Politika

Analiza CEDEM-a – Gdje je crnogorsko društvo od obnove nezavisnosti: DPS ima preko 16 odsto manje glasova, ojačale prosrpske partije, SPC dobila na snazi

Demokratska partija socijalista DPS danas ima preko 16 odsto manje glasova nego što je to bio slučaj 2007. godine. To je pokazala analiza Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) “Gdje je crnogorsko društvo 16 godina od obnove državne nezavisnosti?“. Analiza je pokazala i da su u istom periodu prosrpske partije ojačale za oko sedam odsto.

“Od 2011. godine do danas smanjuje se procenat onih koji kažu da se zemlja kreće pravim putem i povećava procenat onih koji smatraju da se zemlja kreće pogrešnim putem. Tačnije, od 2011. godine procjena pozitivnog smjera se smanjila za preko 26 odsto, a procenat onih koji kažu da se zemlja kreće pogrešnim smjerom povećan je za gotovo 30 odsto”, navodi se u analizi.

Dodatno, nalazi u vezi sa partijskim preferencijama, koji predstavljaju drugi osnovni indikator koji ispituje ova NVO, pokazuju da, kumulativno posmatrano, DPS danas ima oko 10 odsto manje glasova nego što je to bio slučaj u prvom istraživanju obavljenom 2007. godine.

“Paralelno, prosrpske partije su ojačale za oko sedam odsto, a građanske partije takođe bilježe rast za oko šest odsto, dok je referentna rastuća vrijednost za manjinske partije nešto preko tri odsto”, ističe CEDEM.

Od februara 2007. godine DPS na gubitku od preko 16 odsto

Broj apstinenata se smanjio za preko šest odsto.

“Drugim riječima, trend jednostavno ukazuje na volatilnost koja se može iskazati na sledeći način: 10 odsto glasača DPS-a su “prešli“ u građanske i manjinske partija, a šest odsto apstinenata su postali glasači prosrpskih partija. Dakle, kumulativno uzevši, tj. ako uporedimo poslednji i prvi talas istraživanja, od februara 2007. godine DPS je na gubitku od preko 16 odsto, dok su sve ostale kategorije u porastu, i to: prosrpske partije za preko pet odsto, građanske za preko sedam odsto i manjinske za manje od četiri odsto”, navodi se u analizi.

Međutim, jako je važno analizirati promjene kada je riječ o opredijeljenim glasačima od izbora 2020. godine do danas.

“U tom smislu, bilježi se veoma blagi pad DPS-a u ukupnom broju glasača, ali se usljed smanjene apstinencije ovaj pad značajno negativnije odražava na njihov rejting. Veliki broj nekadašnjih apstinenata je “ušao“ u biračko tijelo, te se smanjenjem apstinencije značajno povećava procenat podrške prosrpskim partijama”, pokazala je analiza CEDEM-a.

Sledeći indikator koji su pratili jeste stav prema EU integraciji. Podaci ukazuju na stabilnu i snažnu podršku EU integracijama među glasačima DPS-a, manjinskih i građanskih partija.

“Sa druge strane, imamo blagi pad podrške među apstinentima i značajan pad podrške među prosrpskim glasačima, i sve to, naravno, ako se uporedi prvi i poslednji talas istraživanja. No, valja primetiti da ova mjerena vrijednost, bez obzira na poslednji regresivni talas, ukazuje na to da je preko 20 odsto veći broj prosrpskih glasača koji podržavaju EU u odnosu na avgust 2020. godine. Drugim riječima, među prosrpskim glasačima nakon pada DPS-a je značajno povećana podrška EU integraciji”, navodi CEDEM.

Kada je riječ o NATO integracijama, podrška je značajno povećana u prethodnih 15 godina.

“Podaci pokazuju da je danas 13 odsto više onih koji podržavaju NATO nego što je to bio slučaj u prvom istraživanju 2007. godine”, ističe se u analizi.

Broj onih koji su protiv NATO je smanjen za oko tri odsto, ali je zato značajno smanjen i broj onih koji nemaju stav.

“Takođe, podaci pokazuju da je nakon izbora u avgustu 2020. godine, značajno povećan rast podrške NATO, i to ako se uporede izbori u 2020. godini i mjerene vrednosti s kraja 2021. godine, govorimo o rastu podrške od oko 20 odsto. Ukoliko analiziramo trend u odnosu na partijsku preferenciju, podrška NATO je danas u odnosu na prvo istraživanje obavljeno 2007. godine značajno povećana među glasačima DPS-a, glasačima građanskih i manjinskih partija, te među apstinentima. Sa druge strane, podrška je smanjena za preko osam odsto među glasačima prosrpskih partija”, navodi se u istraživanju.

