Politika

Bešlin: SPC je posljednja brana velikosrpskog projekta

Milivoj Bešlin

Kao istoričar ne vidim u čemu je problem sa dokazivanjem vlasništva nad vjerskim objektima. Dokumenti u arhivama su neumoljivi i ne vidim razloga za izazivanje ovakve histerije i pozivanja na građanski rat, samo da bi se spriječilo preispitivanje vlasništva nad vjerskim objektima. Očito se iza ogromne buke i bijesa krije ideja da se prisvoji tuđe, odnosno da se zadrži ono što je već prisvojeno u jednom protivpravnom postupku, kaže za Dnevne novine istoričar Milivoj Bešlin.

Na pitanja ovog lista povodom najavljenog iznošenja moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i donošenja na crkveni sabor u subotu 21. decembra, Bešlin u odgovorima podsjeća na pređašnja iskustva koja pokazuju da je SPC uvijek manipulisala kostima kada se spremala u ofanzivu ili kada je trebalo da bude logistička podrška u pripremama za sukobe i nasilje.

“Dovoljno je sjetiti se kraja 1980-ih godina. Iako je riječ o jednom, prije svega, morbidnom gestu, on ima isključivo dnevnopolitičku konotaciju i nedostojan je ozbiljnijih analiza. Nema svetinje u Crnoj Gori koju Amfilohije Radović do sada nije zloupotrijebio političkim i ideološkim radom i djelovanjem. Ne zaboravite da je to čovjek koji je Arkana i zločinačke, paravojne trupe uvodio u najveću crnogorsku svetinju Cetinjski manastir, da ga “čuvaju” od Cetinjana. Ima li većeg poniženja, moralnog prekršaja i političke zloupotrebe religije u modernoj istoriji Crne Gore? Već samo ova mračna činjenica iz naše nedavne istorije bi bila dovoljna kao povod za donošenje zakona koji bi uredio odnos države i vjerskih zajednica. A nesumnjivo je pozitivan iskorak što je i skupštinska većina poslije više odlaganja i zastajkivanja odlučila da ovoga puta zakon bude donijet i to u skladu sa preporukama Venecijanske komisije. Što se najavljenog “sabora” tiče, riječ je o klasičnom političkom mitingu, kome će zloupotreba crnogorskih svetinja, ko zna koja po redu, od strane Amfilohija Radovića, dati snažan ideološki i anticrnogorski pečat”, ocjenjuje Bešlin.

Bešlin ističe da bi novim zakonom trebalo na demokratski način urediti odnose države i vjerskih zajednica u građanskom i sekularnom društvu kakvo je crnogorsko, ali da to neće biti lako budući da postoje snage koje žele da ponište oba ova postulata na koj ima počiva savremeno i državno i društveno uređenje Crne Gore, želeći time da dovedu u pitanje i samo postojanje suverene države.

“Ti motivi su potpuno jasni. Srpska crkva je, prije svega, ideološkopolitička organizacija i ona je, ne jednom je rečeno, posljednja brana ili ona “noga u vratima” poraženog velikosrpskog projekta. I očito je da neće birati sredstva u postizanju političkog cilja. Otuda tako fanatična borba protiv Predloga zakona koji garantuje ne samo vjerske slobode nego sa druge strane garantuje i sekularni karakter nacionalno i religijski pluralne države Crne Gore”, naglašava Belin.

Prijetnje lidera DF da ni po koju cijenu neće dozvoliti usvajanje zakona, Bešlin kaže da treba ozbiljno shvatiti i da država država mora odgovoriti vrlo jasno.

“Teško je nagađati šta sve stoji iza ovakvih prijetnji, osim da se ne može ignorisati činjenica da je riječ o političarima koji se i do sada nisu uzdržavali od korišćenja nasilja u političkoj borbi, zbog čega im se i sudi za pokušaj terorizma. Ako neko neskriveno poziva na nasilje, ako huška na sukobe, makar i za skupštinskom govornicom, to je podsticanje na krivično djelo. Ne može se skupštinska sala ili sloboda javne riječi zloupotrebljavati za pozivanja na nasilje. To ima svoju cijenu i svoje limite”, ističe sagovornik Dnevnih novina.

