Politika

Babić: Hrvatima u Crnoj Gori dogodio se povratak u devedesete

Hrvati koji su autohtoni puk Boke, esencija, ono nešto što ulazi u vrh svjetske baštine i daje joj posebnost i prepoznatljivost našli su se nakon izborne noći u Crnoj Gori u 90-im. Spoznali su da ne treba nikakav vremeplov već samo jedan nepromišljeni trenutak da se nađeš pred zidom. Našem se narodu dakle dogodila 1990. To je rezultat nepromišljenosti svakog pojedinačno. Krivi smo svi. Pali smo na maturskom ispitu i valja se reorganizovati, povezati i podići. Mi to možemo, kazala je za Hrvatski medijski servis HMS prof. dr sc. Vanda Babić.

Bokeljka sa zadarskom adresom koja je poznata po promovisanja Hrvata i hrvatske baštine Boke unutar građanske Crne Gore, analizirala je nedavno završene parlamentarne izbore. Komentarisala je i činjenicu da su Hrvati ostali bez mandata i mogućnosti učešća u parlamentu, te navela da su kao koalicioni partneri Mila Đukanovića bili onaj glas koji je prema nekim medijskim napisima bio odlučujući, prenosi portal ezadar.net.hr.

“Dogodili su se parlamentarni i lokalni izbori (Kotor, Tivat) u atmosferi pandemije i litija”, rekla je ona, dodajući da ne pamti nijedan slučaj da neka vjerska organizacija dobije toliku slobodu da svojim ponašanjem ugrožava druge.

“Da svaki dan ponavljate da je nebo zeleno ono bi vrlo brzo i pozelenjelo tako da su litije oslabile ionako do tada labilan crnogorski identitet. Labilan upravo zato što se SPC svojski trudila u prošlosti (pročitajte Erdeljanovića ili Nakićenovića) svakog Crnogorca, ako ne preobući, onda makar obojiti svojim nacionalnim imenom. Najlakši put velikosrpskoj politici je napraviti to baš preko SPC koja u svom nazivu ima ono što Crnogorcima prema njihovim mjerilima i zamislima nedostaje”, istakla je Babić, ističući da smo svi dužni da podignemo glas.

“Litije znače: veliki broj vjernika SPC naoružanih srpskim nacionalnim zastavama koji su koračali ulicama ili čak i barkama pokušavajući svoje nečasne namjere uokviriti tradicijom i uporediti se s Peraškim ceremonijalima koji u Boki žive od 15. vijeka neprestano”, naglasila je ona.

Dodaje da su Hrvati u Crnoj Gori, osam mjeseci prije izbora scenografijom SPC napajani strahom, tražili miran način rješavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pa su neki podlegli i pomislili kako je država zakinula SPC, drugi su prepoznali obrazac devedesetih, treći nisu prepoznali krucijalni trenutak i, kako kaže, nažalost su izdigli sopstvene frustracije iznad opštih interesa svog naroda i svoje države. Na kraju, rezultat je poznat.

Komentarisala je i patriotske skupove na Cetinju i u Podgorici.

“Crnogorci su se podigli na noge i to je dobro. Nikad to nije bilo potrebnije, pa čak i 2006. je bio slabiji nacionalni zanos. Crnoj Gori je potreban narodni preporod, jer su ih u novijoj istoriji uvijek zakidali i potiskivali. Crna Gora mora konačno da ispiše svoju ličnu kartu, izvod iz matične knjige rođenja, svoje ime kako bi stala na kraj svima koji je žele da je vrate u srednji vijek. I sad je taj trenutak. Kao neko ko pripada crnogorskoj dijaspori osjećam dužnost da stojim uz bok i svojim znanjem i srcem da pomognem”, poručiča je Babić.

Komentarišući ono što je uradilo ili nije pet Odreda Bokeljske mornarice 809. i Zajednica bokeljskih Hrvata, koji djeluju u Hrvatskoj, Babić kaže da smo svi mogli bolje i više.

