Politika

Amfilohije: Nijesmo zabranili Vučiću da dođe

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio da on i Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, na čijem je čelu, “nisu mogli niti htjeli” da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na Badnji dan dođe u Crnu Goru, već je to bila “bratska molba da se njegova posjeta odloži za neko bolje vrijeme”.

“Za vrijeme u kome neće biti moguće zloupotrijebiti posjetu predsjednika Srbije i okrenuti je protiv SPC u Crnoj Gori i unutarnjeg zajedništva u Crnoj Gori. I danas mislimo da je naša molba bila na mjestu”, rekao je Amfilohije za novi broj nedjeljnika Vreme.

Kako je rekao, “bili su to dani početka naših protesta”.

“Naše autentične, duhovne i građanske pobune protiv pomenutog zakona (o vjeroispovijesti). Dolazak predsjednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrijebiti kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo – što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja”, rekao je Amfilohije.

Kako je kazao, na drugoj strani, smatraju da bi sve ono što predstavlja legitimni interes države Srbije – u smislu brige o duhovnoj i kulturnoj baštini sprskog naroda u regionu, kao i očuvanje identiteta Srba izvan Srbije – trebalo i moglo da se rešava u državničkim aktivnostima predsjednika Srbije, a ne kroz njegove neformalne posete.

Na ocenu da je na meti ovdašnjih prorežimskih tabloida da pravi Crkvu zajedno sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, i da li zna otkud dolaze ti napadi, on je rekao da “otkud da dolaze – oni su lažni i nemaju nikakvog smisla”.

“Bilo bi van pameti da radim na nečemu što bi naudilo i Crkvi i Crnoj Gori i što bi mi oduzelo hrišćanski i ljudski obraz”, rekao je Amfilohije.

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, on je rekao kako “smatra da sad nije vrijeme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da djeluju (znaju oni kako to sve može) protiv spornih djelova teksta ovog i ovakog zakona”.

“Jer, pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države”, rekao je Amfilohije.

On je rekao i da je Zakon o vjeroispovijesti usvojen zbog “pohlepe nekih ljudi i zbog njihovog osjećaja da je politička volja veća i jača od svih prethodnih donijetih zakona”.

“Zo ovi naši vlastodršci, zatrovani opakom bolešću – brozomorom, ne razumiju i misle da se te luke iz kojih se isplovljava u nebesko carstvo, te neše svetinje, mogu pretvoriti u štandove za sticanje ovozemaljskog blaga”, zaključio je mitropolit.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Zivjeli Cetinjani, i ponosno Cetinje !

protestant
Gost
protestant

E najveca besmislica mi je bila kad je Vucic htio da pali badnjake u Cg.. Mada nije mu ni cudo, i ovako ga ocima ne mogu vidjeti tamo

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Ne vjeruje Vucic Amfilohiju nista, zato i forsira on Irineja ovoliko.

knn
Gost
knn

Nemojte se stalno vaditi na vlast ,oce vlast da otme ovo i ono.Razmisljate li Mitropolite o Crnogorcima koji bi isli u Crkvu ali im se nesto neda ici ispod one srbijanske trobojke.Mitropolite bez nacionalizma u crkve ,neka se u njima propovijeda vjera i pravoavlje,kao za vrijeme nasih djedova….pradjedova.

Rada
Gost
Rada

Svaka čast Amfilohiju što nije primio Vučića, nemaju njih dvojica o čemu da pričaju

Kengur
Gost
Kengur

Neka pali badnjake gore u Beograd a ne kod nas, sad se kao sjetio srpskog naroda u CG, folirant najobičniji

Ilija
Gost
Ilija

Jedino može da dodje kod Mila, ne znam što će on ovamo među narod

Marta
Gost
Marta

Nema što da dolazi, sem u državničke posjete, dje je krenula ta budala

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Vučić je želio da dođe kao tito, da ga docekaju kao svog predsjednika. E ne moze, mi imamo svog predsjednika

Istina
Gost
Istina

Pametno inace da je dosao odmah bi bilo dosao da pravi veliku Srbiju i ovako ih prozivaju za to iako nisu nista skrivili

Antoan
Gost
Antoan

Nema Vučić sto da trazi ovamo, neka se ne msiješa u naša unutardržavna pitanja

Pollo
Gost
Pollo

Poslije svega što priča i kako se ophodi prema Crnoj Gori, i treba mu zabraniti da dolazi u CG

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Ni ne treba dozvoliti vucicu da dodje u CG,ovo je samostalna drzava

Leart
Gost
Leart

Samo da irinej ne dodje,citao sam mu izjave sto je davao,sramota da pop tako otvoreno poziva na nasilje

Komita
Gost
Komita

Neka si mu rekao,ne treba nam nista ni on ni irinej

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

MCP ce opstati jedino ako se distancira o nacionalisticke polirike SPCa

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko je moc, šta je to, je li to neka crkva ili nvo, ima li tomos??? Pa mpc je spc, kako da se dinstacira od sebe same???

Liberal
Gost
Liberal

Ja ne kapiram ni sto je on htio da dodje ? Neka si đede raskrstio sa njim i irinejom

Stefo12
Gost
Stefo12

Apsolutno pogresan potez,nehriscanski

Libero7
Gost
Libero7

Djomic je ogledalo tvog pokreta kad se zna ko je on zna se sve o narodu koga ti obmanjujes

Pouzdani
Gost
Pouzdani

Ma čoveče ti nemožeš ni da zabraniš nekom da dođe u crkvu, a kamo li da dođe ili ne dođe u neku državu…ovo sveštenstvo se u sve miješa bez u ono u šta treba.

Send this to a friend