Politika

Bečić sa Zorčičem: Slovenačko predsjedavanje Savjetu EU prilika za Crnu Goru

Crna Gora ima velika očekivanja od predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom. Slovenija je prepoznata kao iskren partner i podržavalac integracija Crne Gore i Zapadnog Balkana u EU. Zahvalni smo i na svoj pomoći i sigurni smo da će tako biti i u narednom periodu, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić nakon sastanka sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Igorem Zorčičem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, uz obostrano konstatovanje dobrih bilateralnih odnosa, bliskost naroda, bogate zajedničke istorije i evropske budućnosti, započela je zvanična dvodnevna posjeta Zorčiča.

Bečić je kazao da je zadovoljan prvom posjetom Crnoj Gori predsjednika nekog parlamenta od stupanja na dužnost i naglasio da redovan parlamentarni dijalog doprinosi učvršćivanju i produbljivanju sveukupne saradnje.

“Bečić je uputio čestitke povodom predstojećeg slovenačkog predsjedavanja Savjetu EU, uz uvjerenje da će Slovenija nastaviti da podržava evropsku integraciju Crne Gore, te da će biti okrenuta procesu proširenja i interesima regiona Zapadnog Balkana”, navode u kabinetu predsjednika Skupštine.

Razmijenivši mišljenja o evropskoj perspektivi regiona sa akcentom na Crnu Goru, predsjednik Skupštine rekao je da je uvjeren da će predstojeće slovenačko predsjedavanje Savjetu EU, koje počinje od 1. jula, biti usmjereno ka procesu proširenja i integraciji regiona na osnovu pojedinačnih postignuća država kandidata.

“On je zahvalio na ohrabrenju Slovenije tokom pristupanja NATO članstvu, naglasivši da spoljnopolitičko opredjeljenje Crne Gore nema alternativu”, dodaju u Bečićevom kabinetu.

Zorčič je istakao da će za Sloveniju veliki prioritet predsjedavanja biti Zapadni Balkan, uz naglasak da je evropska integracija ključna za trajni mir, stabilnost i prosperitet zemalja regiona.

“Dodao je da je posjeta u susret predsjedavanju upravo pokazatelj da Slovenija nastavlja da pruža podršku evropskom putu Crne Gore, te da slovenačka iskustva u procesu mogu biti od značajne pomoći”, navode u kabinetu predsjednika Skupštine.

Izdvajajući parlamentarne odnose kao ključne za razvoj sveukupne bilateralne saradnje, Zorčič je iskazao posebnu posvećenost parlamentarnoj diplomatiji i aspektu međunarodne saradnje poslanika, uz interes da se nastavi intenzivna saradnja dva parlamenta koja je postojala u periodu prije pandemije.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić, poslanik Genci Nimanbegu i generalni sekretar Aleksandar Klarić.

U slovenačkoj delegaciji su i predsjednik Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Tomaž Lisec, potpredsjednik Odbora za pitanja Evropske unije i član Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Nik Prebil i generalna sekretarka Državnog zbora Uršula Zore Tavčar. Takođe, sastanku je prisustvovao Gregor Presker, ambasador Slovenije u Crnoj Gori.

Send this to a friend