“Hrvati Boke treba da izdignu glavu iznad ličnih frustracija i pogledaju u budućnost. Treba da se povežu karikama kojim su se vezali naši preci. Postoje neke stvari koje su iznad nas samih i koje treba znati prepoznati i nikada ih ne dovesti u pitanje. To konkretno znači podržati svoje, a potom unutar kuće rješavati nesporazume. S druge strane to znači i poziv odgovornima da imenuju biskupa kako bi Kotorska biskupija mogla kao i puno puta do sada svojim kosmopolitizmom, ali i svojim čvrstim tradicijskim odrednicama, okupiti narod i biti mu primjer, a ne poruga. Crnoj Gori i Hrvatima Boke potreban je naš glas i naša podrška i to nas kao ljudi i nas kao države. Sigurna sam da će hrvatska Vlada nastaviti s podrškom i saradnjom i još jače pritisnuti tamo gdje treba kako bismo svi zajedno mogli u mirnije sjutra… Kao neko ko dobro poznaje situaciju u Crnoj Gori mogu reći da ćemo zajedno s Crnogorcima vratiti pramac broda ka Evropi i od toga će zavisiti i svi drugi putevi”, poručila je Babić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Warior
Gost
Warior

Sami su krivi.To malo što ih ima se podijeliše i ne osvojiše taj 1 mandat i zbog toga smo svi u 90 te ne samo Hrvati.
Jedino Srbima odgovaraju 90 te,normalnim osobama ne jer znamo svi kako nam je bilo

Plavuša
Gost
Plavuša

Eh, kada bi ja mogla da se vratim u devedesete.

Warior
Gost
Warior

E vidi se da si plavuša hahaha

Bokelj
Gost
Bokelj

Boka je u sastav crne gore usla1945,ako ste gospodjo zaboravili.

Perhan
Gost
Perhan

Pukla tikva ha ha. Obecane pozicije pa su se zaboravili. Sada neka sami nadju ove sto su ih izdali za rad malo parica. A Drps je tako puno mislio na hrvate. Steta.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Gospođa zaboravlja da je devedestih na vlasti bio DPS

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Multietnička crna gora,matrak,svi se zabili u neke nacionalne torove,to će nam svima leba dat!

Mitar
Gost
Mitar

Nadajmo se. Sumnjam da ima popravnoga ali ko zna?!?!?

Mario Danilovic
Gost
Mario Danilovic

A u koji smo vijek bili do sad?Hrvati u Crnoj Gori su uglavnom gospoda ali zato u Hrvatskoj nije baš tako.Koliko je bilo manjinskog naroda prije ’90 a koliko sad gospodjo Babić?Cccc..Samo svi mlatite istu pricu cetnici,partizani,komite bila bla bla.. Biće bolje!

Marko
Gost
Marko

Pominjete albance hrvate a svi zaboravljete crnogorce , rave crnogorce, ne ove sto su postali zadnjih godina

Emanon
Gost
Emanon

Hrvati protiv hrvata na izborima u Crnoj Gori. Pa vi se medjusobno ne mozete dogoviriti, a kamoli nesto dobro ucinjeti. Sami ste sebi oduzeli mandat.

poz
Gost
poz

Nisu mandat sebi oduzeli jer ga nisu mogli ostvariti. Zajedno imaju 0.4% glasova.

Stevan pletikos
Gost
Stevan pletikos

ovoga puta hrvatsk puk iz Pljevalja, Rozaja itd. nije glasao za vas to je razlog neuspjeha

Boro
Gost
Boro

Vanda ali taj način nije ni u kojem slučaju bio da Hrvati idu u dvije kolone. Valjda nisu čelnici te dvije kolone bili toliko glupi da su mislili da će bar jedna stranka preći cenzus. Upravo ako je kod njih zavladao neki strah trebali su se ubiti u jednu kolonu i pokazati da su bar oni složni u Crnoj Gori… Više »

srb
Gost
srb

A ista stranka na vlasti od 45…

Misur Manjin
Gost
Misur Manjin

Kakva je ovo nova rijec kod nas- zastidje? Zar ne kazemo mi sramota.

