Politika

Američka ambasadorka: Legitimno protestovati, ali se dijalog vodi u parlamentu

Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda. I ono što bih voljela da vidim jeste funkcionalni dijalog znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja kaže u intervjuu Pobjedi ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke. Ona se nada da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena.

Sjedinjene Države Crnu Goru vide kao prijatelja, partnera i saveznika.

“To je u stvari i temelj moje misije ovdje nastavak građenja tih odnosa sa crnogorskim građanima, civilnim društvom i Vladom. Ulazak Crne Gore u NATO je već bio veoma značajan korak da kao prijatelj i saveznik dokaže svoju posvećenost, a mi to uzvraćamo kroz različite programe obuke i, naravno, tu podršku ćemo nastaviti i ubuduće u cilju dostizanja članstva u EU. SAD su samo u prošloj godini usmjerile oko četiri miliona dolara u različite programe jačanja vladavine prava, medijskih sloboda i osnaživanje građanskog aktivizma. I to ćemo nastaviti da radimo. Vidim, takođe, i trend poboljšanja prilika za ekonomsku saradnju, što će crnogorski građani osjetiti kroz pozitivne pomake u životnom standardu”, kazala je Rajnke.

Američki investitori, ističe ona, vide Crnu Goru sigurnom za investicije.

“Američki investitori znaju da je Crna Gora povoljno mjesto za njihov biznis i moj cilj je da uradim više. Već smo pokrenuli inicijativu i moje osoblje kontaktira svaku od 50 američkih država, bukvalno telefonom, opisujući crnogorsko tržište i istražujući koje vrste investicionih šansi postoje. Neophodna je posvećenost i angažovanje da što više američkih investitora sazna o prilikama za ulaganje na crnogorskom tržištu i te napore treba nastaviti”, navela je Rajnke.

Američka ambasadorka je komentarisala i proteste u Crnoj Gori.

“Fundamentalno pitanje ovdje je kako Crna Gora rješava svoje probleme i kako se odnosi prema svojoj budućnosti. Protesti su stub demokratije. Moj  zemlja ima veoma aktivnu i živu istoriju protesta, od pokreta za građanska prava, do oslobođenja žena i protesti su dio demokratske tradicije. Smatram da je civilno društvo u Crnoj Gori do sada koristilo koncept protesta na miran način da izrazi svoje mišljenje i to je demokratija na djelu”, objašnjava Rajnke.

Drugi stub demokratije su slobodni i fer izbori na kojima narod bira pojedince i partije da služe građanima i upravljaju.

“A upravljanje znači, prije svega, učestvovanje u radu institucija, u ovom slučaju parlamenta. Rekla bih, dakle, da su obje stvari legitimne: poštovanje i funkcionisanje institucije parlamenta i dizanje glasa naroda kroz proteste. Ono što bih voljela da vidim jeste funkcionalni dijalog znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja. Nadam se da će protesti koji su se desili ili će se desiti u različitim djelovima biti mirni i da će obezbijediti platformu preko koje će se čuti različita gledišta. U međuvremenu, nadam se da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena. Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda”, ističe Rajnke.

42

avatar
1000
41
1
0
 
38
Iskra95DraganKinezEnesaSvetlana_TV
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Iskra95
Gost
Iskra95

Treba opoziciji objasniti put do parlamenta, cini mi se da su zaboravili gdje se nalazi.

Dragan
Gost
Dragan

Crna gora je malobrojna zemlja i to biracko tijelo je veoma lako kontrolisati raznim protivzakonitim metodama.Ambijent je stvoren da moze da se izmisli ili napakuje svasta svakom,a institucije rade povrsno i pausalno isti ljudi ih vode godinama i ne postoji greska koja bi ih razrijesila duznosti sve dok su poslusnici u predmetima za koje vlast i partija oznaci kako da… Više »

Kinez
Gost
Kinez

Gradjani su na vrijeme shvatili da su ovo protesti u interesu opozicije, a toga su postali svjesni kada su vidjeli zahtjeve u kojima se ne resavaju socijalna, vec politicka pitanja.

Enesa
Gost
Enesa

Vole oni da sjede kuci i da primaju platu, jedino su se gradjana sjetili kad trebaju proteste da orgsnizuju.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Nece narod da podrze rusitelje drzave! Ovi protesti nemaju buducnost!

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Predsjednik je NATO savezom zastitio nasu drzavu i dao joj sigurnost, ali ne moze uticati toliko na unutrasnja zbivanja, na ljude koji ne vole svoju drzavu i koji rade na njenom unistenju.. Zato mi gradjani ne treba da budemo naivni i da padamo na lazi i na manipulacije opozicije i pojedinih medija.

Marelica
Gost
Marelica

Protesti su legitiman nacin izrazavanja nezadovoljstva od strane gradjana, ali na protestima nije mjesto opoziciji, oni treba postojece probleme da resavaju u parlamentu, a ne na ulicama.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Parlament i treba da bude mjesto resavanja svih problema, ali treba to objasniti nesposobnoj opoziciji!

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Za sve zemlje ZB smatram da je najboljen biti clanica NATO-a i EU, zbog njihove buducnosti sjutra i mira i stabilnosti regiona.

Cipsy
Gost
Cipsy

Sve reforme koje smo sproveli su za dobro i CG i samih gradjana!

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Da nije CG ulaska u NATO, ko zna sta bi nama sve Rusija radila preko opozicije.

ines23
Gost
ines23

Sasvim je logicno da opozicija i nema podrsku gradjana jer niko ne zeli da glasa ljude koji direktno rade protiv interesa CG.

Vitinka
Gost
Vitinka

Nikad oni iz opozicije ne mogu doci na vlast putem izbora jer njih narod nece da glasa.

oliver14
Gost
oliver14

Mogu oni protrstvovati do mile volje ali to nece promijeniti izbornu volju nas gradjana.

Kosta
Gost
Kosta

Dijalog se vodi u parlementu ali opozcija svjesno izbjegava da dodje u tu instituciju jer znaju da ne mogu reci “zelimo vlast, ali mimo izbora”!

Send this to a friend