast bi sve preko koljena. I to bez revolucije. Ne bi to baš moglo. Ili neka podignu stvarnu revoluciju, pa kom obojci kom opanci, ili neka se drže pravila parlamentarnog, demokratskog društva.

Send this to a friend