Politika

Arhimandrit Dožić se žali kralju što su mu ni krivom ni dužnom uzeta od plate 84 fiorina

Arhimandrit Dožić se žali kralju što su mu ni krivom ni dužnom uzeta od plate 84 fiorina

Dnevne novine, počev od 10. februara, objavljuju veliki broj dokumenata koji svjedoče o tome kako su se u vrijeme Knjaževine i Kraljevine Crne Gore donosile odluke koje su se ticale crkvenih pitanja. Dokumenta jasno pokazuju da nijedna odluka nije mogla biti donijeta, ni realizovana, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Arhimandrit Mihailo Dožić obraća se 1904. godine “Kraljevskom Visočanstvu” i objašnjava šta je potrebno Crkvi, zašto nijesu uspjeli da zaposle novog “crkvenjaka”, te da su njemu “ni krivom ni dužnom uzeta od plate 84 fiorina…”

Arhimandrit Dožić u podužem pismu crnogorskom kralju detaljno obrazlaže potrebe i probleme računajući, kako navodi, na kraljevu “bogatu milost i pravdu”.

Dožić piše da je dužan da izvijesti kralja, s obzirom na poslove koji mu “u dužnosti stoje”, a koje druge vlasti ne rješavaju, a od kralja se “propušćati ne smiju”.

“Njegovo visoko preosveštenstvo, gospodar mitropolit Mitrofan svojim pismom od 5. januara, broj 18, tekuće godine izvijestio me kako je vaše Kraljevsko Visočanstvo blago izvoljelo odraditi sljedeće godišnje troškove za ovdašnju Crkvu…”

“U prostoriji velike crkve, udešeno je 50 mjesta za svijeće u najmanje sedam kandila. Skupa ovi svijećnjaci po običaju više puta preko godine zapaljuju se o većim praznicima i troše više, a osobito vosak koji je postao posve skup. Ovi trošak poznat je gospodinu Mitropolitu iz vremena kada je ovo mjesto kao nastojatelj pokrijevao”, piše Dožić.

U nastavku pisma “Kraljevskom Visočanstvu, Knjazu i Gospodaru Nikolaju I” objašnjava problem sa zapošljavanjem crkvenjaka, koji je, prema onome što piše, nastao zbog male plate.

“Što se tiče dosadašnje i tako i sada opredijeljene plate ovdašnjega crkvenjaka, najponiznije molim da izvolite o istom doznati:

Upokojeni gospodin mitropolit Ljubiša odredio je na ovdašnjeg crkvenjaka godišnje plate 60 fiorina… Poslije dužeg traženja i žaljenja mitropolitu Mitrofanu na malu platu, mitropolit mu je po potrebi pridodao još 10 fiorina tako mu je godišnja plata izašla na 70 fr”, piše Dožić.

Obavještava kralja da je nakon odlaska crkvenjaka on radio njegove poslove jer nijesu uspjeli nikog da nađu.

“Od tada je tražen zamjenik na njegovo mjesto i na istu platu i nije se mogao naći da išta vredi, no sam uglavnom ja zamjenjivao crkvenjaka. Iz navedenoga, može se Vaše Kraljevsko Visočanstvo uvjeriti da se za opredijeljenu platu ne može naći, a tako je i gospodin mitropolit do sada iz dva puta izviješćen, da se ne može naći za označenu sumu”, piše arhimandrit Dožić.

Pismo završava podsjećanjem da je 13. februara poslao “izviješće i tužbu”, uvjeravajući “Kraljevsko Visočanstvo” da je velika šteta učinjena što su spriječene radnje na imanju zbog čega je 330 šljivovih mladica, koje su “bile priređene da se proljetos rasade” izašle iz vremena rasađivanja.

“Tako gospodaru kažem da je od Boga greota što mi se oduze od plate 84 fr ni krivu, ni dužnu, ali ipak stojim utvrdim … na bogatu vašu milost i pravicu”, piše arhimandrit Mihailo Dožić, 1904. godine.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
Gen. DukljaninDR PERUNKotoznaJelkoNenad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DR PERUN
Gost
DR PERUN

Đedooo, Đedoo, stari Đedo, sta ce s nama biti?

Kotozna
Gost
Kotozna

Evo, ovo opravdava zakon u potpunosti. Hbala vam, progledao sam konacno!!!

Jelko
Gost
Jelko

Strašno. Šta bi tek kod nas bilo da se bezakoni zakon primijeni!?

Nenad
Gost
Nenad

Postoji li danas ministarstvo crkvenih poslova i to sve ujedno sa min.prosvjete

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Zasto ovo objavljujete, svi znamo da je kralj bio diktator a ne neki evropski liberalni demokrata !?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Da znaš da će odsad Milaš postavljati Vladike i … crkvenjake!

Send this to a friend