Politika

Azerbejdžan najznačajaniji investitor u Crnoj Gori u posljednje tri godine

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević primio je danas šefa diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori, Mahira Džafarova i direktora Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana-Crne Gore Sejrana Mirzazadu.  Raičević poželio je dobrodošlicu uvaženim gostima i upoznao ih sa prirodnim ljepotama, kulturno-istorijskim nasljeđem i osnovnim razvojnim potencijalima grada Bara.

On je istakao značajne investicione projekte i prepoznate potencijale Crne Gore i Opštine Bar i iskazao zadovoljstvo što su inicijalni koraci vizionarstva Republike Azerbejdžan započeli upravo u Baru, što je dalo plodove uspješne saradnje.

Džafarov zahvalio se na srdačnom prijemu i istakao da Bar ima posebno mjesto u njihovoj diplomatskoj misiji. Izrazio je zadovoljstvo i pohvalio napore koje lokalna uprava ulaže u razvoj grada u svim oblastima. Šef misije je poželio uspjeh u budućem radu lokalne uprave, uvjeren da će zajednička saradnja biti dodatno poboljšana i ojačana, saopšteno je iz Službe predsjednika Opštine.

Džafarov naveo je da se uspješnost uzajamnog partnerstva ogleda u činjenici da je Azerbejdžan najznačajaniji investitor u Crnoj Gori u posljednje tri godine. Osim uspješnih investicionih ulaganja, Republika Azerbejdžan opredijelila je i donacije širom naše države, što ukazuje na zavidan nivo prijateljskih odnosa.

Mirzazade je istakao da je posjeta Opštini Bar prva u nizu zvaničnih posjeta crnogorskim lokalnim uprava, što nije slučajnost, sa obzirom na to da su prijateljski odnosi ove dvije zemlje započeli upravo u Baru, kada je u novembru 2011. godine otvoren Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana-Crne Gore. Pomenuti centar, koji se od 2017. godine nalazi u Podgorici, od samog osnivanja djeluje kao „kuća prijateljstva“ koja njeguje viziju upoznavanja crnogorske i azerbejdžanske javnosti sa kulturnim i društvenim dešavanjima, ekonomskim i investicionim potencijalima, turizmom i gastronomijom, kao i prirodnim ljepotama naše dvije države. Direktor Kulturno-ekonomskog centra istakao je da Opština Bar ima posebno mjesto u viziji ojačavanja saradnje, posebno na ekonomskim osnovama, koju je zavrijedila konstatnom podrškom Kulturno-ekonomskom centru dok je sjedište istog bilo u Baru.

Raičević je zaključio da je Opština Bar iskreni prijatelj, ali i pouzdan partner Republici Azerbejdžan u svim poduhvatima koji imaju za cilj da dodatno ojačaju vezu između naša dva naroda.

Send this to a friend