Politika

ASK detaljnije kontroliše funkcionere

ilustracija

Agencija za sprečavanje korupcije ohrabruje se da izvrši detaljnija kontrolajavnih funkcionera putem slučajnog uzorka, uključujući traženje nezakonitih bogaćenja, promjena i kretanja imovine i identifikovanje porijekla imovine navodi se u radnom dokumentu Evropske komisije o trenutnom stanju u Crnoj Gori u poglavljima 23 i 24.

“Više od 70 posto javnih funkcionera dalo je saglasnost za pristup svom bankovnom računu. Međutim, među njima je samo 10 članova Vlade. U istom periodu, Agencija je pokrenula samo sedam ispitivanja o neobjašnjivom bogatstvu (u odnosu na 49 u 2016.), ali je zatvorila postupke u svim ovim slučajevima, ne otkrivajući nepravilnosti”, piše u dokumentu.

Potrebno je, kako se dodaje, da se riješe identifikovani nedostatci u postojećem pravnom okviru i poveća transparentnost finansijskih sredstava političkih partija, kao i njihovo porijeklo.

EK navodi da su zakonodavne reforme u pravosuđu završene, te da je potrebno u potpunosti sprovesti zakone koji su usmjereni na jačanje nezavisnost i nepristrasnosti te oblasti.

Potrebno je i jačanje administrativnih kapaciteta Sudskog i Tužilačkog savjeta. Konstatovano je da Crna Gora mora dodatno da unaprijedi svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti za ratne zločine.

Ocijenjeno je da su u Crnoj Gori ostvareni samo početni rezultati u dijelu suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala.

Ističe se da je od najvećeg značaja da Specijalno policijsko odjeljenje i SDT budu u mogućnosti da angažuju najprikladnije profile eksperata.

“Vodeća uloga specijalnog tužioca u istražnom postupku u predmetima organizovanog kriminala dobro je prihvaćena i odnos između SdT i SPO ostaje dobar, naročito zahvaljujući uspostavljanju specijalnih zajedničkih istražnih timova”, kaže se u dokumentu EK.

Poboljšati oduzimanje imovine

U dokumentu se konstatuje da treba povećati napore u cilju zapljene i oduzimanja imovine stečene kriminalom.

“Bilans rezultata koji se odnosi na zapljenu i oduzimanje imovine stečene kriminalom treba značajno i hitno da se poboljša. Nove finansijske istrage započele su na proljeće protiv 23 fizička lica i tri pravna lica u vezi sa slučajevima visoke korupcije. Uprkos određenom napretku, finansijske istrage se i dalje ne pokreću sistematski u slučajevima korupcije”,  piše, između ostalog, u dokumentu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goga
Gost
Goga

ASK je nebitna.Važno je da postoji nezavisno tužilaštvo i sudovi.

crnogorac
Gost
crnogorac

presmješno

Raki
Gost
Raki

Mnogo ih kontrolise…selektivno da

apsurd
Gost
apsurd

Samo opoziciju, ovi na vlasti su rodoljubi, ne bi oni, kakvi…

Send this to a friend