Politika

ASK: Funkcioneri na vrijeme da dostave izvještaje o imovini i prihodima

Direktorica ASK-a Jelena Perović

U Crnoj Gori ima skoro 6.000 javnih funkcionera i državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona. Svi oni imaju obavezu da najkasnije do 31. marta dostave Agenciji za sprječavanje redovni godišnji Izvještaj o prihodima i imovini za 2020, saopšteno je danas iz te institucije.

U  ASK-u ističu da je prihvaćeni standard u većini zemalja koje sprovode preventivne antikorupcione mjere, obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu je važan mehanizam u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu.

“Do 15. februara primljeno je svega oko 460 izvještaja. Prepoznajući praksu iz prethodnih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima marta, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje svojih obaveza”, poručuju iz Agencije.

Dodaju da se blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini doprinosi javnom interesu, podržava snaženje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu.

“Ujedno, ubrzava se proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici Agencije”, zaključuju u ASK-u.

Uputstvo o preuzimanju obrazaca i proceduri dostavljanja izvještaja možete pronaći na linku: https://www.antikorupcija.me/me/novosti/2101251224-izvjestaje-prihodima-imovini-dostaviti-kraja-marta/

Za sve informacije korisnici se mogu obratiti Agenciji.

Send this to a friend