Politika Konferencija o slobodi medija u Londonu

Bogdanović: Crna Gora je posvećena jačanju slobode medija

Crna Gora je u kontinuitetu posvećena jačanju slobode medija i izražavanja, što je, kako je naglasio, fundamentalno ljudsko pravo i temelj demokratskog društva, na čijim vrijednostima naša zemlja vidi svoju evropsku budućnost, ocijenio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović na Globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu.

Bogdanović je istakao da je nivo zakonodavstva audiovizuelne medijske oblasti sa implementacijom evropskog pravnog nasljeđa, od strane Evropske komisije, u jednom od svojih redovnih godišnjih izvještaja prepoznat kao „dobar nivo pravne usklađenosti“, koju shodno najnovijoj Direktivi Crna Gora harmonizuje i implementira u svoj medijski pravni poredak.

“Upravo na prijedlog Evropske komisije, Crna Gora bila je i prva država regiona u kojoj je, uz podršku eksperata Evropske unije i Savjeta Evrope, sproveden projekat “Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medijima u Jugoistočnoj Evropi“. Shodno informaciji koju je ovim povodom usvojila Vlada Crne Gore stepen ispunjenosti preporuka predmetne analize je na izuzetno visokom nivou, čije su glavne smjernice razvoj medijske politike koja promoviše i unapređuje slobodu izražavanja kao ključni cilj”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući potpunoj dekriminalizaciji klevete i uvrede, Crna Gora je postigla standarde medijske slobode čime je svrstana među rijetke države regiona i šire, koje su preduzele taj korak, što najbolje govori o aktivnostima na unapređenju sveukupnog ambijenta medijskih sloboda.

“Vlada Crne Gore je u periodu od otvaranja pregovora sa Evropskom unijom na nediskriminatornoj osnovi otkupila dugove komercijalnih emitera u iznosu od sedam miliona eura – što predstavlja još jedan primjer podrške razvoju i zaštiti medijskog pluralizma. Osim toga, stvarajući neophodne uslove za slobodu medija i održivost samoregulacije, Vlada Crne Gore je u istom period pružala trogodišnji transparentan i nezavisan model finansiranja samoregulatornih tijela, što će novim zakonskim rješenjima biti prepoznata kao obavezna podrška internim i eksternim samoregulatornim tijelima”, naveo je Bogdanović.

Istakao je takođe da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena redovnom ažuriranju Platforme Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara, u vezi sa samim pritužbama koje su dio te platforme.

Na marginama konferencije, Bogdanović se sastao sa visokim predstavnikom OEBS za slobodu medija Harlemom Dezirom, sa kojim je razmijenio informacije o dinamici i aktuelnim aktivnostima na medijskoj reformi u Crnoj Gori.

Takođe, sastao se i sa šefom Odjeljenja za zapadni Balkan pri britanskom Foreign Office-u Enrdju Pejdžom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Roćen
Gost
Roćen

Rasova

vojo
Gost
vojo

Aha. Roćen objasnio

Ubo Grand
Gost
Ubo Grand

Kikikikiki

Donji kraj
Gost
Donji kraj

A šta je rekla Milka Tadić-Mijović, argumentovano?

Send this to a friend