Jedan od značajnih indikatora koji su kontinuirano, ali ne u svakom talasu, pratili jeste i oslonac u spoljnoj politici. Podaci pokazuju da je, posmatrano u cjelokupnom periodu, za preko odsto smanjen procenat građana koji smatraju da se Crna Gora u spoljnoj politici treba oslanjati na EU, a za gotovo 16 odsto je smanjen broj onih koji smatraju da oslonac treba tražiti u Rusiji, dok je procenat onih koji kao prvog spoljnopolitičkog partnera vide SAD veoma malo povećan (nešto preko dva odsto).

U pravoslavnom korpusu procenat onih koji kažu da pripadaju SPC povećao se za 20 odsto

Dodatno, dali su pregled pripadnosti crkvama/konfesijama kroz vrijeme.

“Podatak jednostavno ukazuje da je procenat onih koji su islamske i katoličke vjeroispovijesti stabilan, dok se kumulativno linearno povećavao broj onih koji kažu da pripadaju SPC i smanjivao broj onih koji kažu da pripadaju CPC. Podatak jednostavno ukazuje da se u pravoslavnom korpusu procenat onih koji kažu da pripadaju SPC povećao za 20 odsto, dok se za referentni procenat smanjio procenat onih koji kažu da pripadaju CPC. Drugim riječima, SPC je vremenom dobijala na snazi”, ističe se u analizi.

Kada je riječ o prioritetima vanjske politike, podaci ukazuju na to da je zapadna orijentacija u Crnoj Gori dominantna u odnosu na nezapadnu – više nego dva puta je više građana koji su zapadno orijentisani, u odnosu na one koji su nezapadno orijentisani.

Kada je riječ o mješovitom tipu, uočava se blago povećanje od oko tri odsto, dok je onih bez orijentacije kumulativno manje za gotovo devet odsto.

Poslednji indeks koji prate tiče se procjene značaja ključnih reformskih poteza koje treba sprovesti u zemlji.

“U tom smislu, depolitizacija javne uprave i borba protiv korupcije prepoznati su kao najvažniji prioriteti u okviru reformskog procesa”, navodi CEDEM.

Istraživanje je rađeno u više talasa, od februara 2007. do juna 2022.godine.

Slađana Đukanović

47

avatar
1000
30
17
0
 
42
VaziRukiRukiRagnarBlazo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ruki
Gost
Ruki

Sve jadnije i tuznije.pogotovu za nas manjine

Ruki
Gost
Ruki

Sve jadnije i tužnije,šta se uradi od onakve lijepe CG,pogotovu za nas manjine

Ragnar
Gost
Ragnar

Interesantno, nikad jaca spc i nikad jaca prozapadna orijentacija, ludilo mozga!

Ne bi nogom krocio u spc niti bio kum dje oni vjencavaju nema tih para!

Blazo
Gost
Blazo

Pojelo ga je halapljivost i apanaze do najmanjeg cinovnika dps -a . Nijesmo mi mogli naci dva mlada kvalitetna covjeka da podignu standard? Jesmo,ali nijesu dale apanaze . I da ne filozofiramo ,osim na spoljasnjem planu dps je zanemario zivoite familija i ugrozio njihove egzistencije a sve zbog ogromnog novca koji su trosili pojedinci i njihova djeca. Zao mi samo… Više »

Jaleni
Gost
Jaleni

Los rad celnistva CPC ali i uzurpacija kompletne crkvene imovine i tolerisano generalno bezakonje od strane SPC.

Goran
Gost
Goran

Nidje nije Crnogorsko društvo, godine su nam pojeli skakavci iz DPS-a a sad će da ih jedu ovi ostali, dok se svi ne iselimo odavde

Neka čoče
Gost
Neka čoče

Crnogorsko društvo već duže spava. Bolje je da ga ne budite jer će onda mnogima biti usko!

ex yu
Gost
ex yu

Sve je to nerealno za CG.DPS je na vlasti više od trideset godina narodu su potrebne promjene pa da smo živjeli ko bubreg u loju za to vrijeme.Ta situacija smjene je zloupotrebljena.Vidi se kako se opozicija vrlo loše snalazi u svemu tome.Neznanje i na lokalnom i na državnom nivou.Jedino što imaju je priča o nekoj ugroženosti određenog dijela građanstva,Podpomognuti plaćenim… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Dobro je sto smo u NATO ! Samo ako dodje do treceg svjetskog rata moze se desiti promjena granica i stvaranje novih drzava!

