Politika

Batrićević: Potpisati Temeljni ugovor na Cetinju izaziva nevjericu

Nebojša Batrićević

Pozivi sa zvaničnih adresa da se Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpiše na Cetinju u svakom građaninu Crne Gore izaziva nevjericu ali i zebnju, kaže u razgovoru za Novu M član savjeta Građanske inicijative „21 maj“ Nebojša Batrićević.

Kaže da je potpuno šokiran ponašanjem aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića i predstavnika vlasti.

Batrićević dodaje i da nikada nije bilo više potrebe za bratskom slogom i za ljudskim i iskrenim razgovorom.

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u fokusu je javnosti poslednjih mjeseci. Nakon što je umalo potpisan u Beogradu, iz vlasti stigli su predlozi da bude verifikovan 30 oktobra i to na Cetinju. Upravo ta činjenica, prema riječima Batrićevića izaziva nevjericu kod svakog, kako kaže, poštenog građanina Crne Gore.

“Da sam potpuno zbunjen i šokiran ponašanjem aktuelnog premijera i ukupne vlasti te da njegov poziv da se još i zaključi Temeljni ugovor kao definitivna potvrda nestajanja svega crnogorskog. Prvo Crnogoraca kao naroda, a onda i svega crnogorskog. Nestajanje države trenutno nije aktuelno, zato što oni shvataju da bi i to moglo da se desi ili što možda nemaju volju nego iz činjenice što to trenutno nije politika srpskog sveta. Međutim ovako koncipirana država Crna Gora po njima može da opstane, ali kad je već đavo donio biće srpska”, kazao je Batrićević.

Postoji bojazan, prema mišljenju Batrićevića, da se tim, pravnim i svakim drugim nasiljem može dovesti u pitanje i bezbjednost same Crne Gore.

“Ne bih volio da se taj dan završi na način što se više niko u Crnoj Gori ne bi pitao čija je Crna Gora, postoji li crnogorstvo i čije su crnogorske svetinje. Bojim se da ne dođemo u situaciju da to bude onoga ko preživi. To bi bila sramota i za sve Srbe i za sve Crnogorce. Smatram zato da nikada više potrebe nije bilo za bratskom slogom, nikada više potrebe za ljudskim, bratskim, iskrenim razgovorom. Zakoni se donose, zakoni se mijenjaju gdje je ljudi o svemu se može govoriti”, istakao je Batrićević.

Bilo bi dobro, smatra on, da se srpski patrijarh i predsjednik države, koji su u velikoj mjeri i odgovorni za današnje stanje u Crnoj Gori, dođu u našu zemlju, pa i bez poziva premijera.

“Sami da dođu u Crnu Goru, da dođu na Cetinje i ispred manastira Svetog Petra cetinjskog, ali ne da nas rukopolože i prekrste u Srbe jer mi jesmo Crnogorci nego da kleknu i da se barem izvinu zbog malog blit sklit genocida koji su u Crnoj Gori napravili od 1918. do 1925. godine. Mislim da bi slavodobitnija, poštenija i istorijski utemeljenija bila posjeta tim povodom, nego u negaciji onoga što im je izvor života”, poručio je Batrićević.

Temeljni ugovor je zapravo posljedica usvajanja diskriminatorskog i kako kaže neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Srpska pravoslavna crkva se tretira kao tradicionalna vjerska zajednica što, kako smatra Batićević, ona nije. Ističe da je za to najbolji dokaz srpski zakon o vjerskim zajednicama iz 2006. godine.

“Hramove u Crnoj Gori nije gradio niko do Crnogorci ako se neko osjećao tada Srbinom ili se sada osjeća to su crnogroski Srbi, a ja ih zovem iz starocrnogorske familije. Smisla nema donositi zakon u kojem je tuđa država, tuđa nacija, tuđa vlast, tuđa kruna, vlasnik nečega što su preci svih nas zajednički gradili i ostavili na punu kuću i slobodnu Crnu Goru”, poručio je član Savjeta GI 21. maj.

Batrićević objašnjava i da je u Srbiji usvojen Zakon o zaštiti kulturnih dobara i spomenika gdje je slučajno, kako kaže, izostavljeno Kosovo što je izazvalo revolt kod dijela SPC-a.

Takođe članom 102, objašnjava, predviđeno je da se kao vlasnik pojavljuje država Srbija a ne SPC, pa se Batrićević pita kako je moguće da SPC traži da bude vlasnik imovine u Crnoj Gori.

Osvrnuo se i na izmejne Zakona o državnom tužilastvu koje su nedavno usvojene. Kaže da način izmjena već ukazuje na politizaciju.

“Ja mislim da to ne spore ni oni koji su ove izmjene predložili. Ali jednostavno je tužilaštvo i u ovoj formi u kojoj postoji toliko zarobljeno da se ne može procesuirati niko ko bi trebao”, kazao je član Savjeta GI 21. maj.

Neki se kompromis tu morao naći, ali ne na ovaj način, upozorava Batrićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija
Gost
Rumija

Ne blesavi. Da kleknu predsjednik i patrijarh srpski? Nemoraju ni dolazit, a izvinjenje njihovo i ne treba nam. Znamo ko smo a oni posrblheni neka traze ko su im preci. Ako su prije 300 godina bili Srbi ,kapa dole,ali takvih je vrlo malo u odnosu na one prodane i asililovane!

Majka
Gost
Majka

Ko je ovaj nepoznati? Naša sveta i apostolska crkva će potpisati ugovor sa državom isto kao što su ga potpisali katolici, islamisti i jevreji. Ovom tipu niko ne brani da ide u bilo koju sektu, to je njegovo pravo.

Merlin
Gost
Merlin

Genije, hoćeš li tražiti izvinjenje i od Italijana, Nemaca i Turaka zbog genocida ? Hramove su gradili i održavali vernici SPC, a vi bi samo da otimate jer za 30 godina niste samo crkve i manastire oteli…Treba ti zabraniti ulazak u Srbiju.

otetoprokleto
Gost
otetoprokleto

nikad

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Neće ga potpisati. Ni na Cetinje. Ni niđe🇲🇪

Mitar
Gost
Mitar

Jel? E pa to smo rekli i za zakon pa vidji!!!!

ONOGOŠT
Gost
ONOGOŠT

Nedaj bože G.dine Batrićeviću,da se to I pokuša.

Mitar
Gost
Mitar

Znaci samo ce da usetaju na Cetinje , sa sada njihovom vojskom i policijom , ka 41 ve i da zavrse sve sto im je dusi drago!!!!!! I nista nece bit! Ka i vazda samo cemo da pricamo i necemo nista uradit!!!

Cetinje
Gost
Cetinje

Nikad vise 1918

Marko🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
Marko🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

To je okupacija

Send this to a friend