Bešlin nema dilemu da je cilj Srpske crkve i mitropolita Radovića u Crnoj Gori da po svaku cijenu sačuvaju pravno neregulisanu situaciju i time zaštite svoje privilegije i svoj nesumnjivo monopolistički položaj, koji imaju u društvu.

“Nemam dilemu da i Srpska pravoslavna crkva i DF, kao njen eksponent, odnosno političko krilo mitropolita Amfilohija Radovića, suštinski imaju namjeru da sačuvaju ne samo svoj monopolistički status, nego pokušavaju da ugroze građanski i sekularni karakter države Crne Gore, protiv koj e se od početka bore.

Namjera je da sebe stave iznad zakona, odnosno da oni određuju pravila i da volja Srpske crkve i njenog mitropolita u Crnoj Gori bude “zakon”, da imaju onu vrstu imuniteta koju imaju u nekim okolnim državama u regionu, suštinski da budu država u državi, sila iznad društva koja će sa te pozicije svakodnevno i aktivno da radi na nestanku i rušenju Crne Gore i njenog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Putijer
Gost
Putijer

Ovaj bešling baš ima ośećaj za feeling

Pitalica
Gost
Pitalica

Sveti Vasilije je zivi svetac zivog Hrista Boga a ne “kosti”. Sram vas bilo

Kuku lele
Gost
Kuku lele

Beslin ,kaze za sebe istoricar mozda rezimski , nije valjda da je on <nesto proucavao ili sakupljao dokaze ,mozda sa int. pa sto odgovara objavi… Znamo se dobro gos….

Gay is ok
Gost
Gay is ok

Ovaj Beslin je nas ♥️

Region
Gost
Region

Oduvjek su Crkvu nspadali, uglavno Turvi, sada ovi što sve prodadoše, sada je Crkva meta

expert123
Gost
expert123

Drzava konacno treba da popkaze cvrsti nu, odlucnost i snagu da ovom nasilju SPC jednom dodje kraj. Ne samo sto su imali namjeru da budu drzava u drzavi , nego su htjeli da budu i vise od toga , da budu jaci od drzave

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Niko vise nema okupatore..Samo CG?

Sistem
Gost
Sistem

Nije dps okupator, tako je da je tu 30 g, tako je da je su sve fabrike zatvorili, ali nisu okupatori.
Crkva pravi “grešku” što ne veliča te stvari.
Da veliča, ne bi ovog zakona bilo sada

expert123
Gost
expert123

Veoma dobri i pravilni i tacni argumenti u tekstu. POtpuno tacna analiza situacije u moci usvajanja zakona. Postoji jedan park u Londonu zove se Hajd park gdje je dozvoljeno da se slobodno govori. Svakodnevno se smjenjuju govornici na bini i govore o raznim temama. Medjutim i tu ima ogranicenja , ne moze se pozivati na nasilje. Upravo ovi iz DFa… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Ko je sledeći sagovornik na ovu temu, tj. branilac – advokat režima?

Sitting Bull
Gost
Sitting Bull

Ovaj zakon je prilika da se konačno istjera zec iz grma i da se utvrdi jednom za svagda da li ovde stvarnu vlast i ingerencije vrsi Vlada Crne Gore odnosno DRZAVA ili je to Beogradska patrijaršija (citaj: Srbija). Nadležnost crkve i svih ostalih vjeskih zajednica su vrsenje obreda na sahranama, svadbama, krstenjima, molebani, liturgije, litije, vjerski praznici i sl a… Više »

bhf
Gost
bhf

ma jel to moguce

Boro Grozdanic
Gost
Boro Grozdanic

Srpska crkva Srbima Srpska kuca Grozdanic

Milos
Gost
Milos

A sto sad gugcu ovi ateisti. Do juce kad im neko spomenu crkvu rekose. JA NEMAM VEZE SA CRKVOM JA SAM ATEISTA.