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Prestao sam citati cim sam vidjeo da su Hrvati vrh svjetske bastine… Oni koji drzavu nisu imali do ’91 i dobili je slucajno sticajem istorijskih okolnosti, a primorje koje im je KPJ dala etnicki ocistili od Italijana da budu vrh necega?

Izazvana
Gost
Izazvana

Bože. Ne kapiram… Srbi treba da se izvinjava što su Srbi. Ta vremena su prošla gospodnji Babić. Nije se vama desila opet 1990, no htjeli ste dva poslanika mislivši da da će vam Milo namaći malo glasova, ka prošli put. Hahaha. A on jadan ni sebi nije mogao pokrast

marius
Gost
marius

Ocigledno je da se Hrvatima desio neki “Pavicevic”,ka sto se desio “Crnogorskoj”. Hrvati su sami trebali se dogovorit da glasaju za jednu partiju, jer nema ih mnogo, i samo jedinstveni mogli su uc u parlament. Takodje je odje zakazala Hrvatcka vlada koja je morala reagovat prije izbora . Takodje ne treba iskljucit ni mogucnost umjesanosti nekog stranog faktora, u sve… Više »

Živa istina
Gost
Živa istina

Jeste vi ste bas ugroženi,sto ste vi radikali devedesetih svima koji nisu hrvati u Hrvatskoj,batali se gospodo te demagogije.j

sara
Gost
sara

pokatoličimo ne poprilično

Somebody
Gost
Somebody

????, pojasni ?

Somebody
Gost
Somebody

??? Objasni !

CG CG CG
Gost
CG CG CG

????, pojasni ?

Marko
Gost
Marko

Izbori jesu izgublenji ali situacija nije tako kriticna. Dolaze nam Svabe da nas oslobode/

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

neka je dabogda ih procerali.. nisu mogli sto se nece dijelit u dvije partije a jedva su skupljali godinama unazad i za 1 mandat, no smo mi iz dps glasali za njih da bi nabili taj mandat !!

Toni
Gost
Toni

Ispali ste pametni.

Somebody
Gost
Somebody

Ne bi smio tako o straosjediocima Boke, najstraijim kapetanima i mornarici u evropi. A plovidba znači znati puuuno više znanja od onih koji nisu makli od kuće. To, bez uvrede. Samo činjenice. Jer, kaže se, obići svijet je + fakultet.

Lida
Gost
Lida

Nema brige za manjine zapad nadgleda ove nove jedan pogresan korak i nema ih vise.Sto rece dritan kad su interesi drzave onda je tu sedamdeset posto Crnogoraca,cetnici baj baj.

Prevara
Gost
Prevara

Haha, izbavice nas Zapad ka” vazda

Živa istina
Gost
Živa istina

Ako je Milo pao zbog nečega onda je ito i zbog tebe i tvojih komentara,dosta si mu do prijemnika hvala ri do nebe.

komitovic
Gost
komitovic

nebili pravit dvije stranke egoisti , sve su nas nagrdili sa dvije stranke

Dijamant
Gost
Dijamant

Hrvate je do sada u Parlamentu CG predstavljao neko ko ama baš ništa nije uradio za Hrvate, osim za svoje lične interese…

Cattarissimo
Gost
Cattarissimo

Pa se podjelom napravilo jos gore, sada vas nema u Parlamentu, koliko i da ne postojite, a Boka nije Boka bez vas, ali zaludu. Stetu ste ucinjeli i Boki i Crnoj Gori i Hrvatskoj. Nema vas ni u lokalnoj vlasti u KO, pa da li je moguce?! Partiju osnovao srbijanski hrvat?!?

Somebody
Gost
Somebody

Cattarissimo, Imaš pravo ! uvijek se nađe neki Dritan. Sramota za sve koje si naveo !

Zizinho
Gost
Zizinho

Vratio se svaki građanin CG, nevezano za pripadnost, i to ne u devedesete no u 14. vijek…

Arlekin
Gost
Arlekin

A ne no u XIII

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

ne moras da precerujes, sad za sad smo u 17-om!!

