Politika

Bilčik: Obratiti pažnju na Crnu Goru, vladajuća većina dovodi u pitanje zapadni kurs

Vladimir Bilčik

Predsjedavajući parlamentarnog odbora Evropskog palamenta sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik u svom današnjem govoru u EP upozorio je da Crna Gora kao nekadašnji lider u evropskim integracijama već mjesecima stoji u mjestu. Bilčik je istakao da potezi nove vladajuće većine  otvaraju važna pitanja o geopolitičkoj orijentaciji Crne Gore.

U govoru pred Evropskim parlamentom Bilčik je skrenuo pažnju na kurs kojim se kreće Crna Gora koja je, kako je istakao, otvorila sva pregovaračka poglavlja a zatvorila samo tri.

”Ipak kao lider u pregovaračkom procesu pristupanja EU, zemlja stoji u mjestu već mjesecima, a neki potezi nove parlamentarni većine otvaraju važna pitanja o geopolitičkoj orjentaciji Crne Gore. Svi moramo obratiti pažnju na Crnu Goru danas. Ako se ova mala zemlja na Jadranu okrene Istoku, to bi moglo imati dalekosežne posljedice na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”, upozorio je Bilčik.

Bilčik je poručio da donošenje Zakona o tužilaštvu ostavlja prostor za politizaciju pravnog sistema zemlje.

”Kao sto se Podgorica usaglasila sa kompletnom EU politikom ona bi trebala da ispoštuje kompletne preporuke Venecijanske Komisije. EU put ne podrazumijeva selektivno primjenjivanje mjera i uzimanje što se kome dopada sa menija, to je u stvari puna posvećenost i građenje povjerenja sa EU partnerima”, upozorio je Bilčik.

Bilčik je upozorio da najavljeni zakoni o pravosuđu i državljanstvu moraju imati cjelokupnu političku i javnu podršku, te da moraju ispunjavati standarde EU.

”To podrazumijeva kompletnu političku saradnju svih učesnika i upozoravamo da parlamentarni bojkot nije način političke borbe koji EU podržava”, ističe Bilčik.

Bilčik je pohvalio mirno i uredno održavanje parlamentarnih izbora prošlog avgusta.

”Kao Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, bilo mi je zadovoljstvo da uspostavim dobru komunikaciju sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupstine Aleksom Bečićem, koje sam upoznao online tokom njihovog prvog radnog dana na tim pozicijama u Podgorici”, kazao je Bilčik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ponosni gradjan
Gost
Ponosni gradjan

Istina je jedna vlada srama i propadanja. Na kraju ispada pipun eventi da je najbolji i najkorektniji od svih iz bivse opozicije i Draginja sa konjevicem ostali ne znaju ni dje su suplji

Gacko
Gost
Gacko

Bravo Kolumbo!

Bivsi demokrata
Gost
Bivsi demokrata

Oho.. vlast nas vraca unazad 20god..

Emanon
Gost
Emanon

Koji zapadni kurs? Stojimo u mjestu vec 10 godina, a ne par mjeseci.

Send this to a friend