Tomos
Gost
Tomos

Pošto je jasno, objavljeno, i lalko provjerljivo da je 95%Sveštendtva u Crnoj Gori, Crnohorski Državljan, kao argument vam ostaje samo to da Crnogorski Mitropolit ima džip…

mrgud
Gost
mrgud

koliko si para uzeo za ovu izjavu

Car
Gost
Car

Dali su mu cak dva sendvica!🤮

đurica
Gost
đurica

Bešlin,nereče a u kojoj Državi su popisani vjerski objekti.U ovoj današnjoj Crnoj Gori nijesu,niti mogu biti.Prije hiljadu ili možeš i manje do današnjeg dana svi su ovi bili van nekog popisa.Ko ih je gradio znase,SRBI,prema tome njihovi su.Ko želi da stvara novu VJERU I NACIJU,nek izvoli.Hramove i crkve moraće gradit svoje,lopata i maškin u ruci i udri temelje.Neće ti niko… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Taj projekat polako uništava Srbiju kao bolest.

Bhf
Gost
Bhf

I koji je uništio jugoslaviju

Svjefol
Gost
Svjefol

Stace drzava na kraj i SPC i DFu, bez dileme. Stalno pozivanje na klanje mora vec jednom prestati. I prestace. Ali, i zatvorska vrata moraju biti sirom otvorena, da prihvati ovu “demokratsku” rulju..

Rozaj
Gost
Rozaj

Vidi se da je castan covjek

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Рече “човјек”.

freeMNE
Gost
freeMNE

Lijepo objasnio čovjek,naša realnost.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Tako Milivoje, no je džaba ovim našim izdajnicima. Nikad se neće naučiti pameti. Na njihovu štetu doduše.

Drale
Gost
Drale

Svako jutro kad se probudim procitam izjavu bar jednog ovako niskog covjeka..samo da znate ovakvi su cetrdeset prve njemcima sluzili kao prevodioci vodici i spijuni

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Hahaha a đe baš Bešlin. Čojek iz partizanske porodice. Śedi 1

Drale
Gost
Drale

Ja nijesam rekao njegovi nego sam rekao ovakvi..mada ima gena porodicnog..za partiju spreman na sve

Haris
Gost
Haris

A kome li su tvoji drale@ služili od 1918.-te pa zaključno sa tobom danas??

Drale
Gost
Drale

Ono sto je sigurno to ke da nijesmo u istoriji bili sledbenici nijedne sekte

Komita
Gost
Komita

A sto vam je pisao vas vjersko vodja Nikolaj Velimirovic za hitlera 36 god u svojoj knjizi,upredio ga sa svetim savom i da je od boga poslan” e svetosavci ko vas nezna!!!!

alkohol boys
Gost
alkohol boys

Dosta dugacak tekst. pomucio se, zasluzio je 2 sendvica i sokic na slamcicu

Komando
Gost
Komando

Zašto nam stalno otvarate glavu sa nekim anonimnim hrvatskim istoričarima, marginalcima i plaćenicima? Mislite da ćete tako promjeniti mišljenje ogromne većine pravoslavnog naroda? On oduvijek poštuje svoju jedinu i kanonski priznatu Srpsku pravoslavnu crkvu!

Haris
Gost
Haris

U srbiju sigurno, u državi Crna Gora ne.

Andrej
Gost
Andrej

Sva suština je u ovim naslovu. Tačka.

Dron
Gost
Dron

Ja bih ipak rekao da su PODJELE posljednja brana Mila i njegove vlasti.

Putijer
Gost
Putijer

Drone, ako me putaš, Milo je juče opet dobio izbore!
Upamti ovo i zapiši!

Dron
Gost
Dron

Ja bih druze vise volio da je Milo podnio predlog Zakona kojim se plate u Cg podizu na 700-800€ i onda da se poslanici podijele po tom pitanju.Na one koji su za 700e i one koji su za 800e…Ove podjele na crkvu,jezik…Sve 30godisnje zamajavanje naroda.Zato sto nam ne moze ponuditi 700e plate.Upali malo mozak.U Ceskoj plata prije 10godina bila 500€,a… Više »

Drale
Gost
Drale

Svaka cast..to je realnost

Haris
Gost
Haris

Podjele aaaaaaaahahahahahaha nema tu podjela, država Crna Gora, Crnogorci, jezik Crnogorski, Crnogorska pravoslavna crkva,.. sa druge strane vi bi ste šćeli u suverenoj državi Crna Gora okupatorski jezik i crkvu druge države, pa vidi malo oko tih podjela ko ih traži evo 100 godina!!! Nikad više 1918.!!

