Politika

Bečić: Neće se pokretati postupci s ciljem promjena državne zastave, grba i himne

Aleksa Bečić

Lider Demokratske Crne Gore i predjsednik Skupštine Aleksa Bečić ukazao je na principe iz Sporazuma koji su potpisala tri lidera pobjedničkih koalicija, a na kojima će počivati nova demokratska i proevropska vlast u Crnoj Gori. On je podsjetio da su se obavezali da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno preduzete obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom, posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i izvršiti potpunu depolitizaciju ključnih institucija vlasti radi obezbeđivanja beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz te partije.

Bečić je ponovio da će poštovati Ustav Crne Gore i u tom smislu neće pokretati bilo kakve inicijative ili postupke sa ciljem promjena državne zastave, grba i himne.

“Bečić je dodao da je dio Sporazuma i to da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće pokretati postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, da neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu i da će sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima, a sa ciljem što brže integracije Crne Gore u EU”, dodaje se u saopštenju nakon jučerašnjeg sastanka Bečića, lidera GP Ura Dritana Abazovića sa predsjedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i potpredsjednikom EPP-a Dejvidom Mekalisterom, članom Evropskog parlamenta i Odbora za spoljne poslove Rajnhardom Butikoferom, direktorom beogradske kancelarije Fondacije “Hajnrih Bel” Simonom Ilseom i direktorom predstavništva Fondacije “Konrad Adenauer” za Cenu Goru i Srbiju Norbertom Bekmanom.

Bečić je posebno naglasio opredjeljenje nove demokratske vlasti da omogući učešće u vlasti manjinskim partijama bez obzira da li imaju parlamentarni status ili ne. On je, kako se dodaje u saopštenju, sagovornicima jasno ukazao da će nova vlast biti procrnogorska, prozapadna i proevropska.

“Evropska unija je prioritet svih prioriteta nove demokratske vlasti u Crnoj Gori”, istakao je Bečić.

On je dodao da će Skupština Crne Gore biti dom demokratije, centar demokratije i arena u kojoj će se argumentovano razmjenjivati mišljenja i tragati za rješenjima i odgovorima na najsloženije probleme i izazove. Bečić je upoznao sagovornike sa ključnim prioritetima novog saziva parlamenta i iskazao uvjerenje da će svi politički subjekti biti privrženi reformama i evropskim vrijednostima.

Naveo je da će osnovni zadaci Skupštine Crne Gore u naredne četiri godine biti rad na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i na reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva. Predsjednik Skupštine je u svijetlu ekonomske krize sa kojom se suočava Crna Gora i velikim izazovima sa kojima će se suočiti nova Vlada, posebno istakao značaj investicionog plana za Zapadni Balkan koji je prezentovao u nedavnoj posjeti crnogorskom Parlamentu komesar Varhelji.

Abazović je posebno afirmisao Sporazum koji su potpisala tri lidera, a koji je garant čvrstog prozapadnog opredjeljenja nove demokratske vlasti u Crnoj Gori.  On je sagovornicima saopštio da su lideri kao potpisnici Sporazuma svojevrsni branitelji proevropskog i prozapadnog kursa Crne Gore i istakao značaj jačanja međunarodne pozicije Crne Gore.

“Posvećena, dosljedna i efikasna realizacija svih preuzetih obaveza najbolje će jačati međunarodnu poziciju Crne Gore. Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju naše najveće izazove u narednom periodu. Isključivo beskompromisnom borbom i odlučnim djelovanjem nezavisnih pravosudnih institucija i izvršne vlasti, moramo savladati sve prepreke i izvesti neophodne reforme u cilju ubrzanog napretka ka članstvu Crne Gore u EU”, naglasio je Abazović.

Sagovornici su izrazili posebno intersovanje za prioritete nove demokratske vlasti u Crnoj Gori.

“Takođe, u posebnom fokusu interesovanja gostiju bila je dinamika pregovora o formiranju nove vlasti. Oni su izrazili očekivanja da do formalizacije izborne volje građana dođe u što skorijem roku imajući u vidu brojne izazove, ali i brojne obaveze koje čekaju Crnu Goru, naročito u dijelu integracionih procesa. U središtu pažnje gostiju bili su i prioriteti zakonodavne vlasti u naredne četiri godine. Sagovornici su imali nepodijeljeno pozitivno mišljenje kada su u pitanju dostignuća Crne Gore, uz ocjenu da se od nove vlasti očekuje jače i brže sprovođenje reformi na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Oni su izrazili očekivanja da će nova Vlada Crne Gore posvećeno i efikasno ispunjavati sve obaveze i potpuno sprovoditi reforme, kako bi Crna Gora u najkraćem roku bila dio velike porodice evropskih naroda okupljenih u EU”, zakljućeno je u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kika
Gost
kika

