Politika

Bajramspahić: Vidimo politiku ogoljenu od principa, svedenu isključivo i samo na podjelu plijena

Dina Bajramspahić, Foto: gradski.me

Teško je pomiriti sve ciljeve koji su na stolu različitih političkih aktera u ovom trenutku, kazala je građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić komentarišući pokušaj dogovora stare parlamentarne većine za formiranje Vlade u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj TV.

Ne mogu se osporiti pomaci u dogovoru stare parlamentarne većine, ali, iako on bude postignut, najteži dio dolazi posle toga, ocijenila je Bajramspahić.

“Funksionisanje te parlamentarne većine će biti veoma otežano. Budući mandatar biće u najnezavidnijoj situaciji. Ova Vlada treba da uzme u obzir svoje specificnosti i svoje razlike i da u odnosu na njih iznese stavove prije formiranja Vlade, a ne da zapinje na tim pitanjima tokom cijelog trajanja eventualno nakon njenog formiranja”, kazala je Bajramspahić.

Ono što je razočaravajuće je, kako kaže, u kojoj mjeri se sve pretvorilo u trgovinu i razgovore o podjeli fotelja.

“Mi nismo čuli čak ni dvije rečenice o tome koja su programska pitanja i prioriteti te Vlade. Mi vidimo jednu makijavelističku politiku, potpuno ogoljenu od bilo kakvih principa, bilo kakvog plana, programa, ideje, nečega što je u korist opšte javnosti. Svedena je samo i isključivo na podjelu plijena” kazala je Bajramspahić.

Ne isključuje, kako kaže, mogućnost da bude udovoljeno zahtjevu URE za paket od deset ministarstava i kontrolu na bezbjednosnim sektrom ocjenjujući to kao pokušaj URE da novi dogovor učini u nekoj mjeri prihvatljivim za međunarodnu zajednicu, prestavljajući sebe kao nekog zaštitnika evroatlanske orijentacije Vlade.

“Nisam sigurna da će to biti dovoljno uvjerljivo za međunarodnu zajednicu jer su ovi akteri imali dvije godine da pokažu šta je njihova supstanca, od čega su sazdani, za šta se zalažu, kako planiraju da rade i da funksionišu i tu su manje više podbacili. Teško je reći koje je najrealnije rješenje jer je mnogo interesa u igri, ali najbolje rješenje su svakako izbori, zaključila je Bajramspahić.

Send this to a friend