Politika

Bećković: Opozicija da vrati Crnu Goru sa stranputice u koju je bila do grla zabasala

Akademik SANU Matija Bećković rekao je danas Beti da je na ujedinjenjoj crnogorskoj demokratskoj opoziciji istorijska odgovornost da bude dostojna izborne pobjede i da Crnu Goru vrati sa stranputice u koju je bila do grla zabasala.

„Ishod jučerašnjih izbora je najvažniji dodađaj u novijoj istoriji Crne Gore. Srušen je komunizam u jedinoj državi u kojoj je on preživio. Sada je došla na vlast ujedinjenja demokratska opozicija na kojoj je istorijska odgovornost da bude dostojna te pobjede i da Crnu Goru vrati sa stranputice u koju je bila do grla zabasala“, kazao je Bećković.

On je ocijenio da je veoma važno što je prof. Zdravko Krivokapić iz Demokratskog fronta već u svom prvom nastupu iznio „najbolji“ program i što je pozvao sve nacionalne zajednice da se pridruže demokratskoj opoziciji.

„Vjerujem da će nova vlast učiniti sve da se stane na put bezakonju koji je zavladao Crnom Gorom. Očekujem i da će da iskorene laž i mržnju koji su ovih decenija u Crnoj Gori našli svoje rodno mjesto. Ideje koje su nekada zastupali ekscentrični pojedinci upadljivog ponašanja, postale su pod gospodinom Milom Đukanovićem državna ideologija Crne Gore. Podigli su spomenik Titu, a fašistima zovu one koje su žive zapalili u Jasenovcu“, naveo je Bećković .

Dodao je da kad bi Dritan Abazović, lider koalicije URA sutra stigao u Beograd „nosila bi ga srpska omladina na rukama“.

„I to je poruka svim Albancima, o kojima je još Marko Miljanov ispisao najljepše stranice. Tako da se ta živa rana podijeljene i posvađane Crne Gore postepeno liječi. U Crnoj Gori se svi poznaju i svi su jedan rod. Neko je rekao: „Da smo ljudi, ne bi nam se valjalo uzimati“. I sad u tu jednu porodicu su unijeli toliku čegršt koja je uzela tolikog maha da se činilo da je neizlječivo“, istakao je akademik.

Na pitanje Bete da li sada očekuje poboljšanje odnosa između Srbije i Crne Gore, akademik Bećković je kazao da ti odnosi „ne mogu biti gori nego što su bili“.

„Nadam se da više neće biti granica, ni bedema, niti da će neko zabranjivati ulazak u Crnu Goru, niti poricati najkorenitijim Crnogorcima da su Crnogorci. Oni su čak i mitropolitu Amfilohiju Radoviću prijetili da se vrati odakle je došao, a on je došao iz moračkog manastira, koji se nalazi na korak od zgrade Vlade Crne Gore“, rekao je Bećković.

On je naveo da bi se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sada „rado mijenjao sa posljednjim koga je progonio“.

„Milo Đukanović ni sam nije znao da li mu više odgovara da pobijedi ili da izgubi, pošto je rok njegove vladavine davno prošao. On bi se sada rado menjao sa posljednjim koga je progonio“, rekao je akademik.

Bećković je kazao da od nove vlasti očekuje da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

„Ako je priznanje povukla Obala Slonovače možda bi i Crna Gora mogla da se na nju ugleda“, rekao je on.

Na pitanje Bete da li uskoro planira da posjeti Crnu Goru, Bećković je kazao da on iz Crne Gore nikada nije izlazio.

„Ja iz svoje Crne Gore nikada nisam izlazio, a u njihovu nikada nisam bio. Ali, sada, vraćaćemo se redom kojim smo istjerivani iz Crne Gore. Prvo da se vrate Njegoš, Vuk Karadžić, Laza Kostić, Jova Zmaj, Đura jakšić, Jovan Dučić, Isidora i Desanka, Marko Miljanov, Stjepan Mitrov Ljubiša, Janko Vukotić, Mitar Martinović, Petar Lubarda… To bi bio pravi pravi produžeta litija, a ne oluja kojim su prijetili. Tako da za mene ima vremena“, objasnio je Bećković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sreten
Gost
sreten

nesto je pobrkano sa 27 mandata odvukupno 81 ne moze se promenit CG…. ofucane demagogije samo sire podele laz i mrznju…. volite se pravi srbi i crnogorci i ne hajte za neprave

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Blebećković

KonKon
Gost
KonKon

Necete slavit dugo. Desit ce se veliki zaokret. Nece britva nasa dozvoliti ovo 1000%,,, da Crnogorci u svojoj drzavi budu gradjani treceg reda ,da mjenjate obiljezja i simbole drzavne,da unistite sve sto je stvarano godinama,da nas vratite u srednji vijek. Nema sanse sigurno. Braco Crnogorci nema sjekirancije,kratko ce ovo trajat. 😉 …

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg je građanska država i nezavisna. Srbi iz CG su za nezavisnost. Mi smo za promjenu vlasti ali ne i za ukidanje Cg. Živjela CG.

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Blebećković,stari srpski udbas koji za malo fotelje u bg mrzi svoju grudu!

Mongro
Gost
Mongro

Ne mogu naći riječi da adekvatno opišu ovu spodobu ljudsku!

Blaki
Gost
Blaki

Znaš li koliko imaš godina ?
I dalje, lupetaš li, lupetaš….

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Ево коме си дали глас Црногорци (али и Срби суверенисти) који су наивно гласали УРУ и Демократе.
6-8 мандата сте им дали. А ако мислите да се може УРА носити са својих 5% и балансирати са антицрногорским блоком много сте наивни.

Velimir
Gost
Velimir

Catnickofasisticki ratni huskac!
Citav zivot isto prede!

Mile
Gost
Mile

Nemoj dolaziti Beckovicu nisi dobro dosao !

mik
Gost
mik

evo ga, javio se stari udbaš.

Miko
Gost
Miko

Bravo Matija ,jedino nisam siguran da treba potezati priznanje Kosova ,neće to biti u interesu Crne gore ,to je jedno pitanje koje će se riješiti uskoro a nama je potreban mir i međunacionalni sklad .

Naroz
Gost
Naroz

Što uopšte dajete prostor nebulozama ovog izlapjelog starca?

Lambada
Gost
Lambada

Osilila se srbadija!

...
Gost
...

Ti si stranputica Matija Bećkoviću

MIR JE
Gost
MIR JE

Bice crna gora obala srpskog mora ! Najveci srpski pjesnik uz njegosa !!!!

Cedomir
Gost
Cedomir

Nikad vise,izrodi!

Mitar
Gost
Mitar

???Cedomire , druze , to je zavrseno! Sto ti bi? Nije ni meni lako ali gotovo je,ostaje samo ili da bjezimo ili da se borimo ali more i cijela zemlja sad pripada Srbiji! Tuzno, nevjerovatno ali istinito!!!

Trol
Gost
Trol

Mi smo NATO drzava… nema tE sile koja moze promiijenit ijednu nas granicu – mozete samonda placete…

volim te zeleno
Gost
volim te zeleno

Necete tog filma gledati !
A Beckovic i ostali crnogorci koji odu u Srbiju,postanu najveci izdajnici,valjda od velikog ulizivanja srbijancima.pi

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Da se ćorak ne okrene??

Send this to a friend