Politika

Bašele: Iako je došlo do masovnih protesta, vlada zainteresovana da smiri situaciju

Iako je došlo do masovnih protesta u Crnoj Gori, vlada je zainteresovana da smiri situaciju i to je proces koji teče mirno uz profesionalno djelovanje policije i poziv SPC-e na uzdržanost, kazala je Visoka komesarka za ljudska prava Mišel Bašele.

Sa komesarkom u Ženevi se danas sastao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a Bašele je pozdravila početak dijaloga između crkve i Vlade uz očekivanje da to bude konstruktivan proces koji će voditi rješenju prihvatljivom za sve.

Đukanović je na satsnaku istakao da je razvoj Crne Gore stabilan, demokratski i evropski i posvećen usvajanju evropskih standarda.

U tom kontekstu je i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, što je nastavak procesa harmonizacije sa savremenim tekovinama Evrope.

“Suština problema je borba između onih koji vide ZB u EU i onih koji bi da konzerviraju ZB u prošlost. Nema sumnje čemu budućnost pripada i ovu situaciju ćemo riješiti sami”, dodao je Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora je kao mala multietnička zemlja posvećena promovisanju ljudskih prava u društvu.

“Mmultikulturalizam je dio naše tradicije, ali i naših obaveza na putu ka EU, i zbog toga vidimo veliku šansu usaradnji sa Savjetom za ljudska prava i Kancelarijom komesara”, dodao je on.

Đukanović je na sastanku pozdravio prioritete Kancelarije u dijelu prevencije ljudskih prava, posebno u vremenu izazova politizacije ljudskih prava i finansijskih izazova.

Takođe je naglasio da je to dodatni motiv za tješnju saradnju Crne Gore sa sistemom UN-a u čemu će pomoći i opredjeljivanje eksperta za podršku kancelariji u Crnoj Gori, i pilot projekat za ustanovljavanje baze podataka za ljudska prava.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Ako je ovo visoka komesarka kolike su im onda niske?

KLM
Gost
KLM

Komu je ova

Veljo pasulj
Gost
Veljo pasulj

Vrlo je zainteresovana, jedinice specijalne policije su raspoređene po gradovima i već su počeli da upadaju po kafićima đe maturanti slave punoljetstvo!

djenovici
Gost
djenovici

..zar su masovni protesti…

Send this to a friend