Politika

Bogdanović: Nema davanja iz budžetske rezerve prije glasanja

Boris Bogdanović

U postupku analize brojnih, višedecenijskih izbornih procesa, u kojima je DPS sve moguće mehanizme stavio u funkciju krivotvorenja izborne volje građana i krađe izbora, Demokratska Crna Gora prepoznala je veliki broj problema koji su u značajnoj mjeri determinisali, bez izuzetka, izborne rezultate na svim izborima održanim u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja, kazao je Boris Bogdanović, generalni sekretar i poslanik Demokrata.

“Svakom od ovih problema Demokrate posvećuju značajnu pažnju u namjeri da pronađu način da DPS-u izbiju iz ruku sve džokere izbornih manipulacija kojima raspolažu. Broj takvih džokera, razumije se, nije mali, ali Demokrate se trude da vladajućim strukturama u maksimalnoj mjeri ograniče prostor za manipulativne manevre kakvih su imali u svim izbornim procesima dosad”, navodi Bogdanović.

Kako je istakao, samo jedan od tih manevara jeste zloupotreba socijalnih davanja.

“Riječ je o jednom krupnom i izuzetno značajnom problemu jer su zloupotrebe jednokratne socijalne pomoći, izgradnja infrastrukturnih objekata, otpis dugova za račune samo neki od načina na koji su kupovani glasovi na svim lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima u prethodnom periodu”, kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, način i dinamika isplate jednokratne socijalne pomoći u predizbornom periodu svaki put ukažu na to da se ona koristi za manipulaciju biračima na terenu.

“Samo slučaj u Pljevljima, koji je procesuiran od strane tužilaštva, bio je dovoljan da pokaže na koji način funkcioniše šema zloupotrebe socijalne pomoći i do koje je mjere je moguće zloupotrijebiti novac poreskih obveznika kako bi se ostvario što bolji politički rezultat na terenu”, naveo je Bogdanovi.

Kako je dodao, ovakva strategija je jasno obznanjena aferom “Snimak“, iz koje se vidjelo da su zloupotrebe jednokratnih socijalnih pomoći, koje je dodjeljivalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja jedan od osnovnih načina finansiranja predizbornih aktivnosti DPS-a.

“Takođe, zna se i da je količina izdvajanja za jednokratne socijalne pomoći u jednoj godini direktno proporcionalna broju izbornih procesa koji se u toj godini održavaju, što jasno ukazuje na postojanje uzročno-posljedične veze između dodjele jednokratnih socijalnih pomoći i čina glasanja”, istakao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, najilustrativniji primjer za zloupotrebu socijale u izborne svrhe jeste slučaj “Pljevlja”, koji je otkrio MANS, a koji je pokazao da je „izborni glas” u Pljevljima uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine „vrijedio“ 50 eura.

“Šta omogućava ovolike zloupotrebe u raspodjeli ovih oblika socijalnih davanja, koji je jedan od najznačajnijih za aktuelnu vlast. Bez dileme – način praćenja, evidentiranja i kontrole ovih davanja u postojećem zakonu, koji su neadekvatni, nefunkcionalni i neefikasni i ne daju nikakve rezultate. Uprkos kontrolama, socijalnim davanjima bave se razni subjekti vlasti, na svim nivoima”, kazao je Bogdanović.

Zato je, navodi, Demokratska Crna Gora ponudila rješenje, prema kojem bi trebalo zabraniti da se sa tekuće budžetske rezerve (i sa državnog i sa lokalnog nivoa) vrše dodjele socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori.

“Za slučaj vanrednih izbora, zabrana treba da važi 6 mjeseci od dana njihovog raspisivanja”, kazao je Bogdanović.

Osim toga, naglašava, socijalna davanja su dozvoljena, u naznačenim rokovima, isključivo od strane organizacije čija je to djelatnost.

“Saglasno Zakonu o dodjeli socijalnih pomoći, to su Centri za socijalni rad i Demokrate predlažu da isključivo oni mogu dodjeljivati stalne socijalne pomoći”, ističe Bogdanović.

Demokrate su, navodi on, došle do podataka prema kojima prosječno 5848 fizičkih lica dobije finansijska sredstva iz državne tekuće rezerve, te da je bilo godina u zadnjem periodu kad je taj broj izlazio i na 6662 fizičkih lica koja su dobijala sredstva iz tekuće budžetske rezerve.