Kotor Bay
Gost
Kotor Bay

Tako je!

Milutin
Gost
Milutin

Živela nezavisna Boka

San Giovanni
Gost
San Giovanni

Ekavica neka se zbori, je li?! Zivela?! Da je vjecna CG, zivJela nam vjecna Boka!!

bozidar
Gost
bozidar

Evo živjela nezavisna oduvijek Hrvatska Boka !!!

Živjela istina
Gost
Živjela istina

Želja ve te biti i tebe i ostale hrvate,_ako vam se ne sviđa Hrvatska vam je blizu.
Došlo vrijeme da se rastajemo neko u zatvor,neko i maricu a mi Srbi svoji na svome u CG,živjela oslobođena Crna Gora da je vjecna.

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Kako je momci?
Nek je vjecna ova nasa kaplja vode Crna Gora!

Kokot
Gost
Kokot

Evo je ona što propagira da Bokeljska mornarica pripada Hrvatima

Jedan Hrvat
Gost
Jedan Hrvat

Bila je a i bit će pa kome krivo a kome pravo

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

je li bila zabolje nas K , ali da ce bit nece vise nikad!!

Jedan Hrvat
Gost
Jedan Hrvat

To da vas zabolje i boli znamo,no to je vas problem,kažem i istinu zborim bila naša a i bit će i dalje,Lp

Kokot
Gost
Kokot

Nikad ali nikad nije a niti će biti vaša.Da je bila vaša zvala bi se Hrvatska a ne Bokeljska mornarica.

sara
Gost
sara

dosta su zauzeli. čitav priobalni pojas dao im je Josip Broz. da su mogli zauzeli bi i crnogorsko primorje.

bozidar
Gost
bozidar

Oće Oće i još kako.

Hrvoje
Gost
Hrvoje

Jedan Hrvat, ajd ne trkeljaj ! Nemoj ličiti na srbe. Tamo, istina žive Hrvati ali to je CG. Točka. Nema više.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

To je”BOKELJSKA MORNARICA”a boka je dio crne gore,pripadnici mornarice su vjekovima bili ljudi većinom iz zaleđa boke,katoličke vjere.

poz
Gost
poz

Ljudi iz Boke su porijeklom Crnogorci koji su dolaskom u Boku promijenili vjeru u katoličku. Ko ne vjeruje ili neće da vjeruje neka se informiše.

Младен
Gost
Младен

Какве везе имају католици из Боке са Хрватима као нацији. Једино што их веже је вјера али то не значи да они имају везе са хрватским националним бићем. У сваком случају, свако има право да се изјашњава како хоће. Из госпође Бабић извире мржња према Србима и гледање у прошлост а не у будућност. Овакви ставови не воде помирењу између… Više »

Jedan Hrvat
Gost
Jedan Hrvat

Gospodine nemojte da zavaravate druge i sebe,da vam recem lijepo i odgovorim ja koji sam katolik i Hrvat Boke Mi katolici smo Hrvati,pripadali smo oduvijek Hrvatskom nacionalnom biću a tako će biti i u buduće ako dragi Bog da, A vi gospodine dragi koji ste vjerujem pravoslavac a živite u Cg a ne osjećate se kao Crnogorac nego kao Srbin… Više »

za brigu
Gost
za brigu

Sto bi znacilo da vi dragi gospodine ili bilo ko drugi moze biti hrvat ili bilo ko u Cg samo ne moze biti srbin, sjajno, objasnite to svojim komsijama u Boku jer vjerujem da bi se razocarali puno u vas. Ostajte u zdravlje , nadam se da cete bar malo razmisliti o svom komentaru

Младен
Gost
Младен

Припадајте коме год оћете, али се понашајте као грађани са уважавањем свих других нација. Црна Гора је вјековима имала своју традицију и културу која се темељи на Православљу. Бока је саставни дио те традиције већинским својим становништвом. Имам утисак да овој госпођи и вама то изузетно смета. Немојте Боку да стављате у свој концепт само, мало је и наша.

