Politika

Banac: Velikosrpska politika je paravan za ruske interese, SPC odiše šovinizmom

Ivo Banac

Faruk Vele

Strategija odbrane Srbije koja dijelove Bosne i Hercegovine stavlja u zonu svojih “nacionalnih interesa”, poruke patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja “da ne postoje granice za Srbiju i RS”, aludirajući na novo etnoteritorijalno širenje i promjene konfiguracije Balkana, islamofobni narativi i “događanje naroda” u Crnoj Gori, nespremnost na suočenje sa genocidom, uz prilično jasan ruski “modus operandi”, sve su to razlozi za zabrinutost zbog sigurnosnog razvoja situacije u regionu, s posebnim osvrtom na našu zemlju, piše Radio Sarajevo.

Zaustavljanje NATO-a

U intervjuu autoru ovih redaka prije više od deset godina o mogućnosti ovakvih scenarija govorio je prof. dr. Ivo Banac, ugledni istoričar i profesor univerziteta Yale u Americi. Tada je to bilo prilično daleko ovdašnjoj javnosti, danas to gledamo…

“Srbija je pod Tadićem, Nikolićem i Vučićem osmislila apologetski sistem poricanja vlastite odgovornosti za osvajačke ratove protiv, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Potpognuta raznim zapadnim politikama što su ravnomjerno dijelile odgovornost za rat među ‘zaraćenim stranama’, kako bi Srbiju urazumile i približile Zapadu, Srbija je pronašla izlaz iz statusa partije, u status žrtve. Najprljaviji primjer ovakve preobrazbe optužbe su protiv lidera UÇK, što je EULEX inicirao 2016. godine putem Specijalnog haaškog tribunala. Tako su zapovjednici jedine vojske koja je branila kosovske Albance od genocida proglašeni za ratne zločince”, govori Banac za Radiosarajevo.ba.

Uprkos popustljivosti Zapada, navlastito EU, Srbija je, prema Bancu, “najveću podršku našla u Rusiji”.

“Istini za volju, Rusija “operiše” u svim balkanskim zemljama, ne samo u Srbiji – ovih su dana ruske banke i njihovi hrvatski vazali preuzeli većinsko vlasništvo nad konglomeratom Fortenova (bivši Agrokor). Štaviše, Rusija svoje zavodljive poruke prenosi na načine skrojene za pojedine sredine. Ipak, slavjanofilsko-pravoslavna zamka ima neku tradiciju u ruskim odnosima sa Srbijom, na što se uvijek može nakalemiti i privlačna priča o zajedničkoj borbi protiv fašizma. Paralelno s ovom idejnom porukom Rusija je preko izvoza svojih energenata, širenja svoje energetske mreže na Balkanu (Turski tok) i izvozom oružja i vojne suradnje uspjela zaustaviti širenje NATO-saveza na Srbiju, a usporila ga u Sjevernoj Makedoniji i BiH”, smatra Banac.

Podrivanje BiH, RH, CG...

S tim je adutima Rusija je, prema Bancu, stvorila niz “ovisništava na Balkanu”.

“Ona kontroliše Dodikovu Herrenvolk Republiku u mnogo većoj mjeri nego samu Srbiju, a ima svoja uporišta u Hrvatskoj, Federaciji BiH, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, pa čak i na Kosovu. Politika Mila Đukanovića, kojega su ruske službe pokušale likvidirati 2016. godine, jedina se uspješno zaustavila rusku subverziju, uprkos činjenici da Rusija nadzire crnogorsku (velikosrpsku!) opoziciju. Krajnji cilj ruske politike je uspostaviti hegemoniju nad Balkanom, i to u mnogo većoj mjeri nego što je to bio slučaj u carska i sovjetska vremena. Velikosrpska politika postala je paravan iza kojeg se prikradaju ruski interesi”, ističe on.

On iza najnovijih događaja u regionu vidi jasne namjere:

“Danas je prioritet ove strateške formacije podrivanje Bosne i Hercegovine, a potom Hrvatske i Crne Gore. Može se samo dodati da Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja je prije svega politička, a tek potom vjerska zajednica, zbog svog transnacionalnog statusa, dopire tamo gdje državne politike Srbije i Rusije ne mogu. Agresivnost SPC i otvoreni šovinizam kojim odiše, uz odbacivanje svake odgovornosti za velikosrpsku agresiju iz 1990-ih, ipak ograničava domet ove paradržavne organizacije, osim tamo gdje se ne želi prozreti istina, primjerice u nekim od trenutnih ekumenskih nastojanja”, zaključio je profesor Banac.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Potpuno je u pravu autor ovog clanka. Rusija u Evropi , a posebno na Balkanu ima zonu uticaja i nastoji da tu zonu jos prosiri i ojaca. U tom pogledu ima igrace u mnogim zemljama koji doslovno stite interese Rusije i utrkuju se u tome. Time se u mnogim slucajevima zanemaruju vlastiti inreresi .naravno da ce Rusija raditi na svojim… Više »