“To se čini krajnje netransparentno, daleko od očiju javnosti, bez jasnih kriterijuma i prema ličnoj volji čelnika Vlade i lokalnih samouprava. Ove frapantne cifre govore o tome da je DPS pretvorio budžetsku rezervu u partijsku fabriku glasova. Njeno kršenje treba da povlači krivičnu sankciju, jer se zalažemo za kriminalizaciju protivpravnog finansiranja političkih subjekata”, zaključio je Bogdanović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Madagaskar
Gost
Madagaskar

Je li krivicno odgovarao vas partijski kolega za napad na pripadnicu ljepseg pola? Sramite se bre tucete zene po Kotoru i pusite travu po Mojkovcu, a odje pricate neke bajke.

cvrkut
Gost
cvrkut

Vidji sa Aljeksom mozete li kakav plagijat da napravite to vam jedino i ide od ruke

srki
Gost
srki

Bez mene reci mi koliko daju ovi tvoji za 10? Cuo sam da imate masu dobru gandzu

crni sin
Gost
crni sin

Ovom pricom unaprijed pripremate svoje birace da cete da dozivitre poraz na izborima pa se vec sad smisljaju izgovori i traze opravdanja

Mačak
Gost
Mačak

Kako smo mi cudan narod, sto se nijeste zalili da su izbori u Budvu pokradeni? Mozda zbog toga sto ste dobili vlast?

Enesa
Gost
Enesa

To sto opozicija ovoliko dugo nije dosla na vlast je posledica njihove nesposobnosti i nezalaganja za dobro gradjana. Sve to ljudi primijete i daju svoje misljenje u vidu glasa na regularnim izborima, na kojima opozicija ubjedljivo izgubi svaki put!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ne nego je posledica visoke korupcije DPS-a a i maloumnost vecine gradjana CG

Nera
Gost
Nera

Enesa,
Po ko zna koji put ću ponoviti,CG nema opoziciju nego Srbe.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Ovi strucnjaci ne znaju opstinu da vode, tako da je bolje da se malo presaberu i da porade na svojoj politici, koja nije na zavidnom nivou.

Marelica
Gost
Marelica

Dps je mnogo toga uradila za ovu drzavu, za razliku od opozicije koja i ne priznaje drzavu u kojoj zive i rade. Kako takva opozicija da radi u nasem interesu?

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Oni i sami znaju da nikad ne mogu da dobiju na izborima, pa kakva god pravila da budu usvojena. Demokrate svoj status gubitnika nikad nece moci da promijene

Minja
Gost
Minja

Manipulacija i lazi su glavne odlike Demokrata.

Srna
Gost
Srna

Sta vise ocekivati od nesposobnih Demokrata koje već duze vremena hoce paznju preko Dps-a?

Dakica
Gost
Dakica

Radite li vi ista drugo osim sto pisete saopstenja u kojima redovno kritikujete Dps i ocete da pokažete kako ste vi uvijek u pravu a prica vam veze sa zivotom nema

CiciMici
Gost
CiciMici

Puni ste kompleksa i zavisti nego vam nije ni cudo.Partija vam se raspada na celu vam je plagijator. Nije vam lako, sve je vama Dps kriv

Azra01
Gost
Azra01

Evo ga sad ovaj, sta nam naprica?

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Imate li vi ijedno saoostenje da nije neko mazanje ociju javnosti ? Eto sad vam kapitulira dps,vi reformisaste sve zivo,na presjednicke ste pricali kako bi becic dobio mila ,na lokalne ste obecavali spejs satlove i nerealne investicije,a davno kad ste jos u snpu poceli prvu gradonacelnicku kampanju za becica ,pricali ste da nikad necete napustiti snp niti ugroziti opoziciono jedinstvo… Više »

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Pih,samo cu reci pih… Kao i uvijek vrcenje prazne price

Kaktus
Gost
Kaktus

Nije li to krpena lutka aiva orava,i sta kazes ,sad je migovo placanje goriva aktivistima najvazniji dogadjaj u politici ? Zna li orav da vasu kampanju finansira amfilohije ?

Leart
Gost
Leart

Oglasio se i prvi apostol velemesije becica,mora da kapilura dps opet ,mozda su neki novi toalet papir iz brisela spremili

Liberal
Gost
Liberal

Ko je vama finansirao kampanju u budvi i dje su ti mafijasi sada,zasto rusite carevica sad kada je rijesio da i njima rusi objekte po setalistu i pokvari krapovicev dogovor po kojem bi samo njihovi lokali ostali a svi drugi bili poruseni ?

Stefo12
Gost
Stefo12

Bolje da si uzeo da pricas o tome zasto dejan lakic tvrdi da ste vi najkorumpiranija partija u cg

Send this to a friend