…ko si ti, i odakle ti to pravo da uopšte smiješ to tematizovati? …nije mi jasno, kako neko uopšte može sebi dati za pravo, i biti toliko drzak, i uopšte se usuditi da priča o nečemu što je tabu-tema!? Crna Gora je postojala i prije tebe, i u toku tebe, a za svu sreću i posle tebe i takvija kao… Više »

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Mjenjao bi i ti Bečiću no ne smiješ,ali i ne možeš,jer je to nemoguće,tako su ovo prazne izjave….Jesi li zvao Amfija,kako li je,kako mu paše pozlaćeni respirator???

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Ksenija kuhaj rucak malkice promesaj znas da nije dobro kada ti zagori ahahahahaaaa

Petar
Gost
Petar

Nece jer nemate vecinu da izglasate a ne zato sto nebi to zeljeli!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Nije to sada prioritet treba nesto i da se radi ljudi su gladni vrhovnik i njegova kasta su sve upropastili, kuzis.

Maki
Gost
Maki

Predsednik Parlamenta obavjestava gradjane da nece biti inicijative za promjenu zastave, grba, himne itd. Da li G. Becic poznaje Ustav CG. Da bi se to promjenilo portebne su 2 principa. Jedan, da dvije trecine u parlamentu glasa za to. A druga da na referendumu dvije petine gradjana glasa za to. A to se nikada nece desiti.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Ne mozete sve i da hocete, a tvoja demagogija je poznata, gdje su ti reakcije kada se na bilo koji nacin simboli drzave ne postuju.

Srecko
Gost
Srecko

Otkaci taj df i idi sa urom i manjinskim narodima podrzat ce vas i dps i sdp i sd pojavit ce se gradjanski prestavnici srba koji ce postovati crnu goru i mozemo lagano da plivamo prema evropi bio sam protiv tebe zato sto si bio pionir srpske politike ali ides polako prema nekim pravim ciljevima ako ne otkacis df onda… Više »

Dula
Gost
Dula

Sve da hocete necete necete. 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Frontaši bi nam uvalili “Bože pravde” i srpsku zastavu da mogu. Sačekajmo ajatolaha da se povrati, da vidimo šta on ima da kaže na ovo. A biće kako vožd ajatolah kaže!

Bleferi
Gost
Bleferi

Lijepa priča za nekoga ko nema pojma o stvarnom stanju stvari. Dovoljno je videti onaj cirkus od mandatara i ponasanje SPC…

Luidji
Gost
Luidji

Za to nema većine svakako, imate 41 mandat samo, 42 eventualno

delboj
Gost
delboj

Pa i ne mozete Becicu. Za to vam treba 2/3 poslanika. Molim te puste pricu u prazno. Druga je star sto bi tu odma izgubili podrsku koju Dritan ima, pa bi se vratili u predjasnje stanje tj u manjinu.

Titograd
Gost
Titograd

A pokrenuo bi ti Aljeksa pitanje Zastave i Himne, ali ne smiješ junače.

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

A to sto vise volis trobojku od drzavne zastave, zasto to ne objasnis narodu, a Becicu?

Matematicar
Gost
Matematicar

Klopka.

Naroz
Gost
Naroz

Da ste normalna vlast, nego nekakav frankeštajn, takav apsurdan sporazum ne bi nikom ni pao na pamet.

kika
Gost
kika

…Naroz,
živu istinu si napisa!!!
Ko nešto bez pitanja opravdava…
…ima sitni kredibilitet iskrenosti,
a i pameti!!!

Laki
Gost
Laki

Mijanjajte vi ekonomiju,no vidim da se ne svađate mnogo oko resora finansija i ekonomije.Foliranti.

BMX
Gost
BMX

демократический фронт je privremeno “zamrznuo” svoj program.
Šta će biti kad ga trajno – “odmrzne” ?!

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Nijesu ga zamrznuli nego čekaju priliku da zadaju konačan udarac CG.

Jastreb
Gost
Jastreb

To i ne moze da se pokrece nego ukini ti ovo do sad sto imaju dvojno drzavljanstvo sa serbima

zvrk
Gost
zvrk

I da pokrenete postupke bez Dpsa nemate vecinu za tu odluku,prema tome ne busajte se u postenje i Ustav !

Max
Gost
Max

Jačate saradnju sa NATO a blokirate gradnju poligona? Objasnićete to Stoltenbergu kad vas pita

Pro Montenegro
Gost
Pro Montenegro

niko Vam ne vjeruje. svima vama iz tri koalicije… izdajnicke

Send this to a friend