Politika

Bijelo Polje uspješno u sprovođenju EU projekata

Projekat pristupanja EU je projekat svih nas. Vlada formalno vodi projekat, ali u njemu moraju da učestvuju svi, kako u smislu obaveza tako i u smislu korist od njega. Vjerujem da ovako proaktivne opštine sa idejama, sa timovima koji žele da rade i vizijom, mogu na najbolji način da doprinesu cjelokupnom procesu, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić, tokom posjete Bijelom Polju.

Glavna pregovaračica je posjetila Bijelo Polje u sklopu projekta Evropski dan u tvom gradu, u okviru kog je imala sastanak s čelnim ljudima Opštine, učestvovala na javnoj debati “Značaj pristupanja Crne Gore EU”, i, zajedno sa predsjednikom Opštine, Petrom Smolovićem, posjetila JU Dom starih “Bijelo Polje” –“ Dnevni boravak za stare” i Kancelariju zajedničkog tehničkog sekretarijata za prekogranični program Srbija – Crna Gora.

Kordić je, takođe, potpisala memorandum o saradnji sa NVO Multimedijal Montenegro i posjetila „EU kutak“, projekat koji realizuje ta NVO, a koji je finansiran sredstvima EU.

Kordić je istakla da je Kancelarija za evropske integracije na raspolaganju Opštini kako bi se što bolje komunicirale mogućnosti i prednosti članstva za građane i grad, kao i da se predoče mogućnosti koje se nude u okviru strukturnih fondova EU.

Ona je istakla da očekuje aktivno učešće svih, i u tom kontekstu pozdravila proaktivnost NVO Multimedijal Montenegro sa kojom je danas potpisan Memorandum o saradnji.

„Ovaj memorandum o saradnji sa NVO MMNE i kreiranje EU kutka treba da bude pilot projekat, matrica koja će poslužiti kao primjer drugim NVO- ima da rade na isti način. Mi ćemo se truditi da memorandum realizujemo na najbolji način, a da EU kutak bude centralno mjesto za pružanje informacija građanima o EU“, kazala je Kordić.

Smolović je poručio da se sve više pitanja rješava na lokalnom i regionalnom nivou, jer je najbliži potrebama građana.

Kako je kazao, lokalne i regionalne vlasti imaju prvu i glavnu ulogu u procesu razvoja i poboljšanja životnog standarda istakavši da osjećaj Evrope i evropskog načina života leži upravo u lokalnim i regionalnim razlikama, ali i u njihovoj saradnji.

On je istakao da je Opština u prethodnom periodu, kroz fondove EU, dobijala značajna sredstva za brojne infrastrukturne projekte ali i za realizaciju projekata sa partnerima u cilju poboljšavanja uslova života, prije svega ranjivih kategorija stanovništva.

Zahvalio je Delegaciji EU u Crnoj Gori i Kancelariji za evropske integracije na podršci i istakao da su od 2008. do danas realizovana četiri važna projekta za Bijelo Polje – Gradska garaža, kanalizaciona mreža, sistem za prečišćavanje otpadnih voda i pogranična željeznička stanica, i iskrišćeno preko osam miliona eura bespovratne pomoći EU.

“Ono što je zadatak svih nas, kako u lokalnoj samoupravi tako i vas u civilnom sektoru, je da u narednom periodu radimo na povlačenju bespovratnih sredstva iz EU fondova u kako bi građani u što većoj mjeri osjetili benefite od procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, zaključio je Smolović.

Direktor NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić je istakao da je punopravno članstvo Crne Gore u EU najveći interes svih, počev od građana, civilnog društva i donosilaca odluka, te da mu je drago što kroz sve veću podršku građani shvataju značaj EU integracija, razumiju koliko je važan za vladavinu prava, ekonomiju, demokratiju, slobodu govora i mnoge druge socijalne, društvene, političke aspekte društva i države.

Kazao je da je memoranduma između Kancelarije za evropske integracije i NVO Multimedijal Montenegro odličan primjer saradnje na ovom polju.

„Na ovaj način, zajedno, udruženo, promovišemo EU, dobre prakse, proces pristupanja, razmjenjujemo informacije, sva znanja i iskustva prenosimo na građane. Drago mi je što kroz projekat EU info kutak na sjeveru Crne Gore imamo priliku da damo još veći doprinos procesu integracija, ali sa druge strane da decentralizujemo EU dešavanja i da barem malo prebacimo težu sa glavnog grada i na sjever Crne Gore. U procesu integracija svi smo podjednako važni, mladi, penzioneri, političari, poljoprivrednici, studenti, privrednici kako u centru, južnom tako i u sjevernom regionu države“, kazao je Đukić.

Tokom posjete Domu za stare, razgovarano je o projektima koje je ta institucija realizovala zahvaljujući sredstvima EU.

Koordinator projekta „Prvi Telecare servis socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori“, Mirko Vuković je istakao da se projekat sprovodi kroz JU Dom starih Bijelo Polje u okviru javnog poziva vrijednog 18 miliona eura koji finansira EU sa Vladom Crne Gore, i uz kontinuiranu podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a odnosi se na obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu zaštitu.

„Ovo je prvi projekat ovog tipa koji se sprovodi na terenu Crne Gore i regiona. Glavni cilj servisa je briga o starim licima, uz pomoć telekomunikacionih sredstava, kako bi se smanjila potreba dolaska lica u dom, smanjili troškovi i prevenirao njihov dolazak u kontakt sa zaraženim i bolesnim pacijentima“, kazao je Vuković.

On je poručio da je glavni cilj projekta povećanje socijalnih usluga starih lica na širem području opštine Bijelo Polje kao i njihova deinstitucionalizacija.

Kako je kazao, u projektu učestvuju doktor, psiholog, medicinska sestra i gerontodomaćica koji su preko aplikacije dostupni korisnicima i koji su u obavezi da jednom u 15 dana dolaze na lice mjesta, obilaze korisnike i pružaju im njegu i pomoć.

Pojasnio je da je projektom obuhvaćeno 25 starih lica sa područja opštine Bijelo Polje.

Send this to a friend