Politika

Bečić u Briselu: Pomirenje i saradnja naše trajno opredjeljenje

Aleksa Bečić

Crna Gora ostaje nepokolebljivo na evropskom putu, i pomirenje i saradnja su naše trajno opredjeljenje, saopštio jr danas predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić u Briselu gdje je učestvovao na drugom Samitu predsjednika Evropskog parlamenta i predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana.

Uoči samita, Bečić je sudjelovao na sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta organizovanog za predsjednike parlamenata Zapadnog Balkana.

On je ponovio potpunu posvećenost ubrzanju sprovođenja reformi, naročito u ključnim oblastima vladavine prava, demokratije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode medija, u cilju bolje budućnosti za crnogorske građane.

“Kao predstavnik mlađe generacije i kao najmlađi šef Parlamenta u istoriji crnogorskog parlamentarizma, čvrstog sam ubjeđenja da predstavljam naraštaje koji će živjeti san naših roditelja – biće dio Evrope, tamo gdje je Crna Gora oduvijek i pripadala”, zaključio je svoje izlaganje na Odboru predsjednik Bečić.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Dejvid Mekalister ocijenio je da je evropskim poslanicima „budućnost Balkana u srcu“, te da je Evropski parlament tokom prethodnih mjeseci intenzivno radio na izvještaju o stanju na Zapadnom Balkanu.

“Neprestano smo radili na postizanju što bolje političke situacije, a u prilog tome govori činjenica od odvojenih 14 milijardi eura za Zapadni Balkan opredijeljenih za postizanje najboljih uslova koji će doprinijeti jačanju odnosa sa svim parlamentima”, rezimirao je Mekalister.

Kopredsjedavajući POSP-u Vladimir Bilčik izrazio je žaljenje jer Evropski parlament nije bio u mogućnosti da učestvuje u posmatranju izbornih procesa. Naglasio je da bojkot rada parlamenta nije način za postizanje ciljeva i istakao da je jako važno da parlament iskoristi kontrolnu ulogu koju ima po pitanju rada izvršne vlasti. Takođe je naznačio važnost uloge parlamenata po pitanju njegovanja evropske perspektive, kao i pitanju napredovanja u reformama i očuvanju cjelokupnog procesa.

“Situacija sa proširenjem EU je prošla kroz težak period i želim sa ovog mjesta da pošaljem pozitivnu poruku“, zaključio je Bilčik.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula rekao je da Crna Gora ubjedljivo predvodi regatu ka Evropskoj uniji, uz uvjerenje da će bržom dinamikom zatvarati poglavlja, sa nadom da se sva poglavlja zaključe do isteka mandata ovog saziva Evropskog parlamenta. Dodao je da je postignut politički dogovor o pretpristupnoj pomoći i to na polju jačanja demokratske, normativne i socio-ekonomske transformacije zemalja Zapadnog Balkana.

Predsjednici parlamenata država Zapadnog Balkana zajedno sa predsjednikom Evropskog parlamenta diskutovali su o ulozi parlamenata u procesu proširenja u post-kovid eri i na temu nastavka jačanja parlamentarne saradnje u procesu proširenja.

Otvarajući samit, predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli istakao je da postoje brojni izazovi sa kojima se parlamenti suočavaju, ali da je neophodno usredsrediti se na pristupanje i sprovođenje neophodnih reformi. Konstatovao je da posvećenost igra ključnu uloga kada je u pitanju članstvo u Uniji, pri čemu demokratija i vladavina prava imaju centralno mjesto.

“Mi želimo funkcionalnu demokratiju koja daje rezultate i koja može da odgovori na izazove pred nama. Nalazimo se u periodu kada moramo da promislimo koja su naša zajednička pravila za period nakon kovid krize”, naveo je Sasoli.

U svom izlaganju, Bečić je predstavio rezultate i dostignuća Skupštine Crne Gore u novom sazivu, uz osvrt na Rezoluciju Evropskog parlamenta za Crnu Goru, kojom je snažno pozdravljeno jačanje transparentnosti i otvorenosti zakonodavnog doma, kao i unapređenje kontrolne i nadzorne uloge. Nadovezujući se na rezultate istraživanja po kojima je Skupština Crne Gore najtransparentniji parlament u regionu, predsjednik je naglasio posvećenost daljoj izgradnji parlamentarne kulture, kao i jačanju povjerenja građana u predstavničku instituciju.

U odnosu na period pandemije, on je ukazao da je Skupština bila aktivno uključena u procese prevencije i suzbijanja daljeg širenja epidemije korona virusa, te da su nove okolnosti uticale na prilagođavanje načina rada u Skupštini, naročito učešćem i glasanjem poslanika na daljinu. Uz to, dodatno su podstaknuti procesi digitalizacije, a uveden je i parlamentarni kanal sa nacionalnim frekvencijom.

Govoreći o parlamentarnoj saradnji, Bečić je naglasio potrebu da se ista učini konkretnijom i snažnijom u procesu proširenja, uz poziv kolegama da ključnu ulogu preuzme parlamentarna diplomatija.

Samit je zaključen usvajanjem Zajedničke deklaracije, koju su potpisali predsjednik Evropskog parlamenta i predsjednici parlamenata zapadnobalkanske šestorke.

Na samitu su takođe učestvovali predsjednici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i potpredsjednik Skupštine Portugala i predsjednik Državnog zbora Slovenije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar
Gost
Petar

Ne miri on nikoga, nego se pere pred eu parlamentom zato sto nam je skupsina u raspadu…

Realnost
Gost
Realnost

Makni se od popova i imas pomirenje za sekundu .

Vuk Crnogorski
Gost
Vuk Crnogorski

Dok tvoj rukoljub postaje podoljub i ljubi grobnicu zlikovaca i izdajnika , ti pricas o pomirenju. Ajde oladi malo.

Mitar
Gost
Mitar

E to ti je politika! Niko da ustane i da kaze poslije njega: samo da dodamo da gospodin oce pomirenje a rukama i nogama je kopao da nase manastire i crkve prepise u vlasnistvo druge drzave! E pa …

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Ti ovdje ne govoris istinu pa si to nastavio i van zemlje

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Kakvo pomirenje,o čemu pričaju ovi nesretnici,u nizu…

Trece jutro
Gost
Trece jutro

Becicu ti podrzavas fasiste pa sa kime ih to miris o cemu to pricas

Djoko
Gost
Djoko

Tako mi vašeg pomirenja!

Dzile
Gost
Dzile

Jesi poveo svog prijatelja,u svojstvu savjetnika..

Djuro
Gost
Djuro

Ajde ne mlati folirantu o licemjeru.

Crni panter
Gost
Crni panter

Koga miris to gdine Becicu?
Ovdje niko nije ratovao niti smo imali problema. Istina je da ste Vi sa vasom politikom tj vasom koalicijom sa DF vratili cetnike na vlast!

Maestro
Gost
Maestro

Kakvo pomirenje, pa mi nismo ratovali među sobom. To što su političari posvađani, nas ne zanima. Dogovorite se

Mara
Gost
Mara

Sa kim se miri ovaj, dok su u zemlji sve radikalnije podjele.

Send this to a friend