More naše
Gost
More naše

E pa to je ta prica, sve je vase, a nista Crne Gore.! Nebeski narod svuda, do Tokija, frustracije i istorijski kompleksi, a Montenegro vazda trn u oku!

Primorje
Gost
Primorje

Posle 90 ih. Si se prozvao Hrvatom.

canis
Gost
canis

E stvarno,ti se kao katolik iz Boke osjecas kao Hrvat,a onda zamjeras sto se neki pravoslavac iz Boke osjeca kao Srbin. Vrhunsko licemjerje. Boka nikada prije 1945 nije bila u CG,a 1918 se samostalno pripojila Srbiji. Sada je u CG i ostace u CG,iako bi je vi Hrvati rado vidjeli u Hrvatskoj a Srbi u Srbiji,ali nista od toga. A… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zbog takve politike da vjera određuje naciju nas srbi urnišu evo već 100godina,a to je sve zbog pogubnog uticaja rusije na ovim prostorima,nijesu svi katolici hrvati niti su svi praoslavni srbi,i jedne i druge su popovi zatrovali.Nekad su crnogorci bili katolici,većinom?

miško s
Gost
miško s

Morate gospodine malo da budete otvoreni i da priznate činjenicu da danas među Hrvate ubrajate ili se ubrajaju bokelji sa italijanskim korijenima koje su i sami pronašli vrlo lako po Italiji i dobili na osnovu toga italijansko državljanstvo ,primjer familije Pagniacco sa Mua.Treba znati da je početkom 20-og vijeka upravo crkva orldradila tzv homogenizaciju katoličkog življa u Dalmaciji ,kopnenoj i… Više »

Soko ptica
Gost
Soko ptica

A jeli hrvat, kad je to Boka pripadala Crnoj Gori pa da tvoje pravoslavne komsije treba da budu crnogorci. Ja cu da ti kazem. Od 2006. Vise ima logike da ti budes crnogorac nego tvoje pravoslavne komsije. I vi hrvati i tzv. crnogorci pisete latinicom, mrzite ruse, volite papu i evrpu. Kakve veze mi srbi imamo sa vama. Nikakve. Mi… Više »

Ragnar
Gost
Ragnar

Volite i folk muziku, onako bas se uklapa u bokeski ambijent!

KOMIT
Gost
KOMIT

Imaju iste veze kao i pravoslavci sa srbima kao nacijom!

Somebody
Gost
Somebody

mladen, kod vas je generalni problem sta brkate vjeru i naciju. I Talijani, dijelom Nijemci, austrijanci, poljaci, francuzi, česi, slovaci, mađari su katolici, ali svi su druga nacija. tako i BOkeljani. Moraš više čitati. Nije cijeli svijet u Srbiji.

Ragnar
Gost
Ragnar

Kakve veze imaju pravoslavci iz Boke sa Srbima kao nacijom?

miško s
Gost
miško s

Školska drugarice ,vrlo maliciozan i jednostran presjek ,ne može čovjek a da se ne zapita ,pa jesi li ti normalna .Vrlo upitno,ali nije ni čudo ,kad si izgubila kontakt sa rodnom grudom ,još od davna .A šta bi se desilo da je zakon predvidio oduzimanja katoličkih hramova napravljenih do 1918-e ,eto samo mi to odgovori i ništa više .Svoga se… Više »

Papaja
Gost
Papaja

A je li to srpska crkva ili srbija gradila pravoslavne hramove po Boki? Ili ih je gradio narod koji je i danas isti- Vladari i dinastije se menjaju a ne narod! Shvati da nisu svi pravoslavci srbi!

