Politika Rezultati analize pokazali

Bojeva gađanja na Sinjajevini neće kontaminirati prostor

Ministarstvo odbrane je zatražilo i dobilo na upotrebu rezultate analiza kontaminacije koje je Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije uradilo za svoje potrebe, povodom juče završene međunarodne vježbe “Odlučni udar”, na poligonu Krivolak. Dobijeni rezultati, ističu, demantuju tvrdnje o potecijalnom zagađenju Sinjajevine koju plasiraju protivnici poligona na njoj.

<<<Sačuvajmo Sinjajevinu: Neka MO koristi poligon u Sjevernoj Makedoniji<<<

“Tamo su tokom više od mjesec dana izvedena bojeva gađanja u srazmjeri koju Vojska Crne Gore neće izvesti ni tokom desetogodišnjeg korištenja prostora na Sinjajevini”, navode u Ministarstvu.

Vlasnici katuna i mještani sela u podnožju Sinjajevine protive se namjeri Vlade da baš tu bude stacioniran vojni poligon za potrebe Vojske najavljujući proteste.

Njihovi glavni argumenti su da bi izgradnja vojnog poligona uništila planinu na koju stočari iz Bjelopavlića duže od 140 godina izdižu stoku od maja do septembra, a tu je i strah od zagađenja životne sredine.

Na drugoj strani, iz Ministarstva odbrane stižu uvjeravanja da će se poligon koristiti za bojeva gađanja, najviše dva puta godišnje u periodu kada se ne koriste katuni.

“Dvije odvojene analize utvrdile su da nema apsolutno nikakve kontaminacije prostora (voda, vazduh i zemlja) u periodu tokom izvođenja vježbe. Na taj način opovrgnute su sve sumnje da bi korištenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice”, ističu u resoru Predraga Boškovića.

Razultati dvije studije biće stavljene na uvid javnosti Crne Gore narednih dana.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Andrija
Gost
Andrija

Krivolak je jedan od najvecih vojnih poligona u regionu a mi smo imali Radovce i to na privatnoj imovini,kada smo “transformisali vojsku”napusten je isti poligon koji je u medjuvremenu naseljen novim kucama , a vojska bi u slucaju povratka na isti poligon bila u obavezi da isplati privatnicima veliki novac cak i za dosadasnje koriscenje poligona!Zato Vojska CG u Sinjavini… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Zna to dobro Boskovic. Svojevremeno je kao pripadnik paravojne srpske jedinice pucao po planinama… – ovaj komentar ne smiju da objave, koji ne vrijedja nikoga, govori dokumentovanu istinu, ali cenzura na nivou Sjeverne Koreje. Krsenje osnovnih ljudskih prava sprovodi ovaj “portal” i hvala mu na tome, sve je dokumentovano.

Bxdc
Gost
Bxdc

Ja mislim da posle bojevog gadjanja ce bolje rasti ljubicice. Ajde sto ja pojma nemam, nego i MOD CG ima isto misljenje. To je zabrinjavajuce.

Sigurica
Gost
Sigurica

Ovi minusi su od ovih stručnjaka i od onih što ne znaju gdje je Sinjajevina niti kako izgleda a ni Krivolak,… Bojevo gađanje na Krivolak su izvodili iz čitave Jugoslavije, …. Od spregnute puške PAP do Prage, BOFa, tenka M57,… Sinjajevina nije bukvalno neravna pustinja,…zagađena, kontaminirana,… kao Krivolak.

Roćko kikiki
Gost
Roćko kikiki

Raste li IQ sa nadmorskom visinom?

Sefket
Gost
Sefket

Ako je dobro tresite malo po Gorici.

Ljubo
Gost
Ljubo

NAPRIJED VOJSKO

lomol
Gost
lomol

To nije viđelo vojske. Očigledno nemaš pojma šta je vojska pa se oduševljavaš sa ovim udruženjem izviđača

Pg
Gost
Pg

Dobar naslov samo što još ne piše da gadjanja osvježavaju vazduh.

Pg
Gost
Pg

Dobar naslov, samo što još ne piše da gadjanja osvježavaju vazduh

Pg
Gost
Pg

Dobar naslov, samo što još ne piše da gadjanja osvježavaju vazduh.

alo
Gost
alo

Krivolak nije Sinjajevina tako da je ova prica potpuno besmislena. Sinjajevina je potpuno drugacija oblast i teren, ne mogu da vjerujem da je nekome palo na pamet da predstavi kao argument za poligon to sto tamo nije nadjeno zagadjenje voda. Jedini nacin je odraditi analizu na Sinjajevini

Djoka
Gost
Djoka

Pa da bi se odradila analiza nq sinjajevini mora se izvrsiti gadjanje da bi se izmjerila

Dzoma Diploma
Gost
Dzoma Diploma

Analiza je uradena i svi parametri su u redu ali je izgleda problem u tome sto anlizu nije radila srpska Vincaili ruski Lomonosov!?

cic
Gost
cic

hahahha koga lazu ovi svi u odbranu nase planine

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Ne, ne, to je inace dobro za prirodu….pogotovo ta bojeva municija….nista plemenitije od toga nema…..Evo ovi po Evropi se ljute sto se u njihove planine i prirodna bogatstva ne ispaljuje bojava municija…..oce i oni da im planine budu jos ljepse😂 i prirodnije.

Sigurica
Gost
Sigurica

Mi smo vaši protivnici, … a vi protivnici Sinjajevine,… Ko je u pravu a ko je kontaminiran.

BijesniVranac
Gost
BijesniVranac

Ne, ne, oplemeniće ga

Free folk
Gost
Free folk

Ima sve suncokreti da niču posle.

Bozepravde
Gost
Bozepravde

Predrag Boskovic Sekulic strucnjak za vojsku rukomet ekonomiju skolstvo za sve ga je majka dala

Budimo ljudi
Gost
Budimo ljudi

Baš tako! Iako ste htjeli da budete ironični, rekli ste veliku istinu! Ko umije, sve umije! Uz to, plemenit i spreman da pomogne svim dobronamjernim i dobrim ljudima! Postojanje takvih ljudi u svojoj državi treba da Vas raduje, a ne da Vas puni gorčinom koja šteti samo onome ko je u sebi nosi! POKUŠAJTE, MANJE BOLI OD SVAKODNEVNOG KRITIKOVANJA SVEGA… Više »

Puklo sve
Gost
Puklo sve

P aj mi onda objasni, LJUDINO, sto LJUDSKO i PLEMENITO ima u tome da se ova municija uopste koristi, akamoli da se njome unistava PRIRODA nesreco ? Samo nemoj argument da ti bude da u tekstu fino pise da ne utice lose na prirodu jer cu pomislit da si robot

Beli orao
Gost
Beli orao

Multipraktik je bio stručnjak za inostrane poslove, rad i socijalnu politiku, bio je i Srbin, pa se prešaltao, vidio da se više isplati da je Montenegrin.

Dzoma Diploma
Gost
Dzoma Diploma

Mislis srbin…?

Bijeli orlić
Gost
Bijeli orlić

Mislim montenegrin!

Send this to a friend