Politika

AP: Vučič doliva ulje na vatru u Crnoj Gori

Aleksandar Vučić

Američka novinska agencija AP je u današnjem tekstu o napetosti između Beograda i Podgorice i incidentima ocijenila da predsjednik Srbije Aleksandar Vučič najavom odlaska u Crnu Goru “doliva ulje na vatru”.

AP piše da je Crna Gora danas “najoštrije osudila agresiju na svoju ambasadu u Srbiji tokom protesta hiljada ultranacionalista, rekavši da su postupci fudbalskih huligana koji su ispaljivali rakete za vatromet i skandirali ‘Zapalite je!’ predstavljali napad na nezavisnosti te zemlje”.

“Masa je ciljala na nečuvanu Ambasadu u Beogradu i pokušala da zapali crnogorsku zastavu tokom protesta u četvrtak zbog zakona o vjerskim pravima kojeg je crnogorski parlament usvojio prošlog mjeseca. Srbi kažu da taj zakon diskriminiše Srpsku pravoslavnu crkvu”, piše AP.

Agencija prenosi da je crnogorski premijer Duško Marković, na “Tviteru” ocijenio da je napad na Ambasadu bio “necivilizovan” čin i “još jedan izazov nezavisnosti i slobodi njegove male zemlje”.

Marković je napisao da je “zaprepašćujuće” da srpska policija nije zaštitila Ambasadu u četvrtak ili tokom drugih nedavnih protesta, piše AP.

“Spašćemo našu Crnu Goru uprkos mržnji koja dolazi od istih aktera unutar i izvan zemlje”, rekao je Marković.

Pošto navodi da se “Crna Gora odvojila od mnogo veće Srbije poslije referenduma 2006. godine” i da se “otprilike jedna trećina od 620.000 građana te balkanske države izjašnjava kao Srbi i želi bliske veze s Beogradom”, AP piše da “pro-srpski Crnogorci, na čelu sa Srpskom pravoslavnom crkvom i uz podršku državne propagande Srbije, svakodnevno održavaju protestne marševe protiv novog zakona o vjerskim pravima”.

Dok oni govore da će “taj zakon omogućiti crnogorskoj državi da zaplijeni imovinu Srpske pravoslavne crkve, uključujući manastire, crkve i drugo”, navodi AP, “crnogorska vlada je više puta negirala te tvrdnje”.

AP dalje piše da je “dolivajući ulje na vatru u, kako izgleda, najnižoj tački odnosa bivših balkanskih saveznika, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak najavio ‘privatnu posjetu’ crnogorskim Srbima za pravoslavni Božić, koji se slavi 7. januara”.

Vučić je, piše dalje AP, “optužio crnogorskog premijera za ‘notornu laž’ – da Ambasada u Beogradu nije bila zaštićena tokom nereda”.

“Ne ugrožavamo mi nezavisnost Crne Gore, nego vi ugrožavate svete spomenike koji vam ne pripadaju”, rekao je Vučić, prenosi AP.

Agencija dalje navodi da je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore danas pozvalo ambasadora Srbije da bi mu uložilo protest zbog, kako je navelo, “nesputanog nacionalističkog napada” na zastavu i Ambasadu.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, prenosi AP, rekao je da je ambasador Srbije “to odbio, jer je to pokušaj Crne Gore da krivicu za krizu između dvije zemlje prebaci isključivo na Beograd”.

Dačić je rekao, piše dalje, da je “pokušaj paljenja zastave Crne Gore ‘kontraproduktivan’ i da ‘služi interesima neprijatelja srpskog naroda'”.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajsing Rajnke je takođe to komentarisala: “Šokirana sam snimkom oskrnavljene zastave Crne Gore na Ambasadi u Beogradu”, rekla je ona.

AP prenosi da je ambasadorka SAD rekla i da je “napad na diplomatsku misiju apsolutno neprihvatljiv”, a da se “razlike u mišljenjima moraju riješiti dijalogom, a ne nasiljem ili vandalizmom”.

AP dalje piše da su “pripadnici iste srpske fudbalske navijačke grupe, poznate kao ‘Delije’, bili iza napada na ambasade zapadnih zemalja u Beogradu 2008. godine, kada je Ambasada SAD u Beogradu bila zapaljena, dok je policija stojala u blizini”.

“Tada je ta grupa protestovala zbog proglašenja nezavisnosti bivše srpske pokrajine Kosovo”, piše AP i zaključuje da su “Delije, što je srpski naziv za ‘tvrde momke’, poznate po bliskim vezama sa aktuelnom srpskom vladajućom nacionalističkom strankom i s tajnom policijom”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Jako bitno sto je AP rekao,, Laku noc poltroni !!

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Lako vam je komentarisati jade Balkanske.no da vidimo kako cete se ponasati.kada Iran krene na osvetu mucki ubijenog Generala.

A mi smo ti ...
Gost
A mi smo ti ...

Mislim da bi bilo vrijeme da se povuče ambasada i protjera srpski ambasador i da se naredi svim popovima koji dolaze iz Srbije da napuste CG i tako svim gradjanima Srbije do daljnjeg zabraniti ulaz u CG da im skroz zatvorimo granicu .

Vesna
Gost
Vesna

To bi bilo najbolje…da se izbjegnu sukobi.
Svi Srbi u Srbiju

😇😇😇😇
Gost
😇😇😇😇

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪 SAMO BOG NEKA CUVA CRNU GORU OD SVAKOG ZLA!!!! PA ZVALO SE ZLO spc ili Srbija ZLO JE ZLO!!!! NEK JE VJECNA CRNA GORA

Vesna
Gost
Vesna

Neka je vjecna Crnogorska autokefalna crkva

Mirjana
Gost
Mirjana

Ne trebas nam nista.Ni ti ni DZUDI.Kako mi je ona zabrinnuta…..

Glava
Gost
Glava

Po ovima ispade da je frka u Srbiji a ne kod nas.Jos nas nisu razdvoili.

Send this to a friend