Kotor 2006
Gost
Kotor 2006

U luci Kotor svi u bordu direktora iz smijenjene vlasti DF i DNP imaju plate preko 1500 eura . Toliko o ugrozenosti srba.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Kako je vama dosadno.

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Dje ovake iskopaju majko slatka kako sutra da se pogledas u ogledalo posle ovakvih izjava

Haris
Gost
Haris

Lahko, odeš u beo zoo vrt kod majmuna i ne treba ti ogledalo.

M CG
Gost
M CG

Ko je ovo peksinče?

Putijer
Gost
Putijer

Haha, boli li vas čestito slovo Bešlina?!

MNEkonvertit
Gost
MNEkonvertit

Čestit je ko Migo a lijep kao koverta (za telegram).

DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Kakav istoricar ,takav i portal,

Putijer
Gost
Putijer

Pa, ok! Neka bude.

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Beslin.ti si prokazani Istoricar.ne treba obracati paznju.na tvoje stavove.Tvoj vijek trajanja je na izmaku.

Putijer
Gost
Putijer

Hahaha, vidi se ko je ” na izmaku”,
a ko je MLADI OBRAZOVANI BORAC ZA ISTINU.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Ljudi,ovo je naručeni tekst u nizu naručenih tekstova koji je plaćen od strane ove vlasti i preko medija ove vlasti i na koji tekst takođe par plaćenih botova ove vlasti daje stupidne komentare i glasaju sami za svoje komentare i to sve sa jednog ili dva mjesta i to sve tako providno i glupo, i to je svakome iole razumnom… Više »

ND
Gost
ND

Ne može sve što ne odhpvara biti naručeno. Neka se čuju sve strane.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Pa u tome je i problem što se ne čuju,osim ove strane koju zagovara vlast.

ND
Gost
ND

Postoje portali na kojima je obrnuto,i dolazimo na isto. Bitno je da se svi čuju. CG je mala i sve se zna!

Putijer
Gost
Putijer

Nebojša, jes, svi smo skupljali po pet centi da platimo pametna covjeka…Ajde, bježi, jadan ne bio, PAMET NIKAD NIKO NIJE MOGAO KUPIT.

Slavko
Gost
Slavko

U pravu si, kupuju se samo neljudi koji za sitnu apanažu objave naručeni tekst!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nije problem što ova vlast preko ovog njenog portala dovodi raznorazne istoričare trećeg reda i što takve pronalaze nažalost i u našem srpskom narodu ,jer takvih je bilo i vazda će ih biti,već je problem u tome što se nikad ne omogući i onima koji misle drugačije da i oni kažu preko ovog medija što misli druga strana o svemu… Više »

Putijer
Gost
Putijer

Pa ja onda ne znam otkud ti toliko visiš na ovom portalu? Da ne bi da ti odje preselimo sva vasa glasila koja blate Crnu Goru i Crnogorce? Ni tada ne biste bili zadovoljni.
Idite i zadovoljite se tamo dje cevrado slusati vase morbidije!

...
Gost
...

Da je srece da sto znas, no ne znas

Pomorac
Gost
Pomorac

U Evropi tinja a eksplodirace i velikobugarski, velikomadjarski,velikohrvatski,velikoalbanski projekti…nabrajam samo one iz okruzenja al mozgovi iz CG su optereceni samo velikosrpskim. Evo kao pomorac koji je upoznao mnogo Bugara mogu da vam kazem da niti priznaju Makedoniju i Makedonce i imaju veliku zelju otjerati one Bugare koji su uzeli islam za vrjeme Turaka. Hrvati Boku i djelove Bosne gledaju kao… Više »

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Eh moj prijatelju niko od njih ne vidi dalje od nosa i nikad nisam smatrao Crnogorce neprijateljima nego bracom a i danas ih smatram samo sto ovu vlast sto imate sve jest samo ne bratska prema Srbima

Dusan
Gost
Dusan

Stani, jer se vi borite protiv “srpskog projekta” ili hocete da uredite zakon, kao sto kazete da se zna cije je cije? Malo ste kontradiktorni,sami sebe odajete sta vam je pravi cilj.. Zalosno je sto i kod vas 70% ide u crkve SPC al od straha dici ce prst na glasanje..