Porez
Gost
Porez

Nije Zakon predvidio nikakvo oduzimanje svetinja, nego obmanjujete narod, ali ipak ce se pravoslavna crkva morati registrovati i placati porez drzavi kao sva fizicka i pravna lica i kao svuda u svijetu, i to veoma brzo, tako da ce ipak biti sve kako je Dps zacrtao, a kozmeticke prepravke u par clanova Zakona bice napravljene da se zamazu oci sabranom… Više »

gost
Gost
gost

Zakon predviđa za sve religije isto, po pitanju imovine do 1918
Što to samo spc smeta, da se naslutiti

Nije nego
Gost
Nije nego

Ne brukajte…

Tako
Gost
Tako

Ko je ova i što će ova? Iz Zadra poručuje što nam je radit’. Svoga posla profesorice, niko Hrvate ne dira, niti namjerava, a što ih ježe trobojke, stvarno nas ne zanima. Neka gledaju put mora, svojega se stiđet’ nećemo

Natalija
Gost
Natalija

Isto ko i srbijanci iz Beograda sto daju razne izjave,caknsta vise,hrvati su gospoda za gedzovane.

Catarino
Gost
Catarino

Pa i Hrvati imaju trobojku (Francuzi Italijani itd). Nemojte zloupotrebljava ti taj termin!

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Malo je smijesno kad hrvatica iz Zadra uci crnogorce ko su i sto su. Nebih dalje.

MPT
Gost
MPT

A meni smijesno kad cetnici uce Crnogorce ko su i sto su 😂

Nije nego
Gost
Nije nego

Najveći broj Crnogoraca je bio u četnike… Pojma nemaš

Joi
Gost
Joi

E tu si se malo zajebo Čedomire

bozidar
Gost
bozidar

Recimo pop Đujić na diku i ponos Crne Gore

Somebody
Gost
Somebody

Nije nego, to su bili crnogorski srbi. A tko bi drugi ?

Bozidar
Gost
Bozidar

Kako da ne pričaj to nekom drugom pop Đujić je kako bi rekli Dalmatinci bio originalni Crnogorac

Dijamant
Gost
Dijamant

MPT niko vas ne uči što ste.To vas je učio Milo a vi ga slijepo vjerovali.Da vam je govorio da ste Marsovci, ubjedjivali biste nas da ste sa druge planete

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Prika iako nisam iz te grupacije ali trebao bi neko da te nauci da je veliki broj crnogoraca bio u cetnicima.

Catarino
Gost
Catarino

Sve nepismene treba opismeniti. Važno je odabrati prave učitelje. Svakako NE Garašanina i slične!

Doxford
Gost
Doxford

Zasto dajete prostora ovoj osobi.Otac joj je Srbin sa Pala krstena je u prvaoslavnu crkvu Sv.Nikola u Kotoru.

Oktopus
Gost
Oktopus

Pa šta s tim?

Somebody
Gost
Somebody

Doxford, nevjerojatno koliko možeš lagati. Rođena u Kotoru a sve školovanje od osnovne na dalje, završila u splitu i zadru. I baš bi neki čedo išao u HR.

mrkela
Gost
mrkela

Stari Kotor je najljepši katolički grad . Što bi dali svetosavi da imaju nešto slično !

Rocky
Gost
Rocky

eo prvi razvili barjak na crkvu, turisti se čude i fotografišu jer prvi put u životu vide neku zastavu preko crvke u životu!!!

Somebody
Gost
Somebody

Ti turisti su malo bili turisti. Vlajda iz šumadije.

Cajo
Gost
Cajo

Obrazuj se malo. Nauči što su bili Kotorani pri Nemanjićima. Vjera je nebitna, ti ljudi su znali ko su

Somebody
Gost
Somebody

mrkela, ne bi ličio na grad !

Leon
Gost
Leon

Nažalost je vojvodjanski major osnovao fantomsku stranku i podijelio Hrvate, možemo da pretpostavimo za koga je to uradio

Dijamant
Gost
Dijamant

Nikakva štete.Hrvati sa 0,35% da nam kroje kapu.Kako da ne.

Animus
Gost
Animus

Jesmo li svi u CG drzavljani Crne Gore ili neke druge zemlje, pa da sabotiramo krov nad glavom???

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

To što su se Hrvati podijelili u dvije kolone krivi im Srbi!? Svaki komentar je bespredmetan.

Somebody
Gost
Somebody

Građanin Kejn, kad rista kupi Radu s aerodroma, kriv je , vjerojatno, Kim Yong Un.