Dkdk
Gost
Dkdk

DOKLE VIŠE POJEDINCI IZ OKRUŽENJA DA NAM PRIČAJU KAKO SE ŽIVI U MOJOJ ZEMLJI…. OVI NAŠI NAM ODRAŠE KOŽU A OVAMO IH IZ OKRUŽENJA HVALE 30 GODINA

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Niko ne laze ka srbin…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ovaj banac kad bi vidio titov spomenik pored blazovoga mosta, skocio bi u moracu od smijeha !

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Popovi najmanje vjeruju u boga,jer da nije tako bavili bi se njime a ne politikom !To su exstremni licimjeri!

Velja gora
Gost
Velja gora

I da do kraja iznesem svoje misljenje
Prateci u medijima cijene narkotika na trzistu, ovo tvoje “nenadno zastitnicko propagiranje humanitarne organizacije zvane UCK (neko vrijeme bilo na americkom popisu teroristickih organizacija)” vrijedi kam da pukne jedno kilo belog( 1.)
I.ko da ne da takvu sitnicu
U dzep moze da stane…

Velja gora
Gost
Velja gora

I molim te procitaj autobiografsku knjigu Ramusa Haradinaja , kako ti.kazes zastitnika kosovskih Albanaca od genocida u.kojoj potanko opisuje svoje junacke podvige.
Dako dozivis “preobrazbu”
Ili su mu mozda ruski hakeri hakovali izdavaca…

Gen. Duduk😜
Gost
Gen. Duduk😜

Vratio se brat Ramuš u Švajcarsku. Čekalo ga je radno mjesto.

Velja gora
Gost
Velja gora

Gosn Banac U Crnoj Gori se najlakse zaradjuju pare tako sto za racun vlasti pljujes po Srbima , A u regionu i Americi talko sto za racun Albanskog Kosovskog narko lobija velicas koljace UCK Nije ti “ugledni ” profesore cudno da nijedan svedok zlocina ne doceka da se pojavi na sudu i svjedoci Svi oboljese od metka Eto dragi profesore,… Više »

Commentator
Gost
Commentator

Sve tacno od rijeci do rijeci

Sinjore
Gost
Sinjore

Opet nepismeni novinari CDM-a, prof. dr se pise ovako a ne prof. dr.. Kakvi novinari takvi i kolumnisti

NBA
Gost
NBA

PRICAM OD 2016g, DA JE SVE OVO POD NREDJENJU PUTINOVE RUSIJE,A SRBI PO KO ZNA KOJI PUT NASIJEDAJU NA RUSKU ‘BRATSKU POMOC”?! VIDJET CE KAKO CE IH BRZO ZABORAVITI……..

NBA magarica
Gost
NBA magarica

TAKO JE ROĐO.

Mitar
Gost
Mitar

Jedino sto bode oci ovdje je osvajacki ratovi protiv Bosne, Hrvatske i KOSOVA?!?!?!? Kako je mogao tada bit osvajacki rat protiv Kosova kad je bilo dio Srbije? Ovakav naucnik ne bi trebao ovakve recenice da izgovara, to prilici Pink i Happy televizijama!

Haris
Gost
Haris

Ko je ovaj???

ND
Gost
ND

Dr istorijskih nauka,profesor Zagrebačkog Univerziteta,jedan od najuglednijih istoričara sa prostora ex yu. i najobrazovanijih ljudi bivše države!!

kum Mijomir
Gost
kum Mijomir

Njin Đonović.

Cicko
Gost
Cicko

Sve je tacno sto covjek zbori. I, jos mnogo gore.

Sole
Gost
Sole

Kakav ispirac mozga, svaka cast!

delboj
Gost
delboj

Ma Ruje ce da probaju da odcijepe Republiku Sumsku i da probaju da kroz jedan krak Crne Gore izadju na Jadransko more. To je cijela prica i pozadina ovih protesta. Malo morgen.

Velja gora
Gost
Velja gora

Briljantna geopoliticka analiza.

Nemoj se gubit dje..

Titov trg CT
Gost
Titov trg CT

Bravo! Odlican text!

Cdmo
Gost
Cdmo

To!Svi srpski dusmani na cdm!

Cdmo
Gost
Cdmo

Moderatora boli svaka istina!

Send this to a friend