V sprat
Gost
V sprat

Nije sa laznom diplomom

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ne diraj ti našu SVETU SPC!!!!!

Haris
Gost
Haris

Eto ti je nosi je kući slobodno, neće je niko.

Putijer
Gost
Putijer

Em ukrade nik, em drzi stranu partiji-mantiji…Niti si general, niti si Dokleat. Ali, hajd, ko je ukrao taj ce opet, ako ga puste!

Tupko
Gost
Tupko

No sto je beslinu,no sto je!poslednji bastion!i dok je jednog srbina i jednog popa na ovom svijetu ti i takvi kao ti ga necete zazimati navece,no ce vam gace tresti od srba!sa ponosom sto nismo isto sto i ti:-)

Pogodjeno
Gost
Pogodjeno

Da nadimak ti baš odgovara Tupko.

Haris
Gost
Haris

Svi pošteni i časni ljudi su ponosni što ne pripadaju genocidnom narodu i njegovom korpusu.

Јоцо
Gost
Јоцо

Мислиш: “цвијету хрватског народа” – Бошњацима? Не смета ти да ти цитирам поглавника?

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Ko je ovi čoek ljudi.

Јоцо
Gost
Јоцо

То је право питање.

Tomos
Gost
Tomos

Nalaze neke istoričare koji nemaju prostpra u selu odakle su,,Bešlin” presmješno..
Kolko će se ovakvih još pojaviti da opravda rušenje Cekve u Crnoj Gori..
I imaće par zahedničkih stvsri, a ro jecda su jeftini. Za mali novac će opravdavati sve… I drugo prvi put čujemo za njih…

Boka
Gost
Boka

A crnogorski istoricari listom su na stranu novog zakona. Svi znaju da je katastarskim prepisivanjem opljackana crnogorska imovina. Nema dokaza da je tu ista po zakonu prepisano na SPC. Prema tome napred sa usvajanjem, nema popustanja pred ovim bleferima iz DF.

Јоцо
Gost
Јоцо

Виђећемо ко блефира. Немојте послије да кажете да смо први почели.

Putijer
Gost
Putijer

Joco, hahahaha, zapiši sto si rekao, i svaki dan procitaj to, a ja ti velim, nad vama visi prokletstvo genocida i nevidjene kradje.

Tomos
Gost
Tomos

Ne sprdaj se, sada ide tek pljačka, upravo sada…

Putijer
Gost
Putijer

Haha, a o popovima iz Surdulice sto arče Crnu Goru Tomosic nista ne rece. Svidja se Tomosu dzak para iz Crne Gore te blati sve sto je casno. Još malo – pa nestalo za vavijek!

Tomos
Gost
Tomos

95% Sveštenstva u Crnoj Gori du Crnogorski Državljani, zns to svako…

Slavko
Gost
Slavko

Evo ga jos jedan sto je sve sem Crnogorac, vidjite ga ljudi ahahaahaha

Libero7
Gost
Libero7

Istinu zbori i jedino neprijeteljima crne gore nije ova ietina mila

Јоцо
Gost
Јоцо

Само онима који желе зло и братску заваду може да одговара оваква прича.

Mitar
Gost
Mitar

Znaci Srbin laze

Filip
Gost
Filip

Kako koji, Milo ne. A sa nije više Srbin

Putijer
Gost
Putijer

Filipe, nikad Milo nije bio Srbin. Lici li on kome na Srbina? E ne časti mi, ni po cemu, taman kad bi se i sam tako izjasnio.

Filip
Gost
Filip

Be sad, a viđi kad je došao

Putijer
Gost
Putijer

A po Slavku niko nema pravo da pravo zbori.
E, Slavko, dezuraš li ?

Send this to a friend