SasaPG
Gost
SasaPG

“šest odsto apstinenata su postali glasači prosrpskih partija”

To su oni od kojih je dps kupovao licne karte ili nisu smjeli da glasaju zbog posla/socijalnog. Sad niko ne kupuje licne i straha nema, pa je manje apstinenata.

Dana
Gost
Dana

Sad je skočila cijena lučnih, duplo!

Srbistanci
Gost
Srbistanci

Tih 6% su beogradski-terazijski Crnogororci tj. ravnogorci. Uvezli ih za pare. A vise daju DF i Ura za.licne nego dps, zna to Podgorica dobro

Pa el
Gost
Pa el

Koje gradjanske partijice?

Mladen
Gost
Mladen

Nikad nije taj korpus bio jaci od ovog drugog. Za referendum je stecena lazna slika, jer su autobusi dolazili iz inostranstva da se glasa za nezavisnost. Ako odizmete muslimane, albance i hrvate, vidjecete da je korpus mnogo manji. Jednostavno niste uspjeli, ni posle referenduma, da komunisticka potisne njegoševsku Crnu Goru. Pokusavali ste na sve nacine, izmisljajuci crnogorski jezik, iako smo… Više »

VrhLovcena
Gost
VrhLovcena

Bravo mladene pravo u metu!

TiRa
Gost
TiRa

Bravo!

MaestroPgCg
Gost
MaestroPgCg

Risto ti gori u paklu costo da znas

Ragnar
Gost
Ragnar

Koliko je doslo iz inostranstva toliko je i vasih iz Beograda bilo na referendumu, ko je imao licnu kartu glasao je a broj je podjednak!

Vazi
Gost
Vazi

A koji su autobusi i dzakovi para iz Beograda dolazili pa opet nista. Moze se vlast odje promijenit 100 puta i neka ce, ali CG ostaje samostalna, jer drugacije nikom nije u interesu. A i opste je poznato da je Amfilohije radio na tome da se Mitropolija odvoji od spc, tako da trt suplja ti je prica

Svi za CG
Gost
Svi za CG

Ajde Kentera sta cekas.. osnuj partiju da nas spasavas..

Cirkus
Gost
Cirkus

Strasna vam je ta racunica.. izimate li procenat od trenutno izaslih.. jeste li u te uracunali dijasporu koja je dolazila da glasa tad.. doci ce sad kad bude popis.. zasto ih sad suverenisticki blok ne pokrene za parlamentarne. A drugo lokalni izbori nije pravi odraz snage jednih ili drugih jer se manioulisalo tj glasaci migriralinod grada do grada da bi… Više »

Realnost
Gost
Realnost

Dijaspora bi dosla kad bi ih Montenegroairlines prevozio dzabe kao ranije sto je.

Rewq
Gost
Rewq

Računaš li Crnogorce u Srbiji koji nisu mogli da glasaju kad pominjem dijasporu.

marius
Gost
marius

Crnogorsko drustvo generalno gledano, naodi se na samom dnu civilizacije. I dok normalni svijet gleda naprijed, koristi sve mogucnosti sto mu pruza napredak nove tehnologije,dotle gradjani ove lijepe zemlje vracaju se u doba tamnog vilajeta, dozvoljavajuci crkvi i politicarima, da gospodare njiovim zivotima.

Lupo di Mare
Gost
Lupo di Mare

Dje se ti naodis…

Dalibor_CG 🇲🇪
Gost
Dalibor_CG 🇲🇪

Dps se lažno predstavlja,nikad nije bio Crnogorska partija i uništio je jedinu pravu LSCG!

Profo
Gost
Profo

Vas problem je sto sve gledate po DPS nije ta partija Crna Gora samo se krije iza nje,ja sam protiv DPS al sam za Crnu Goru

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Podjelio se narod na izdajice, špinune i one za 100eur.

Do_the_math
Gost
Do_the_math

Pravimo djecu, Crnogorci… Manje price, vise rada, pa ce za 20-ak godina sve da se iznivelise…

Milo
Gost
Milo

Opet će Crnogoraca biti 7%, živi bili pa viđeli…

Cicka
Gost
Cicka

Ja glasam SDP, zbog Draginje najviše…ti glasovi svakako odu DPS-u…tako da sam 10000 % na toj crnogorskoj strani, ali uvijek sam realna u životu, DPS ako ovako nastavi nikad se neće vratiti na vlast, neke stvari nikako da promijene a svi im ukazuju na to…treba da maknu određene ljude, koji su kompromitovani..i normalno da su izgubili dosta glasača, one koji… Više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Ako se Milo skloni tek tad ce DPS nestati.Nova lica su ih i dovela do ovoga.Vukovicka sa svojim “jezikom”,Nikolici,obojica bez ikakve harizme,Rakocevic mali…Samo su forsirali nacionalizam.Oni stari jesu “lopingeri”ali su donosili glasove i bili su protiv sukoba sa Crkvom jer su znali da je to pogibija.