Hogar
Gost
Hogar

Hrvati u Cg su pristojan,civilizovan svijet.Nemam pojma ko je odgovoran za gubitak onog jednog mandata ali će se popravit sledeći put.
Žao mi je što ih nema 50 puta više u Cg,kao i muslimana tj Bošnjaka.

Milutin
Gost
Milutin

Ne brini, biće Albanaca 50 puta više od Crnogoraca

gost
Gost
gost

Neka ih bude, svoji na svome su

Ragnar
Gost
Ragnar

Milutine, sto bi rekli neki, neka ti je vjecno nezavisno Kosovo!

Perast
Gost
Perast

Tako je! Zato je i steta sto su dvije stranke

gost
Gost
gost

A Albanci kao najstariji narod su nepoželjn jeli?i
Većina albanaca nijesu vjerski fanatici kao bošnjaci ili muslumani koji erdogana u srcu nose

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Riba zvana Vanda.

Drago PG
Gost
Drago PG

Dobro su se podijelili Croati u CG da izgube i taj jedan mandat. A mi Crnogorci podijeljeni i iscjepkani,a Srbi svi do jednog zbijeni u koalicije, plus Crnogorci iz URA dali podrsku Srbima koji bi inace opet izvisili. To bi bilo to.

Marjan
Gost
Marjan

Sto se ne udruzite sa ‘Srbima’ i mirna backa?

Mikac678
Gost
Mikac678

Ja ne znam ni jednog Hrvata a da glasa neku njihovu stranku svi glasaju dps, tako da ne znam ni kako nakupe i ovoliko glasova

Somebody
Gost
Somebody

Drago PG, Ružna istina.

Gavrile
Gost
Gavrile

Odakle ti sestro iskoči?

Snjeg
Gost
Snjeg

E ako nisi cuo za gospodju onda ne komentarisi.Pronadji knjige koje je napisala .Korisno ih je procitati.

STARA HERCEGOVI
Gost
STARA HERCEGOVI

Kada bi covek bio toliko zaludan svasta bi citao pa bi vijerovatno poneko provočtao i njesto njeno.

marius
Gost
marius

U pravu si. Sto su knjige naspram novina tipa “kurir”, “informer”,”alo”,”telegraf”………

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Doticna neka se drzi Zadra, jer tamo zivi. I neka ne poziva na 90-te, ali 90e iz Hrvatske. Ne vidim ugrozenost hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. “Naoruzanost srpskim zastavama” je glupost, pa i Albanci u Malesiji i Ulcinju su “naoruzani” svojim zastavama. Nacionalne manjine treba da budu zastupljene kao dio vlasti, ali sve nacionalne manjine. Ne mozes Srbe iskljucivati.… Više »

MPT
Gost
MPT

Ti si Crnogorac kao što sam ja Kinez.

Milutin
Gost
Milutin

MPT ti si K od Kineza

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

I Matija Beckovic neka se drzi Beograda

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

Dogodili su se parlamentarni i lokalni izbori (Kotor, Tivat) u atmosferi pandemije i litija”, rekla je ona, dodajući da ne pamti nijedan slučaj da neka vjerska organizacija dobije toliku slobodu da svojim ponašanjem ugrožava druge.
( Vatikan Inkvizicija u SPANIJI)

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Znači priznaješ da smo se vratili u srednji vijek sa djelovanjem tvoje SPC.

Yes
Gost
Yes

Pa litijaneri su ti taman na nivou tadasnje Inkvizicije a ti sad izracunaj koliko su godina unazad.

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

Litijasi su branili crkve od crnokosuljasa a tada je spanija bila arapska pa ti vidi šta je onda katolicko

gost
Gost
gost

Bila je katolička pa je vraćena iz islama, i postala opet katolička
Mržnja nije dobra za zdravlje

gost
Gost
gost

Rekla je “ne pamti,”
Nije živjela za vrijeme inkvizicije
Uzgred, bilo je raznih “inkvizicija ” kod svih religija

Somebody
Gost
Somebody

THUNDER BLUE, znači, spc je vrtaila CG u sredni vijek. to svi normalni ljudi tvrde.

