Politika

Bogdanović: Održavanje sjednice Skupštine 2. decembra je dogovor vlasti i opozicije

Da se sjednica Skupštine Crne Gore održi 2. decembra dogovor je svih šefova klubova poslanika vlasti i opozicije, saopštio je večeras predsjednik Kluba poslanika “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović.

<<<Bečić: Izbjegavamo podjele, sjednica Skupštine na kojoj će se birati vlada biće 2. decembra<<<

On je rekao da je javnost opterećena zlonamjernim konstrukcijama pojedinih adresa u vezi odlaganja sjednice.

“Parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore koja treba da izglasa novu Vladu, suočava se sa problemima usljed činjenice da je nekoliko poslanika zaraženo virusom COVID-19 i time spriječeno da prisustvuje sjednicama. Kako bi prevazišli nastali problem, Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore predložio je izmjene i dopune Poslovnika kojima se omogućava i elektronsko glasanje, dakle, bez fizičkog prisustva”, istakao je Bogdanović.

Da bi se, kako je rekao, usvojile neophodne izmjene Poslovnika potreban je kvorum na sjednici na kojoj će se te izmjene i dopune izglasavati. Kako je nekoliko poslanika parlamentarne većine onemogućeno da prisustvuje, to se kvorum može obezbijediti jedino prisustvom parlamentarne opozicije.

“Tako je prvobitno dogovoreno konsenzusom svih predsjednika poslaničkih klubova da se 23. novembra 2020. godine na Cetinju održi posebna sjednica na kojoj će se usvojiti neophodne izmjene i dopune Poslovnika, a potom 24. novembra održati sjednica na kojoj će se izabrati nova Vlada Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Kako pojašnjava Bogdanović, u međuvremenu je parlamentarna opozicija zatražila da se sjednica na kojoj će se izabrati Vlada ne održava od 24. novembra do 1. decembra. Takođe, naknadno je utvrđeno da je potreban rok kako bi se izmjene i dopune Poslovnika koje se usvoje 23. novembra godine na Cetinju objavile u Službenom listu Crne Gore i tako stupile na snagu, što je preduslov za njihovu primjenu.

“Zato je, u datim okolnostima kao dan održavanja sjednice za izbor nove Vlade Crne Gore određen najraniji mogući i to 2. decembar 2020. godine.

Da je parlamentarna većina odbila zahtjev parlamentarne opozicije za odlaganjem sjednice, došla bi u situaciju da ostane bez kvoruma za izmjenu i dopunu Poslovnika, pa bi time u znatno dužem vremenskom periodu zbog virusom zaraženih nekoliko poslanika vlasti onemogućila izglasavanje Vlade”, zaključuje Bogdanović.

 

Send this to a friend