Sandra🇲🇪
Gost
Sandra🇲🇪

Da je srece da crkva nema nikakva prava da se pita po pitanju politike,popovi da rade svoj posao,njihovo mjesto je u crkvama!

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Lažete i manipulisete građanima sram vas bilo, nijesu ojačale prosrpske partije nego oslabile, to su vam partije okupljene u DF-u i SNP i neke sitne partije..da nijesu u DF-u okupljeni ne bi ni ušli u parlament, ojačale su građanske partije Evropa sad, Demokrate,Ura i td. Oslabio vam je proničiji dps i njegovi sateliti koji bez koalicije takođe ne bi usli… Više »

Lab
Gost
Lab

Mislim da ova analiza o uticaju CPC nije tačna CPC danas ima 20%vjernika,a nikada nije imala 40%da bi moglo da joj ostane 20%.CPC nikad nije imala više vjernika

VrhLovcena
Gost
VrhLovcena

Evo vidjeli smo te vjernike, 50 ljudi na prste da ih izbrojis. Ma makseeee casti ti

Atos
Gost
Atos

Ne smeta reći par stvari, a prvo je da je Crkva tada 2006g napadana kao i ranije jer je glasnim nemješanjem jasno “podržala” Referendum, nspadaba je zbog toga. I još jedna sitnica, sve nove zemlje Irska prizna prva, to je poznato… Ali ko nas je priznao drugi, za one ko ne zna, Rusija. Pa svakih izbora se javno zahvaljivao Mitropolitu… Više »

Eviva da je ziv
Gost
Eviva da je ziv

Ja sam crnogorac a nisam za DPS.
Znaci li to da sam manji crnogorac ako nisam za njih?

sone
Gost
sone

Držali su nas na kafenu kašičicu od sirupa pa se sad pitamo što nam bi. Od vazduha se ne živi.

Goka
Gost
Goka

Nijesu Crnogorci DPS

Laki
Gost
Laki

I što ćemo sad da kukamo,da plačemo.Moramo se borit da povratimo gradjansku Crnu Goru svi koji je volimo.Narodu je dosta laži,lopovpuka od DPS a ali i nacionalizma Srbizma od DF SPC a i ostalih koji su nas zajahali.

Dragutin
Gost
Dragutin

Pa ko je kriv za ovo stanje nego DPS?
Pod hitno da se pojavi neka nova procrnogorska partija sa mladim ljudima. Ti momci iz DPS-a očigledno nijesu u stanju da maknu tih 3-4 čojeka koji uništiše tu stranku.

Lab
Gost
Lab

To niko ne zna .Može Evropa sad postati novi DPS.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

To “pro” je Dragutine ovu državu i dovelo dovde i unalazilo, nema pro nego čiste građanske partije koje ne interesuje ko je sta po nacionalnosti ili vjeri. Sta sam ja po nacionalnosti ili vjeri je moja stvar i to se nikog ne tiče, to nece biti pitanje ni na popisu, onog ko me pita bih mršnula, partije koje zanima samo… Više »

Lab
Gost
Lab

Nemojte da pričamo kao da se nalazimo u paklu.DPS je kriv,ali DPS je vladao zatoo što je biran.Nismo britanska demokratija,ali nismo bili ni diktatura.Znamo da su izborni zakoni i pravila dogovaraju između opozicije i vlasti i da se izbori nisu mogli krasti.Ušli smo u EU,NATO,dobili solidnu saobraćajnu infrastrukturu,standard ne neki ,ali najbolji na zapadnom Balkanu.

M.M.
Gost
M.M.

Drustvo je dje je i bilo,samo sto su se naselili iz Srbije i Bosne .Dosli divlji i iscerali pitome.
.A to i dalje traje…Naucili na Kosovu lekciju.,a nasi to ocigledno ne vide..
Pogledante Budvu,Herceg Novi….
Uzas kakav je sastav stanovnistva..
Uzasss…

KlokanCG
Gost
KlokanCG

Isti kao i za vrijeme Njegosa. Nesto se promijenio na Cetinju, od najboljih Srba do ‘ ja nijesam Srbin’. A ne znam sto sam ali Srbin nijesam

Send this to a friend