Komunist
Gost
Komunist

Tačno, 1934. – 1937. u Španskom građanskom ratu su se na strani Franka borili i popovi, franjevci, postoje fotografije popiva sa puškama u rukama i u mantijama! Ako laže koza, ne laže rog.
Ne trebaju nam ustaški rogovi!

Toni
Gost
Toni

Hrvati su sami sebe vratili u devedesete. Podijelili se u dvije kolone tvog funkcija i sad ostadoše bez ičega. Loša procjena.

Autarijat
Gost
Autarijat

Mislite da je stvarno realno da neko sa 1500 glasova ima poslanika? I jos da taj poslanik odredjuje sudbinu vecini? Ne vjerujem da to ima dje i svijetu… Hrvati su mala gruoa,prakticno sto bi komunisti rekli narodnost u CG i mogu biti samo dio neke manjinske koalicije i kroz nju dibijati neke pozicije ,zamjenicka mjesta recimo…

gost
Gost
gost

Upravo to približno radi URA
Znači ima i toga

Mile
Gost
Mile

Pa jednom je Milo morao da padne sa vlasti.Znaci li to da je put u devedesete bio neminovan? Bice da je doticnoj gospodji samo anti-srpska Crna Gora bila po volji. Ostale opcije su…”strasne”.

Semin
Gost
Semin

Nema ih ni za poslanicko mjesto ,neka trpe sad

Monarch
Gost
Monarch

Drzi se ti onoga sto imas.Kormilo i pravac ostavi onima koje je narod izabrao.

Da se pitam
Gost
Da se pitam

Slatkis mali
🤩🤩🤩🤩

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pomozite nam sad braćo hrvati,protiv ovog svetosavskog zla što se nadvio nad našom zemljom?!

Tako
Gost
Tako

Tebi nema pomoći. Ni od Hrvata, ni iz Turske, ni iz Amerike. Gubitnike niko ne voli, još kad su prepoznati po mutnim poslovima…

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

A sto im se desilo ?

Ognjen Rs
Gost
Ognjen Rs

A Srbima koji je pre 1991 bilo 20% ili 800 000 u Hrvatskoj sta se njima dogodilo

Roko
Gost
Roko

Mislim da su pošli za Srbiju.

MPT
Gost
MPT

😂😂😂😂😂🤷‍♂️

Jedan Hrvat
Gost
Jedan Hrvat

Odnesoše na opancima zemlje onoliko koliko je njihova i odoše ,lijepo im reče FT

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Ne odose nego proterase ih.

poz
Gost
poz

A da i Jedan Hrvat odnese toliko zemlje za Hrvatsku, što misliš?

KOMIT
Gost
KOMIT

Došli su Crnu Goru, da sad nama život zagorčavaju.

Jedan Hrvat
Gost
Jedan Hrvat

Jeste Bogomi

Korov
Gost
Korov

Razmiljeli se uzurpatori

Somebody
Gost
Somebody

KOMIT, šat ste ih primili ?

Vječna
Gost
Vječna

Nije to problem Crne Gore, pa pitaj na drugu adresu, onu odakle si

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Ognjene…ima onih koji to znaju, onih koji ne zele da znaju i onih koji znaju pogresno.

Support
Gost
Support

A da, korona i litije su krivi, a ne tvoji hrvati koji podijeliše i to malo biračkog tijela i ostadoše bez mandata.

ElPatron
Gost
ElPatron

Nemo pričat?

Marko
Gost
Marko

Oni su najmanje ugrozeni

MPT
Gost
MPT

Reci to Tomkiću koga ste sa sve porodicom protjerali iz rodnog grada u 21. vijeku samo zato sto nije Srbin?!

Cajo
Gost
Cajo

Nije Srbin ili još ne vraća kamatu? Biće da je ovo drugo

Rozaj
Gost
Rozaj

Da ste vi imali 1% ovako ste hteli dvije partije, a imate 500 glasaca

Pravo
Gost
Pravo

Ne bili avetat s dijeljenjem

Send this to a friend