Politika

Bojanić: Neću kočiti rekonstrukciju Vlade, ne pada nikome na pamet da gasi TE

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je da neće kočiti rekonstrukciju Vlade, ali da smatra da taj resor treba proširiti.

Ministarstvo je efikasno u svom radu, ocijenio je Bojanić u emisiji “Okvir” na Televiziji Crne Gore (TVCG), i dodao da ne misli da je posao preobiman.

“Vladi treba jača politička podrška, svi razgovori koji se vode, nadam se da su u funkciji toga. Volio bih da oni koji razmišljaju o Ministarstvu kapitanih investicija razmisle šta to vodi u tehničkom smislu, da se ta ministarstva reorganizuju, pa organizuju… Mi još nijesmo doveli do kraja proces vezan za unutrašnje stvari. Ali ako je to mjera nove politike, nije nikakav problem”, kazao je Bojanić i dodao da ne učestvuje u razgovorima o rekonstrukciji Vlade.

Veličina ministarstva, smatra ministar, nije u direktnoj vezi sa efikasnošću.

“Neću kočiti rekonstrukciju, MKI treba da bude veće. S obzirom ne to da su ekonomija i ekologija povezane, treba da budu zajedno, takođe saobraćaj i prostorno planiranje, možda da proširimo Ministarstvo…”, ističe Bojanić.

Sudbina TE Pljevlja

Što se tiče MKI, pa i Vlade, činimo sve da nađemo najoptimalnije rješenje kako bismo riješili pitanje TE Pljevlja, saopštio je Bojanić u “Okviru”.

“Crni scenario se sigurno neće desiti, mi smo ušli u pregovore, novi menadžement je ušao u pregovore sa dobitnikom tendera. Ekološka rekonstrukcija nije takva kako se predstavljalo, nije to samo 54 miliona, trebalo bi uložiti dodatna sredstva i dosta je nepoznanica ostalo”, kazao je ministar.

Ekološkom rekonstrukcijom i uz ulaganje, dodaje Bojanić, neće biti, uz sigurnost, urađeno ono kako je planirano.

“Nemamo garanciju od izvođača, vode se razgovori da vidimo šta ćemo dobiti sa ulaganjem dodatnih para. Nemojmo da se udvaramo biračima iz Pljevalja i uvlačimo u TE u dnevno-političke svrhe. MKI radi jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao”, navodi on i dodaje da su u stalnoj komunikaciji sa menadžmentom EPCG.

Što se tiče TE, ministar ističe da ona sa 40 odsto učestvuje u proizvodnji energije u Crnoj Gori i da je jedini stabilan izvor energije.

“Nismo mi toliko neznaveni ili ne znam kakvi, ne pada nikome na pamet da gasi TE”, poručio je Bojanić.

Istakao je da se mora naći privremeno rješenje, dok se ne razviju obnovljivi izvori energije, koji bi dali stailnost kakvu, ocjenjuje ministar, sada nemamo.

Na pitanje da prokomentariše izjave direktora EPCG, Nikole Rovčanina, da će, ukoliko bi se ugasila Termoelektrana Pljevlja (TEP), Crna Gora za uvoz električne energije morati da plaća preko 100 miliona godišnje, Bojanić kaže:

“Kako Rovčanin to zna, a ne zna odbor direktora. Kako zna da će trebati samo 54 miliona i da ćemo u narednih deset godina da platimo milijardu za struju. Nijesam siguran da on to baš zna, mislim da je to više dodvoravanje biračima i ubiranje nekih političkih poena. Ko treba da da informaciju je struka. Nije baš od te struke Nikola Rovčanin. Otvoreno kažem da je izbor izvršnog direktora EPCG nije bio izvršen na osnovu konkursa, iako je to bio stav MKI.”

Komentarišući stav lidera PzP-a Nebojše Medojevića, da TE Pljevlja treba zatvoriti uz socijalni program, a da se Rudnik uglja sačuva i pokuša da nađe posao sa Elektroprivredom Srbije, ministar navodi:

“MKI ne donosi odluku, mi donosimo predlog, Vlada će to da razmotri i da da instrukciju odboru direktora. Apsolutno nam je najveća briga – obezbijediti stabilnost energetskog sistema Crne Gore i radna mjesta.”

Nećemo, ističe Bojanić, donijeti nikakvu odluku nauštrb zaposlenih i energetskog sistema.

“Razmatramo svaku opciju”, proučuje on.

Auto-put

30. novembar, kaže Bojanić, izvjesno će biti rok završetka građevinskih radova na auto-putu, ali to, ističe, ne znači da će put biti u funkciji.

“Treba vrijeme da se sve uveže, treba se to pratiti, uvezati naplatne rampe, tetra sistem… Ostalo zavisi od tehničkog prijema, sada je dinamika dostavljanja dokumentacije bolja, ostaje dilema da li će moći da se pusti u neku probnu fazu, to ne mogu da garantujem da će biti 30. novembar”, kazao je ministar u emisiji “Okvir”.

Ističe da insistiraju na kvalitetu radova.

Na pitanje o istrazi o auto-putu i finansisranju Eksim banke, koju je MKI inicirao, Bojanić kaže da su sve pokušavali da riješe, a da ne stane projekat.

“Sve što je traženo, dato je Nacionalnom birou za borbu protiv korupcije. Problem je što, u ovom momentu, MKI nema novca, ni kapaciteta, da angažuje ekipu eksternih konsultanata koji treba da provjere kompletnu izgradnju auto-puta. Ispitaće se i PDV i tehničke karakteristike i radovi… Razumite da mi, uz svu dobru volju, nemamo kapaciteta da to sada uradimo”, navodi on.

Na pitanje o novim nalazištima nafte, Bojanić je kazao da su u MKI optimistični na osnovu dosadašnjih istraživanja i rezultata.

Aerodromi sezonu pregurali, ali… 

Bojanić ističe da su se, u ovoj fazi, odlučili da pozovu kavlifikovane ponuđače za dobijanje koncesija za upravljanje Aerodromima Crne Gore.

Prezentacija je zakazana za slejdeći mjesec i, kako je naveo, biće javna.

“Taj poziv ne znači da smo ušli u drugu fazu, već neka predfaza, da vidimo šta imaju da ponude.”

Aerodromi služe svojoj svrsi, ocjenjuje ministar, ali nijesu dobri.

“Sezonu su pregurali, ali traže ulaganja, piste se moraju srediti. Slijedi rekonstrukcija, nemamo jasan stav, da vidimo šta će da nam ponude”, kaže, između ostalog, Bojanić.

Pojašnjava da kompaniju Montenegro Airlines nije ugasila aktuelna Vlada.

“MA se samougasio i ugasila ga je bivša vlast, nije se ulagalo, mimo koliko treba, i internim aktima…”, ističe ministar kapitalnih investicija.

Što se tiče To Montenegra, dobar dio poslova je, navodi Bojanić, odrađen u brzini.

“Dio Lufthanze je angažovan kao konusltant, vidjećemo sa njima šta oni o kompaniji misle.. Ne mogu da tražim da sve funkcioniše super, prioritet je bio da se krene sa letovima. Gubici postoje…”, dodaje on.

Ističe da da se vode pregovori po pitanju povezanosti.

“Naš je cilj da nađemo optimalnu mjeru, da Crna Gora bude avio-dostupna, a da ne ugrozimo domaćeg avio-prevoznika. Tražimo rješenja i postoji dosta netrasparentnosti u radu “To Montenegra” i mora biti mnogo otvoreniji, naročitu po pitanju ugovora, finansijskih poslovanja”, kazao je Bojanić u “Okviru”.

Na pitanje o ponovnom pokretanju i letovima Montegro Airlinesa, ministar navode stečajnog upravnika ocjenjuje kao “čudne”.

“Ne znamo šta ko hoće tu. Ukoliko se To Montenegro odluči da im oni održavaju avione, ja nemam ništa protiv… Neka se MA rješava unutar onoga što im je i zakon dao o privrednim društvima, ako postoji mogućnost da MKI posreduje, tu smo, nećemo im sigurno nikakvu štetu napraviti. nemojmo da dnevno poslovanje guramo na ministarstvo i Vladu”, navodi, između ostalog, Bojanić.

16

avatar
1000
16
0
0
 
16
TanjaOliDjinaUčoParilo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tanja
Gost
Tanja

A skloni se više nesposobnjakoviću!!! Dok si pričao protiv DPS-a ….i mislila sam kao i mnogi drugi da imaš znanje…..Sada samo lupetaš!!!

Oli
Gost
Oli

Ti na toj poziciji si promašaj vijeka. Mada od ove Vlade narod nije mogao bolje očekivati. Za sprdnju ste svi

Djina
Gost
Djina

Gomila neistina i manipulacija to je sve sto smo culi. Covjek koji je pred kamerama pet puta izjavio da Montenegro Airlines ide u likvidaciju sinoc veli da oni nijesu donijeli tu odluku. Dobro onda Tuzilastvo mora po sluzbenoj duznosti utvrditi zbog javnog interesa i nasih para o cemu se radi. Govori neistine o pdv za autoput a donijet zakon u… Više »

Učo
Gost
Učo

Sinoć je bilo puno priče a ništa konkretno,što bi rekli srbijanci ,,more da bidne a ne mora da znači” . Ne mrdamo smjesta. Primjer auto put. Kad je Bojanić preuzeo funkciju bio je završen 92% . Ovih 8 % se radi godinu dana a izgleda će još pola godine. E pa vidite tu dinamiku 8% za 18 mjeseci. Njemu nije… Više »

Parilo
Gost
Parilo

Cim pristajes mora da tebe nece dirati.

Lola
Gost
Lola

Bojanic je bio “dobar” u aferi od 2000 eura, tzv Ramada…nije lako ministre? Lakse je unistiti avio kompaniju i ne raditi nista. “Bravo”

Pastrmka
Gost
Pastrmka

Pobrkali ste lončice potpuno ,hahahha….
Eeee ove sprdnje …

Darija
Gost
Darija

Jedan od poraza Crne Gore je to što se Bojanić nešto pita.

mrki
Gost
mrki

E moj ministre, mislili ste da je lako voditi državu.A preobiman poso a? Izmajmunisali ste se ukidajući postojeća, uvodeći nova,spajajući više ministarstava u jedno i opet ne valja.Zauzeli ste i dubinu i širinu i opet ne valja.Predlažete još ministarstava a ne znate ni sa ovim postojećim.Vas kad čovjek sluša odmah pomisli da ste na trenutnu poziciju došli direktno iz vrha… Više »

Mongro
Gost
Mongro

Kakav amater u poslu!

freeMNE
Gost
freeMNE

Nesiguran i nervozan…

Prc
Gost
Prc

Ne pada,ne pada,samo sto cese morati

Ljubo
Gost
Ljubo

Bojanicu ostavka,dosta je praznih rijeci !

končar
Gost
končar

Vi ste mnooooooooooooooooooogo neznaveni.

990011
Gost
990011

Braticka grobar obrazovnog sistema i sporta a ovaj je grobar investicija.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Bojaniću, prosuo si se.Beskarakteran ministar!

Send this to a friend